5.5.2014

Puutarhahommia








 


Kyllähän mä odotan tuon pihan vihertymistä kuin kuuta nousevaa. Jokaisen mökkiaamun ensimmäinen puuha on katsastaa mitä versoa mistäkin montusta pukkaa. Harmaamalvikit, jättipoimulehdet ja komeamaksaruohot nousevat maasta takuuvarmasti, raparperi on jo aika pörheä. Rucolakin on ehtinyt jo kasvatuslootassa itää. Laventelipöheikkö tököttää laatikossaan harmaana, mutta aiempien vuosien kokemuksella maltan jo odottaa että sekin havahtuu vaikka vielä aika huonolta näyttää. 

Ruukut ja peltiämpärit odottavat tyhjinä lämpimämpiä kelejä, multa-annosta ja kasveja. Taidan tänäkin suvena skipata yksivuotiset kesäkukat ja istuttaa purkkeihin monivuotisia kukkivia ja heiniä. Kesän loputtua tuikkaan purkeista kasvit johonkin päin pihaa maahan juurtumaan.  Niin eivät mene pation kaunistukset syksyn myötä hukkaan. Isoimpaan terrakottaruukkuun taidan hankkia jonkun hienon puun, sille sitten syksyllä samat sävelet kuin muillekin purkkien asukeille.

Ehkä parasta on se että yksi uudenkarhea kukkapenkki odottaa vielä aivan tyhjänä, sen keskellä on vasta yksinäinen kirsikkapuu. Nyt saan siis uppoutua vaanimaan kauppojen siemenvalikoimia ja suunnittelemaan mitä istuttais - ihan parasta.

(Onpahan vaan aikamoinen hulina tuolla Finnish Design Shopin kanssa järkätyssä Kekkilä-arvonnassa! Menkäähän kommentoimaan ja upeasta viljelylaatikosta kilvoittelemaan. )

My garden is still very grey and brown. But a little more green emerges every day!










19 kommenttia :

  1. Aamuisin ensimmäisenä pihan koluaminen on niin tuttua! Yhtäkkiä sitä huomaa muuttuneensa äidikseen ja varoittelee ihmisiä "varomaan niitä mun kukkia", joista näkyy hätäseen pieni vihreä kärki, jota kukaan muu ei olisi edes huomannut. Kevät on ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, "varo niitä mun kukkia"! Ja sitten se jolle sanon katsoo hölmistyneenä että missä täällä muka kukkia on :)

      Poista
  2. Oioi, täydellisiä nuo mustat laatikot, joissa kasvattaa. (Virallinen nimi hiukka hukassa) Ovatko itse tehtyjä vai saako tuollaisia jostain (kohtuuhinnalla)? Oma piha odottaa ekaa kesää, kaikki on niin uutta ja ihanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi eka kesä omassa pihassa, mahtavuutta! Noi mun lootat on semmosia kuormalavan kauluksia. Osan oon saanu ihan ilmaseks tuttujen nurkista ja sitten osan ostanut 12 eur / kpl tuolta: http://www.helsinginpuupakkaus.fi/

      Poista
  3. Aaaah se siemenvalikoiman tutkaileminen! <3 Parasta. Mullakin jokaiseen aamuun, päivään ja iltaan kuuluu ruukkujen katsastaminen. Saatan käydä tutkimassa tilannetta aaaaaika monta kertaaa päivässä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se on ihmeellistä miten sitä jaksaakin vahdata niitä kasveja niin tarkkaan. Siemenvalikoiman suhteen sama homma, mä voin ihan helposti viettää puoli tuntia semmosen pussihyllyn ääressä markettireissulla.

      Poista
  4. Moro poro! Samaa harrastetaan täällä - nenä kiinni kukkapenkeissä tihrustaen kunkin kasvin esiinputkahtamista. Just huomasin että ekat narsissit alkaa nuupahtaa, apua! Keväästä ei saa missata mitään :)

    Hei miten hoidat laventelia? Tässä meidänkin pihassa näyttäisi olevan tupsu jos toinenkin, pitääkö niille tehdä jotain? Taisin syksyllä katkoa niitä kuihtuneita varsia... teinköhän mokan. Just pari päivää sitten heittelin niidenkin päälle sellaista perus puutarhalannoitetta, vaikka vähän epäilen sen turvallisuutta noiden syötävien kasvien kanssa. Saas nähä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nii-in, mitään ei haluaisi missata! No en kyllä oo mikään laventelikuiskaaja, mutta samanmoisella katkomismetodilla oon saanut ne ihan menestyksekkäästi pörhentymään :D Keväällä leikkelen niitä vähän matalammaksi niin että selkeesti kuolleet osat pois ja sitten vähän vielä nipsasen. Ovat tuntuneet saaneen siitä voimaa uuden vihreän pukkaamiseen mukavasti.

      Poista
  5. On kesällä varmaan ihana tuossa saunoa ja istuskella.

    VastaaPoista
  6. Mullakin talvivalkosipulit kasvaa jo iloisesti ja raparperikin näyttää heränneen, niitä sitten täytyy käydä vähintään kerran päivässä ihmettelemässä. :) Varmaan huomaisi sen kasvamisen paljon paremmin, kun ei ihan niin usein juoksisi niitä kyttäämässä! Kun nyt vaan kelit lämpenisivät ja jatkuisi kunnon kevät kaikkien räntä- ja raesateiden jälkeen...

    VastaaPoista
  7. Tosi kiva blogi. Löysin tänne kanelia ja kardemummaa-blogista ja menee kyllä ehdottomasti munkin lukulistalle. Ihanaa löytää itselle uusia blogeja välillä :)

    VastaaPoista
  8. Lycka till kevään kanssa! Meilläkin on laventelit vielä ihan ankean harmaana ja emäntä hermostuneena että kuinkas tässä kävi kun oli lähes lumeton talvi ;(

    VastaaPoista
  9. Kiitos tästä postauksesta ♥ Mulla on ollut murhetta Tyynelän pihan kanssa, kun en keksi mitä laittaisin. Tästä lähti ajatus kulkemaan. Kesää odotelessa maata kaivamaan...

    VastaaPoista
  10. Millä käsittelit lavakaulusten ulkopinnan?Väri ois niin hyvä meillekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puuöljyllä vetelin. Taisi olla Valtti puuöljy Akva. Ja sävy Valtti-kartasta "Piki".

      Poista
  11. Hei! Meillä on samanlainen paviljonki, tosin paketissa vielä. Sulla on ilmeisesti ollut käytössä jo muutaman vuoden? Ootko antanu olla pihalla talvenkin vai ootko purkanut pois? Onko paviljonki kestänyt hyvin käytössä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ollut jo tovin käytössä. Talveksi otetaan kangas pois ja pestään se ennen varastointia. Runko on pysynyt aivan moitteettomana vaikka se tonottaa paikallaan talvien läpi.

      Poista