28.4.2020

Pihaa rakentamassa - puutarhan kevättyöt


Kaupallinen yhteistyö: Kekkilä



Jatketaanpa pihapuuhia! Aloitin pihan keväthommat huoletimalla ravinneasiat kuntoon. Ohjenuorana käytin Kekkilän sivuilta löytyvää oikein hyvää ja selkeää ohjeistusta - ohjeet olivatkin tarpeen kun en ole aiemmin näihin ravinneasioihin juuri perehtynyt. Ensin kalkki. Kalkitseminen on yhtä tärkeää kuin lannoittaminenkin, sillä se vähentää maan happamuutta. Maan ravinteet ovat kasvien parhaiten käytettävissä silloin kun ph on kohdallaan. Kalkitseminen on helppo ja nopea homma, siinä ei kauaa nokka tuhissut kun koko piha oli hoidettu.  Levitysohjeet ja annostus löytyvät kalkkipussin kyljestä. Minä käytin Kekkilän Puutarhakalkkia, joka on luomua.

Jotkut kasvit, kuten havut viihtyvät happamassa maassa, ne eivät siis kalkkia kaipaa. Jätinkin kalkin levittämättä alueille joihin olen istuttanut havuja. Kalkin tarve kannattaa aina tsekata kasvien mukaan.


Kalkin tarttee antaa imeytyä maahan pari viikkoa ennen lannoittamista, siispä villasukat jalkaan ja toviksi sisätiloihin. Kalkin imeytymistä odotellessa tulikin pääsiäisen tienoolla Helsinkiin vielä takatalvi. Ihmettelin kuistilla valkoiseksi muuttunutta maata ja lumentulon sopivaa ajankohtaa - kosteus olisikin kalkin imeytymiselle tarpeen. Valkoinen lumipeite toi myös mukavasti esiin pihassa piileskeleviä kasveja. Siellä ne vielä odottelevat näkymättömissä vihreyden puhkeamista. 



Lumi suli ja parin viikon kuluttua olikin lannoittamisen aika. Ja vähän vihreääkin jo näkyvissä suuren istutusalueen seppelvarvuissa, hurraa! Lannoitteeksi valikoitui Kekkilän  Kevätlannoite Plus+, joka on kaikille kasveille sopiva yleislannoite. Se on toisaalta nopeavaikutteista, jotta kasvit pääsevät keväällä hyvin kasvuun, ja toisaalta hidasvaikutteista niin että ravinteita vapautuu hitaasti kesän mittaan antamaan kasvuvoimaa.

Samaan tapaan kuin kalkkikin, oli lannoitteen levittäminen nopea ja helppo homma. Pussin kyljestä annostus ja sitten vain viskomaan. 


Katsokaapas noita kahta muhkeaa kasaa tuolla meidän pienen pihan perällä. Toisessa on multaa ja toisessa männynkuorikatetta. Molempia tarvitaan tähän pihaan aikamoiset määrät, joten olikin näppärämpää tilata kerralla ne kerralla kuoma-autokyydillä kotiin, kuin alkaa kuskata niitä itse pienissä erissä. (Eikä useamman käyntikerran ralli puutarhamyymälään näinä aikoina muutenkaan kävisi laatuun.) Kekkilällä on näpsä irtomultapalvelu, jossa tarvittavat määrät sai helposti ynnättyä laskurilla ja tilauksen tehtyä. Isommat satsit ovatkin tarpeen kun uutta pihaa perustaa. 

Tilasin satsit kuorikatetta ja perennamultaa. Multa menee olemassa olevien istutusalueiden lisäksi melkein kokonaisuudessaan suunnitteilla olevaan suureen istutusaltaaseen terassin viereen. Ja kuorikate nimensä mukaisesti katteeksi. Kateasioista seuraavaksi:


Miten istutusalueita siistisi, pelkkä katemulta vai myös kuorikate? Istutusalueita voi siistiä keväisin aika vaivattomasti pelkästään levittämällä kasvien juurelle kerroksen tuoretta puutarhamultaa.  Uudesta mullasta kasvit saavat puhtia ja lähtevät vauhdilla kasvuun. Katemullan levittäminen estää myös rikkaruohojen itämistä ja kasvua, ja sitkeimmät rikat hoksaa tummasta mullasta nopeasti. Talven jäljiltä maahan jääneet lehdet ja muut kasvinosat voi jättää maatumaan mullan alle, siellä pieneliöt  hajottavat niitä humukseksi. Tähän vaiheeseen erinomaista on myös kypsä komposti, sitä kannattaa levittää keväällä esim. pensaiden juurelle.

Levitin ensin istutusalueelle kokeeksi pelkästään kerroksen tuoretta multaa. Ja kyllä vaan sillä tuli heti siistimpi vaikutelma! Mutta koska meidän piha on todella paahteinen eivätkä kasvit vielä sitä juurikaan varjosta, päätin kattaa kaikki istutusalueet tuhdilla kerroksella männynkuorikatetta. Yllä olevassa kuvassa vasemmalla maa talven jäljiltä ja kalkittuna. Keskellä siistitty levittämällä kerros multaa katteeksi. Ja oikealla mallaus kuorikatteesta. Tuosta näkee minusta mukavasti miten iso vaikutus katemullalla ja kuorikatteella on yleisilmeeseen.


Aaahhh miten siistiltä näyttää skarpisti rajattu ja kuorikatettu syreenipenkki lasitetun terassin tuntumassa! Vielä jotkut koristekivet tuonne seinän vierustalle niin avot.

Kuorikatteen lämmin sävy tekee pihaan kivan fiiliksen ja on mukava kontrasti kulkuväylien kivituhkan harmaalle. Tämä meidän kuorikate on siis männynkuorikatetta jota saa tilattua kerralla vaikka kuorma-autollisen. Kekkilältä löytyy toki muitakin katevaihtoehtoja, tuolla niitä voi katsastaa. Koristekatteitakin on eri sävyisiä, punertavasta pähkinänruskean kautta mustaan.




Päätin siis laittaa noin 7cm kerroksen kuorikatetta kaikille istutusalueille pääasiassa meidän pihan paahteisuuden vuoksi. Viime kesänä istutusalueet kuivuivat todella nopeasti ja niitä sai olla alvariinsa kastelemassa. Kuorikate pidättää kosteutta maassa ja vähentää siis kastelun tarvetta.

Kuorikate estää myös rikkakasvien kasvua. Se onkin tarpeen, sillä rikkojen kitkeminen ei ole lempipuuhaani. Lisäksi kuorikatteen käyttö vauhdittaa kastematojen ja muiden hyödyllisten pieneliöiden toimintaa, suojaa mullan pintaa rankkasateiden aiheuttamalta liettymiseltä ja pitää kasvavat kasvit siisteinä. Meidän pihassa kasvit ovat vielä tosi pieniä ja multa-alueita näkyvissä paljon, kuorikate on noiden edellämainittujen hyötyjen lisäksi oikein hyvä keino siistiä tällaisen alkuvaiheessa olevan puutarhan ulkonäköä.

Katekerroksen alle tarvitaan katekangasta vain jos maassa on monivuotisten rikkakasvien juurakoita. Meillä niitä ei ollut, joten nypin vain vähät pienet rikat pois ja levitin kuorikatteen suoraan mullan päälle. Katteen voi antaa maatua paikalleen tai sen voi myöhemmin kompostoida. Minä ajattelin antaa maatua, sitä mukaa kun pensaisen ja perennojen taimet kasvavat ja alkavat vallata alaa.

Ja oteteenpas loppuun vielä ennen ja jälkeen -kuvat.








Aikamoinen muutos työn alla olevalle pihalle nyt jo. Vaikka piha on vielä kovasti kesken ja kasvitkin vielä aivan pieniä, teki tuo kuorikate ihmeitä. Se toi pihaan lämpöä ja huolitellun fiiliksen. Nyt pihasta voi jo vähän nautiskellakin, samalla kun jatkaa huhkimista. Tästä on hyvä jatkaa!

4 kommenttia :

  1. hienoa tulee, ihmettelin vain kun ei lapselle mitään leikkipaikkaa?

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Leikkipaikka on myös tekeillä.

    VastaaPoista