18.8.2012

Pikakahvilattia

Keittiön lattian kulahtanut mustikkamaidon värinen maali kaipasi uusimista. Eihän siinä, hain maalikaupasta pöntön lattiamaalia, aiempaa vaaleamman ja neutraalimman harmaan sävyn. Maalasin lattian kahdessa osassa; kun ensimmäinen puolikas oli kuiva, laahattiin kaikki kyökin irtokalusteet jo maalatulle alueelle. Ja sitten sama uudestaan. Pikkukoirakin auttoi.

Maalin kuivuttua tuli tenkkapoo. Se mikä värikartassa näytti kauniilta neutraalilta harmaalta, olikin lattiassa vauvavaaleansininen. Eikä vaaleansinisessä sinänsä mitään vikaa, mutta kun toiveena oli muuta. Uutta maalia ei raskinut lähteä ostamaan kun vanhaakin oli jäljellä yli puolikas purkki. Sitten seurasi luovaa ongelmanratkaisua jota Tikkurilan maalilinja ei taatusti suosittelisi. Kylässä olevan ystävän kassista löytyi pussillinen pikakahvia, josta keitettiin maailman tujuin sumppi. Kahvin jäähdyttyä sekoitettiin sitä vaaleansinisen vesiliukoisen lattiamaalin joukkoon jotta se taittuisi enemmän ruskeaan. Ja hyvä tuli!

Re-painting the kitchen floor.
12 kommenttia :

 1. Vautsi, mika idea!
  Kiva kun pikkukoirakin auttoi!

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa, tuon kun olisin tietänyt kun mökin seiniä maalattiin. On meinaan hillityn harmaan sijasta vauvanvaaleansiniset seinät.

  VastaaPoista
 3. Hätä keinot keksii...itse olen kahvilla maalannut vaaleita kattopaneleita tummenmmaksi,että sointuvat hyvin entisten paneleiden rinnalle:)

  VastaaPoista
 4. Oon varmaan aikoinaan ostanu samaa värikoodia harmaana eteisen puolipaneleihin, lastenkamarilta tosiaan näytti. Onneks oli vaan litran purkki niin kävin hakemassa tummempaa harmaata tilalle. Mutta kyllä ärsytti.

  VastaaPoista
 5. Mieletöntä luovuutta! Enpä olisi itse koskaan tuollaista keksinyt! :o

  VastaaPoista
 6. Konstit on monet ja hätä ei lue lakia... taitavat nämä pitää paikkansa. Naisten luovuus on verraton asia!

  VastaaPoista
 7. olipa luova ratkaisu:) satuin muuten löytämään arkistoistasi lattian ensimmäisestä maalauksesta -menikö lattia tosissaan jo neljässä vuodessa huonoon kuntoon? huolestuttaa, koska olen itse juurikin maalaamassa permolla vanhaa lautalattiaa ja haluaisin siitä vähän kestävämmän.. iik! tiedätkö tuosta betoluxista, onko kestävämpää?
  t.laura

  VastaaPoista
 8. Laura, lattia taisi olla eka joka koko talossa maalattiin (muistelisin). Se on saanut kärsiä sen jälkeen muun torpan remontin alla ja viimekesäisen ikkunaremontin aikana tuli erityisesti osumaa. Normikäytöllä ei varmaankaan olisi kolhiintunut niin klohmoiseksi, kyllä se Permokin kestää!

  Betolux on mun kokemukseni mukaan ehkä kovassa käytössä vielä kestävämpi kuin Permo (tästä voi joku olla toista mieltä), mutta toisaalta paljon kiiltävämpi ja jotenkin "muovisempi". Permolla tulee tosi kaunis silkinhimmeä pinta. Että molempi parempi.

  VastaaPoista
 9. Mun kyllä pitää tähän lattiamaalihommaan sanoa jotain. Jos kestävää haluaa, niin vesiliukoiset yleensäkään ei kestä. Betoluxia on saatavana liuotinpohjaisenakin (haisee julmetun pahalle), mutta en itse suosisi betoluxia vanhaan taloon sen hengittämättömyyden takia, mutta kukin tavallaan. Permo on maalina kestävä (joskaan sekään ei ole enää perinteistä sisältämänsä muovin takia), mutta kaikkiin lattiamaaleihin pätee se, että maalin kovettumisaika on useista viikoista kuukausiin. Mikä tarkoittaa sitä, että koirat ja huonekalut kannattaa pitää poissa kuivuneesta maalista aika kauan. Itse tein sen virheen Uulan lattiamaalin kanssa, että en malttanut odottaa, huonekalut kannettiin pari päivää kuivumisen jälkeen olkkariin ja 30 kg koira myös ja lattia on kyllä sen näköinenkin.

  Kovettumisaika on Uulalla ainakin parisen kuukautta. Sekin vaikuttaa paljon, mitä puuta lattia on. Jos on vanhaa, kovaa lattialautaa, kestää varmasti paremmin kuin uudessa broileripuusta valmistetussa laudassa. Vanha lattialauta on aina kesävämpää kuin uusi :/ Meillä tullaan jatkossakin maalaamaan Uulalla, mutta seuraavalla kerralla maalikerroksia tulee useampi, kovettumisaika otetaan huomioon ja pintaan vetäistään venelakka. Pitäisi tulla kestävä, mutta koira varmaan saa siihenkin kiihdytysjäljet aikaiseksi..

  VastaaPoista
 10. Meillä maalattiin Betoluxin liuotinpohjaisella vaaleanharmaalla maalilla keittiönlattia vuosi sitten ja erittäin hyvin on pysynyt. Lattia on alunperin 30-luvulta eli vanha. Kuivumisaikaa oli kesäkuussa viikko eli ilman mitään huonekaluja tms. Mitään jälkiä ei ole jäänyt siitä, kun laitettiin huonekalut sen viikon jälkeen takaisin. Tässä sanoisin kanssa kuten edellinenkin, että kannattaa malttaa!

  Niin ja harmaata on tosi vaikea valita, itse pysyn aina vanhanajan maalikartoissa, kun niissä on yleensä hyvät sävyt. Ainakin meidän lattia tuli just niin kuin toivottiin. Todella uskalias veto sävyttää kaffilla maali, wow! :)

  (Tästä näkee lattian sävyä ja kiiltoa, jos jotakuta kiinnostaa: http://thesecondlifeofmine.blogspot.fi/2012/04/saturday-snapshots.html)

  VastaaPoista