19.6.2013

Karkkipurkki
Kyökin hyllyllä nököttää isotädin jäämistöstä joskus mulle kulkeutunut vanha vadelmakuvioinen keraaminen purkki. Pohjassa lukee Chymos, joten liekö purkissa ollut joskus jotakin makeaa. Onko teistä jollakulla tietoa mitä tommosessa somassa rasiassa on muinoin myyty? Mahtaakohan se olla hillolle suunniteltu vai ehkä vadelmakarkeille?

I have this old ceramic jar in my kitchen, it´s from my great aunt. The name in the bottom is an old finnish candy manufacturer so I wonder if the jar originally contained sweets?
.

14 kommenttia :

Unknown kirjoitti...

äidillä on samanmoinen, kirppislöytö sekin!

Anonyymi kirjoitti...

Chymos purkit
Lappeenrannassa toimi Saimaan rannalla Chymoksen tehtaat. Chymos perustettiin 1906 ja se siirtyi Lappeenrantaan 1922. 1990-luvulla Fazer osti sen. Chymoksen tunnetuimpia tuotteita olivat Marianne ja Julia karamellit. Tehdas valmisti myös mehuja ja hilloja, tarkoittahan tehtaan kreikkalainen nimi juomaa.

Vuonna 1962 suunnitteli Ulla Procopé hillopurkin, mesimarjahillolle. Purkkia valmisti Arabia.
Näitä pieniä purkkeja on sekä sinisiä että ruskeita.

Nämä tiedot ongin blogista Kirppishamsterin tunnustuksia, terveisin Ansku

Anonyymi kirjoitti...

Edelliseen kommenttiin lisäys, kuvassa oli siis samanlainen purkki, kuin sinulla, mutta tämä nettinörtti ei osannut siirtää kuvaa tänne, Ansku

Annika kirjoitti...

Ooh, ai tuo on Ulla Procopén suunnittelema! Ja ei ookkaan vadelmia vaan mesimarjoja :) Kiitos paljon tiedosta Ansku.

SarP kirjoitti...

Luin kerran mielenkiintoisen postauksen täältä
http://kirppishamsterintunnustuksia.blogspot.fi/2011/04/chymos-purkit.html

Olen törmännyt turuilla ja toreilla joskus sekä siniseen että ruskeaan.
Kauniita ovat.

Annika kirjoitti...

Katohan vaan, nekö on nuo tuommoset sydämekkäät ja pallokkaat peltipurkitkin Chymoksen? Ja kiva blogi tuo Kirppishamsterin tunnustuksia, kiitti linkistä ja muistutuksesta Anskulle myös!

Sarppu kirjoitti...

Tosi kaunis purkki, en osaa enempää sanoa, mutta voi olla arvossaan :) jäin niin ihailemaan edellisen postauksen kuvia, kyllä kesä on ihana. Mukavaa juhannuksen aikaa sinulle.

Anni kirjoitti...

Ajatella, joskus on tosiaan ollut kaikkea ihanaa herkkua todella suloisissa purkeissa. Kaipaisin keksilootia entistyyliin tai juurikin näitä suloisia muita makeispurkkeja uusiotuotantoon tai "uusvanhana" :)

siivous kirjoitti...

Todella kaunis karkkipurkki, jolla on varmasti sekä rahallista että tunnearvoa, jos se on kulkenut suvussasi taholta toiselle. Ihania tällaiset vanhat esineet, joilla on tarina ja historia!

Anonyymi kirjoitti...

Oi miten ihana! Varmaan aika harvinainen, siten arvokas, tunnearvon lisäksi.

Perla / Lumon Valkama kirjoitti...

Kaunis purkki! Jotenkin tuo historia lisää tämänkin esineen kauneutta.

Annika kirjoitti...

No on kyllä hillopurkiksi aika namu. Ja toki soma purkki muutenkin :) Kylläpä ilolla uusiokäyttäisi nykyaikaisia tyhjiä hillopurkkejakin jos ne olisivat noin kauniita. Onkohan tuo ollu joku erikoispurkki Chymokselta vai vallanko ovat jatkuvasti silloin käyttäneet tuommosta keraamista purkkia hillon pakkaamiseen?

Ellis kirjoitti...

Olipa kiva saada tietoa tästä purkista - mulla sama purkki sinisenä ja myös ruskeana.

Piia kirjoitti...

Kiitos tästä postauksesta, näin jälkikäteen, nimittäin osui kohdalle kirppiksellä ihan samanlainen purkki hintaan 2€ Tottakai kanniskelin sen kotiin. Ainoa vaan että pohjassa ei lue tuota leimaa eikä sisäpuolta ole lasitettu, kuten näkyi yhdessä huuto.netissä myynnissä olleessa kuvassa. Muuten on ihan samanlainen! Oliskohan se joku maanantaikappale mikä minulla on... vai onkohan niistä tehty kopioita?