4.4.2020

Kuvien kehystyttämisestä


Kehystytin pitkästä aikaa muutaman kuvan seinälle laitettavaksi. Tuumasin kirjoitella nyt  sanasen paitsi noista kuvista, myös värillisistä kehyspahveista. Kehyspahvi eli paspartuuri on siis tuo aukollinen pahvi joka on kuvan ja lasin välissä. Sen päällimmäinen tarkoitus on eristää kuva lasista, niin etteivät ne koske toisiaan. Mutta sillä voi myös vaikuttaa paljon siihen miltä kuva kehyksissä näyttää.

Useimmiten kehyspahvin väriksi valitaan varmaankin valkoinen tai sävyllinen valkoinen. Mutta ihan yhtä hyvin se voi olla jonkin värinen, vaikka todella värikäskin. Tässä nyt muutama esimerkki sävyllisistä pahveista. Kehystämöistä löytyy yleensä iso valikoima värivaihtoehtoja mistä valkata. Ja jos tykkää kehystää ja leikellä paspartuurit itse, löytää erilaisia pahvivaihtoehtoja taiteilijatarvikeliikkeistä.


Ensin mustavalkoinen grafiikan lehti, jonka olen tehnyt itse joskus. Siinä nopsasti siveltimellä painolevylle sipaistu pyöräilijä polkee takin helmat hulmuten kohti kuvan oikeaa ylänurkkaa. Grafiikan paperi jolle työn olen vedostanut on kermanvalkoista ja hiukan kellertävää. Valkoinen paspartuuri sai sen näyttämään jotenkin nuhjuiselta. Siispä nappasin tuollaisen lämpimän malvan sävyisen kehyspahvin, joka raikastaa painopaperin sävyä. Kehyslista tässä on tammea, vielä hiukan lämpimämpi väriltään kuin kehyspahvi. Tykkään että sävyllinen kehyspahvi on tälle kuvalle erityisen kiva, näin kokonaisuus ei jää haljuksi.


Tämän maalauksen maalasin ensimmäisen kuvismaikka-opiskeluvuoteni ensimmäisellä kurssilla. Tehtävänä oli maalata maisemia yöllä. Tämä näkymä on Herttoniemen teollisuusalueelta, muistaakseni jostakin Marimekon tehtaan nurkilta. Muistan hetken hyvin. Oli jo aika pimeää, olimme lopettelemassa töitä siltä yöltä ja pyyhkäisin paletilta viimeiset akryylimaalit maalauspohjaan. En enää hämärältä erottanut värejä, vain tummaa ja vaalea. Maalauksesta tuli koko satsin onnistunein.

Päätin jo silloin että tämän kehystän muistoksi opiskeluvuosista. Ja niin teinkin nyt heti 22 vuotta myöhemmin, hahhahaa! Miten onkin kestänyt niin kauan saada aikaiseksi? No mutta, tähän kuvaan valkkasin tuollaisen tumman violetihtavan harmaan kehyspahvin. Sen sävy saa tuon yötaivaan voimakkaan sinisen hehkumaan ja katuvalojen kajon erottumaan. Kehyslistat ovat mustat. Tässäkin ensin testailtu valkoinen kehyspahvi sai kuvan näyttämään vähän kalpealta, eivätkä maalauksen valokohdat oikein erottuneet.


Ja lopuksi vielä mainio pastelliliiduilla piirretty muotokuvapari meidän pikkukoirista. Nämä leiskautti yhdellä mökkireissulla ystäväni (ja mainio kollegani) Reetta. Kinuskikasikkeen värinen kehyspahvi terästää hienosti mustan koiran vaaleansinistä pohjaa. Ja sama pahvin sävy rimmasikin sitten mainiosti myös ruskean koiran turkin väreihin. Toisessa kuvassa kehyspahvi on kontrasti kuvan väreille, toisessa harmoninen yhdistelmä. Tähänkin kaksikkoon valikoin mustat keyslistat.

Valkoinen kehyspahvi on aina varma ja hyvä valinta, jolla ei todennäköisesti hirveästi mene koskaan metsään. Mutta kannattaa ehdottomasti testailla muitakin värivaihtoehtoja, ennen kuin päättää minkä ottaa!

Seuraavaksi edessä mietintö mihin mikäkin taulu ripustetaan. Aion oikein herkutella ja mietiskellä tosi rauhassa, sovitella pikkuhiljaa eri kuvia eri huoneisiin.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti