26.4.2014

Ystävät ja ruoka - mahtava papusalaatti ja tavallista parempi uunilohi

Mökkireissut ovat parhaimmillaan silloin kun taloon tulee ystäviä viettämään aikaa. Toisinaan tehdään porukalla jotakin hommia, joskus jätetään hommat sikseen ja vaan ollaan, naatiskellaan ja syödään hyvin. Melkein aina tehdään niin että jaetaan etukäteen kyökkivuorot, jottei kenekään tarvitse uupua markettireissulla eikä olla kaiken aikaa hellan vankina. Tämän systeemin hyvä puoli on myös se että saa maistaa kaikenlaista uutta hyvää kun useampi immeinen on vuorollaan kokki.

Pääsiäisviikonloppuna syötiin mm. kuumia Jarlsberg-leipiä, tillistä kaalisalaattia, mahtavaa papuherkkua ja kielen mukanaan vienyttä uunilohta. Kahdesta viimeisestä pistetään nyt suuntaa antavat reseptit jakoon. Valmiista ruoista ei tietenkään tullut otettua kuvia, herkkujen valmistuttua keskityttiin kuvaamisen sijaan herkutteluun. Mutta hyviä ovat, sen sanon! Papusalaatti on ruokaisaa ja superraikasta. Lohi taas huippua vaihtelua perus uunikalakoreografiaan.

Rinden papusalaatti:

purkilliset mustia papuja, kidneypapuja ja valkoisia papuja
pari valkosipulinkynttä hienoksi pilkottuna
reilusti silputtua punasipulia ja basilikaa
puolitettuja kirsikkatomaatteja
puolikas paketillinen kunnollista fetajuustoa kuutioituna
reilut loraukset oliiviöljyä ja balsamicoa

Kaikki ainekset sekoitetaan kulhossa, annetaan tekeytyä hetki ja lapioidaan suuhun.


Rinden ja Mäntsin parempi uunilohi:

Marinadi:
1,5 dl soijakastiketta
1 dl kalakastiketta
2 tl sokeria
2 valkosipulinkynttä
peukalon kokoinen pala inkivääriä raastettuna

Päälle:
sitruunaruohoa
limeviipaleita

Kaadetaan marinadi lohifileen niskaan ja annetaan maustua vähintään puoli tuntia kylmässä. Tämän voi puuhata vaikka sellaisessa paistopussissa, jossa kalan voi sitten tyrkätä paistumaankin. Ennen kuin laitetaan uuniin, siipaloidaan päälle vielä sitruunaruohoa ja limeviipaleita. Paistetaan fileen koon mukaan n. 30-40 min. 175 asteessa. Kypsän kalan pinnasta kannattaa nyppiä puisevat sitruunaruohot pois ennen hotkimista.

Good food is an essential part of having friends over at the summer house.
.

7 kommenttia :