12.4.2020

Kaikkea ei tarvitse omistaa - ei astioitakaan

Kaupallinen yhteistyö: Arabia

Mualima muuttuu ja kuluttamisen tavat sen mukana. Viime aikoina on siellä täällä näkynyt ilahduttavan paljon kehitystä uudenlaisen kuluttamisajattelun suuntaan; suositaan koko ajan enemmän kiertotaloutta, vuokrataan ja lainataan. Ja yritykset ovat alkaneet hienosti reagoida ajattelun muutokseen ja tarjota vaihtoehtoisia tapoja käydä kauppaa. Yksi esimerkki tästä on Arabian lanseeraama Astiapalvelu, josta voi vuokrata astioita niiden omaksi ostamisen sijaan.

Homma toimii näin: astioita voi vuokrata kuukausimaksulla, vähintään vuodeksi. Vuoden jälkeen voi päättää lunastaako astiat vai palauttaako ne myymälään. Jos päättää palauttaa astiat, Arabia myy ne käytettynä eteenpäin huipussa Vintage-palvelussaan. Jos taas päättää lunastaa, voi sen tehdä edulliseen lunastushintaan. Lunastuksen kerakin astiapaketin kokonaishinta vuoden vuokrauksineen tulee edullisemmaksi kuin astioiden ostaminen suoraan kaupan hyllystä omaksi. Tarkemmat tiedot vuokraussysteemistä ja mm. lunastushinnaston näet tuolta Astiapalvelun sivuilta.


Vuokraaminen sujuu todella näppärästi, minä testasin. Astiapalvelun sivuilla valkataan haluttu astiasarja ja määrä, ja sitten suunnistetaan antamaan maksukortin tiedot. Astiat tulevat huolellisesti pakattuna postitse noin vajaassa viikossa ja postikulut sisältyvät hintaan. Eipä paljon vaivattomampaa voisi olla.

Valittavana on seitsemän eri astiasarjaa, näet ne kaikki tuolla. Joukossa on mm. iki-ihana Paratiisi, värikäs Koko ja pelkistetty valkoinen 24h. Astioiden määrän voi tietenkin valita. Pienin vuokrattava astiasto on kahden hengen paketti, enimmillään palvelusta saa astiaston 12:lle hengelle. (Ja tietenkin jos tarvitsee enemmän, vaikkapa isolle toimistolle tai kukaties leirikeskukseen, voi paketteja tilata useamman.) 


Vuokraushinnat vaihtelevat hiukan sarjasta riippuen. Astiaston osat ovat aina muki, syvä lautanen, leipälautanen ja ruokalautanen. Tässä esimerkiksi mun tilaamani 4:n hengen paketti Tuokio-sarjaa. Tämän vuokraushinta on 13,90 euroa kuukaudessa. Jos haluaisi lunastaa tämän paketin itselleen vuoden vuokra-ajan päätyttyä, olisi lunastushinta tälle satsille 60 euroa.


Vuokraamisen hyviä puolia:
-Jos jokin astia rikkoutuu, saat myymälästä uuden ehjän tilalle (!).
-Jos tarvitset tilapäisesti enemmän astioita, sinun ei tarvitse ostaa niitä pysyvästi. Kuvitellaanpa vaikka tilanne jossa vuokrataan kesämökki vuodeksi ja luovutaan siitä sitten vuoden jälkeen. 
-Voit kokeilla astiasarjan sopivuutta ennen kuin päätät sen pitämisestä lopullisesti. Passaako värikäs Paratiisi kotiisi arkikäyttöön, siitä vain testaamaan.
-Olisiko vuokraaminen nuorison kotoa pois muuttaessa hyvä ratkaisu? Jossain vaiheessa omasta ensimmäisestä kodista muutetaan eteenpäin, saatetaan vaikka lyödä hyntyyt yhteen jonkun kanssa ja astiatarpeet muuttuvat.
-Entä jos rakastaa astioita ja niitä on jo valmiiksi paljon? (Krhm! :) Astiakeräilijänkään ei tarvitse omistaa kaikkia astioitaan. Olen ihastellut tätä Tuokio-sarjaa sen julkaisusta lähtien, mutta se on kuulunut “kaikkia astioita ei tarvitse omistaa, vaikka hienoja ovatkin” -listalleni. Nyt niistä voi nauttia vuokraamalla. 


Katsellaanpa Tuokiota tarkemmin. Pohjana on Heikki Orvolan jo 90-luvulla suunnittelema viehättävä valkoinen 24h, johon muotoilutoimisto Helorinne ja Kallio on luonut kymmenisen vuotta sitten sinisen Tuokio-kuvioinnin. Ajatonta tavaraa. Kuvion sävy on sellainen että se sopii hienosti moniin Arabia-klassikoihin. Tässä muutamat esimerkit yhdistelymahdollisuuksista mun astiakomeron hyllyiltä; Paratiisi, Valencia ja Sunnuntai.Ensin vähän vintage-Arabiaa, nimittäin käsinmaalattu Valencia. Tuokion kanssa yhditettynä se on samaan koristeellinen ja rauhallinen. Jännästi nuo kaksi kuviollista astiasarjaa tekevät toisistaa seesteisempiä.


Sitten Paratiisi. Tässä näkyy hienosti Tuokion tarkoin valitut sinisen sävyt - ne ovat aivan klassista Arabiaa. Yhdistelmässä Tuokio korostaa Paratiisin värikkyyttä ja saa sen kuviot kauniisti hehkumaan.


Lopuksi Sunnuntai. Tämä Tuokio-Sunnuntain sinikeltainen väriyhdistelmä voisi olla mainio retroisamman tyylin ystäville. Minusta näiden sarjojen kuvioinnit ovat myös tosi hauska pari. Sunnuntain kukka-aihe ja sen ympärillä Tuokion siniset kuviot kuin pienet terälehdet.


Ja sitten vielä kaikkien neljän sarjan iloinen sekoitus ja vielä kaunis pöytäliina alle. Tämä taitaa olla nyt kyllä mun suosikki, enemmän väriä on enemmän väriä!Tuokio-astioiden 24h-muodot ovat arjessa huiput. Ennen Tuokiota mulla on ollut vuosia käytössä 24h:ta valkoisena ja Avec-kuvioisena - ovat olleet arjessa eniten käytettyjä astioitamme. Muistelenkohan oikein lukeneeni jostakin tarinan jossa Orvola kertoi suunnitelleensa 24h:sta astiaston jollaisen itse juuri silloin tarvitsi? Siltä astiat ainakin tuntuvat, niiden käytettävyys vaikuttaa viimeisen päälle suomalaiseen arkeen mietityltä. Muistan kun 24h oli tullut silloin ysärillä tuotantoon ja ostin tokaan omaan kotiin satsin kahvikuppeja. Niistä ryystettiin silloin kukkamekoissa antaumuksella ensimmäisiä cafe au laitit - oi aikoja!


No niin, se muisteloista ja loppuun vinkki: Astiapalvelussa on huomiseen asti voimassa vielä tarjous jossa uudet vuokraajat saavat toukokuun vuokran ilmaiseksi. Käykäähän kurkkimassa!

6 kommenttia :

 1. Aika jännä! :) Mitä jos rikkoo :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa ehjää myymälästä tilalle - kuuluu vuokrasopimukseen! :)

   Poista
 2. Onpa huippua. Kiva, että lanseerataan uusia ideoita. Huomio kiinnittyi astioiden sekoitteluun, mahtavasti sopivat yhteen. Enpä ole ajatellutkaan, että noin voisi sekoittaa. Kauniita päiviä sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa jos sekoittelut inspiroivat! Kiitos kommentista ja kauniita päiviä sinnekin. :)

   Poista
 3. Onpa ihania. Tavallaan tämä mahdollistaa osa-maksukaupan, ja niin että lopullinen hinta jää aika mukavasti alle sen mitä tuotteet oikeasti normaalihintaisina maksavat. Aika kiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tavallaan juu! Ja tuossa sit vielä tosiaan se mukava bonus että jos vahingossa rikkoo vuokra-aikana jonkun astian, saa uuden tilalle. Toi on kyllä asiakkaan kannalta aika hyvin mietitty palvelu minusta.

   Poista