13.4.2020

Mitäs sitten tehtäis?


Mitäs sitä sitten tekis? Onko luppoaikaa ja tekemisen puutetta? Minä olen nyt iltojeni iloksi katsonut paljon dokumentteja ja lukenut lehtiä, ajattelinkin vinkata teille huippua internetistä löytyvää ajanvietettä näillä teemoilla.

Nyt tulee siis läjä katselu- ja lukuvinkkejä - ja ilmaisia kaikki. Ensin nippu huippuja dokumentteja katseltavaksi Yle Areenasta. Olen nämä kaikki katsonut ja todella hyviksi todennut. Aiheet vaihtelevat insinööristä diskoon ja taidekeräilystä urheiluun - kaikkia yhdistää se että ovat todella laadukkaasti ja taitavasti tehty ja siksi ihan hitsin mielenkiintoista katsottavaa.


Mesenaatti
Taidekeräilijä ja liikenainen Sara Hildenistä kertova dokumentti valottaa Hildenin elämää paitsi modernin taiteen, myös yksityiselämän ja yhden avioliiton näkökulmasta. Jos olet joskus käynyt Sara Hildenin taidemuseossa Särkänniemen kupeessa Tampereella, katso tämä niin tiedät millainen oli henkilö museon takana. 

New Yorkin sillanrakentaja1900-luvun alun New Yorkia rakennettiin kovaa vauhtia. Sveitsiläis-amerikkalainen insinööri Othmar Ammann suunnitteli yli puolet New Yorkiin vievistä 11 ikonisesta sillasta.Tämä dokumentti kertoo paitsi hänestä, on myös

Studio 54
Pysytään samassa kaupungissa, mutta mennään ajassa hiukan eteenpäin. Legendaarisen New Yorkilaisen yökerhon taustatapahtumia valottava dokumentti.

Silmästä silmään
Taidokkaasti toteutettu dokumentti rikoksentekijöistä, jotka kohtaavat uhriensa omaisia ammattisovittelijoiden ja psykologien ohjaamassa jälkikäsittelyssä.

Unelmien maatila
Dokumentti kertoo kalifornialaisesta pariskunnasta joka perustaa ympäristöystävällisen maatilan. Superupeasti kuvattu elokuva, joka laittaa laajemmin miettimään luonnon kanssa sopusoinnussa elämistä. Tosi hieno.


Ja sitten vielä pari aivan loistavaa useampiosaista dokumenttisarjaa. Jos et ole näitä vielä vahdannut, niin laita ehdottomasti työn alle!

Urheilu-Suomi
Mitä suomalaisen huippu-urheilun ratkaisevilla hetkillä tapahtui? Urheilun huiput kuten Matti Nykänen, Jai Litmanen, Kiira Korpi, Teemu Selänne, Juha Kankkunen ja yli 100 muuta urheilulle antautunutta suomalaista kertovat mitä tapahtumien taustalla oli. "Urheiluhullun kansan kokovartalokuva".

Koivisto
Kahdeksanosainen dokumentti presidentti Mauno Koiviston elämänvaiheista. Kertakaikkiaan hienosti tehty, tätä katsoi kuin parastakin jännäriä Jari Tervon kertojaäänen kujettaessa tarinaa eteenpäin. Ainakin oma mielikuvani Koivistosta ja hänen ajastaan muuttui aika tavalla.


Huikatkaahan kommenttilootaan jos teillä on heittää muita Areena-dokumenttivinkkejä, lisää kaivataan kun nämähän on nyt jo nähty! :)Ja sitten iso pino lehtiä luettavaksi netissä:

Miten minä vasta ihan vähän aikaa sitten hoksasin tällaisen ylellisyyden olemassaolon? Helsingin kaupunginkirjaston eMagz-lehtipalvelu. Tuosta vaan sisään kirjautumaan, Helmetin asiakkaat.

Iso läjä lehtiä netissä - ei vain uusin numero vaan myös kaikki ilmestyneet numerot vuoden ajalta. Käyn tuolla nyt lueskelemassa sisustuslehtiä, kuten Avotakkaa, Glorian kotia ja Dekoa sekä naistenlehdistä Trendiä. Näin kevään kynnyksellä Viherpihaa tulee selattua ahkerasti myös. Keittiöön inspiraatiota haen ruokasuosikistani Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä ja pidempiä asiajuttuja luettavaksi Imagesta. Hesarinkin selaan tuolla melkin joka aamu. Aivan fantastinen palvelu - ja siis todellakin ilmainen.

(Muidenkin kaupunkien kirjastojen sivuilta eMagz saattaa löytyä. Tuolla jonkinlainen lista siitä minkä kaupunkien kirjastoilla eMagz-palvelu on käytössä. Joissakin sitä voi näemmä käyttää harmillisesti vain paikan päällä kirjastossa, mutta suurimmassa osassa lehtien selailu kotikoneeltakin onnistuu.)


5 kommenttia :

 1. Hyviä vinkkejä annoit. Minä selailin pari päivää sitten Yle Areenan sivuja ja törmäsin ohjelmasarjaan OMAVARAISET. Katsoin heti yhdeltä istumalta kaikki kolme jaksoa. Aika hurjaa paikoitellen miten ihmiset elävät. Hienoa elämäntapaa, mutta paikoitellen sitten aivankin älytöntä ja käsittämätöntä.
  Tein muuten itse jokin aika sitten blogiini postauksen tuosta astioiden vuokrausmahdollisuudesta Melkein kukaan lukijoistani ei ollut sellaisesta aiemmin kuullutkaan.
  Mukavaa päivän jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä Kristiina, mäpäs laitan tuon Omavaraiset katseluun! Ja juu, yllättävän harva tuntuu vielä tietävän tuosta astiapalvelusta.

   Poista
 2. Yle Areenassa on myös 8 osainen dokkari Kekkonen ja Tervon ääni kuljettaa myös tätä sarjaa.
  Vivian Maierin salaisuus on ristiriitaisia tunteita herättävä dokkari valokuvaajasta, josta tuli tunnettu vasta kuolemansa jälkeen. Ja tietysti Talot huokuvat historiaa lifestyle-sarja, jonka ääressä on ikuinen kesä, kultuurihistorian havinaa ja ihania vanhoja taloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos SarP vinkistä, Kekkonen ehdottomasti korvan taa. Ja JOOOOOOO Vivian Maierin salaisuus! Katsoin sen vähän aikaa sitten ja oli hieno! Mitenkäs mä nyt listaa tehdessä sen unhoitin... :D

   Poista
 3. Kiitos hyvistä vinkeistä. Unelmien maatila oli hieno. Voin puolestani suositella tätä: Walking on Water, dokumenttielokuva siitä miten taiteilija Christo ja työryhmä rakentaa ympäristötaideteoksen Iseo-järvelle Pohjois-Italiaan v. 2016. Löytyy Areenasta tämäkin. T.Liisa

  VastaaPoista