5.8.2012

Mieletön Hvitträsk

Kyllä se mestari osasi. Eliel Saarisen museoitu koti Hvitträskissä on kyllä mielettömän vaikuttava paikka. Se ei monilla käyntikerroilla kulu, päinvastoin jokainen visiitti näyttää jotakin uutta. Miten taitavaa värien yhdistelyä, miten tarkoin valittuja materiaaleja. Ja kuviot, kuviot tietenkin. Vanhan kirjaston hapertuva paperi, ryijyn villa, kattopaanujen terva. Upeita tuoksuja, upeita maisemia, uskomaton tunnelma. Kotiin palattua valkoiset seinät näyttivät kieltämättä tovin aika apeilta.

Muistin taas mökillä lipaston laatikossa makaavat petroolinsiniset samettiverhot. Ne pitää ny kaivaa esiin ja yhdistää johonkin sinapinkeltaiseen ja ehkä tiilenpunaiseen. Hvitträskistä piisaa inspiraatiota toki kaikkeen muuhunkin kuin sisustamiseen, Kirkkonummelle voisi yhtä lailla suunnistaa esimerkiksi imemään värejä ja kuvioita vaikka syyspukeutumiseen.

En osaa päättää (ehkä ei tarvitsekaan) kummasta talosta pidän enemmän, Hvitträskistä vai Alvar Aallon Riihitie 20:stä. Sieltäkin kuvia kohtapian.

A real gem of finnish architecture and design, Eliel Saarinen´s home in Hvitträsk. Truly worth many visits.

10 kommenttia :

 1. Hvitträsk on minulle ihan käyntikohde ykkönen. Myös Kari Suomalaisen koti Visavuori on käymisen arvoinen.

  Hvitträskissä on paitsi silmän iloa, myös aivan loistava ravintola, jossa olen nauttinut elämäni parhaan kuha-aterian.

  Hvitträsk on minulla Kotimaan matkavinkeissä.

  Hienot kuvat olet ottanut. Me saimme viimeksi kaksi kuvaa, sillä patterin lataus sammui!

  VastaaPoista
 2. Kiitos ihan mielettömän kauniista kuvakimarasta :) Hvitträsk on kaunis,mutta yhdyn myös Leena Lumen kommenttiin kuvanveistäjä Emil Wikströmin (ja Kari Suomalaisen) Visavuoresta. Kaunis paikka ja koti sekin.

  VastaaPoista
 3. En ole itse käynyt vielä KUMMASSAKAAN mainitsemistasi, vaikka to do- listallani ovatkin olleet. Siksipä olikin aivan ihanaa nähdä tämä kuvakavalkaadi ja seuraavaa odotellessa. Intoni ei vähenynyt nyt kyllä yhtään!

  VastaaPoista
 4. Upea paikka ja hienoja kuvia! Omaakin silmää miellyttää juuri nuo kuvaamasi värit. Olen käynyt Vitträskin ympäristössä vain ulkoilemassa, pitää ehdottomasti päästä joskus tutustumaan myös museoon.

  VastaaPoista
 5. Hvitträsk on ihana paikka, mutta siitä mäkeä alas ja siellä on ihana uimaranta! Järvessä on ihan superkirkasta vettä. Melkein tulee sellainen etelän "sininen efekti"
  Suosittelen minäkin ja lähijunalla pääsee Helsingin keskustasta esim. nopsaan.

  VastaaPoista
 6. kiitos kauniista kuvista! visiitti jää tältä kesää väliin, mutta näiden kuvien avulla oli ihanaa palata fiilistelemään ehdottomaan lempparipaikkaan, joka jo pienestä lapsesta saakka on ollut varsinaisen ihastuksen ja ihmettelyn kohde.

  VastaaPoista
 7. Hvitträsk on kyllä mieletön, itse myös saanut nauttia siellä pitkästä illallisesta tärkeiden ihmisten seurassa, ja ruoka oli hyvää! Mitä itse taloon ja sisustukseen tulee, se on ainutlaatuinen ja eihän moiselle löydy tarpeeksi ylistyssanoja! Komppaan edellisiä ja suosittelen visavuorta myös! :)

  VastaaPoista
 8. Keskustelu meillä kotona:
  Minä: Tehtäiskö lindströmin pihvejä?
  Ukko: Joo!
  M: Niistä oli tosi hyvä resepti yhessä blogissa, haes Vihreä talo.
  Mies etsii blogin ja rullaa tämän postauksen yli pihveihin ja huokaa:
  Onpas niillä ihana koti!

  :D

  VastaaPoista
 9. Marple, hahaa! :) Voi kun oiskin!

  Mun tarttee siis ehdottomasti laittaa tuo Visavuori korvan taa. Ja Hvitträskin ravintola, oliskohan se talvella elämys?

  VastaaPoista
 10. Minä kävin tuolla koulun kanssa 2008 ihan Kuopiosya asti, oli kyllä hieno paikka! Ja ihanasti silloin kukkivat omenapuut =)

  VastaaPoista