5.5.2022

Terassi kesäkuntoon öljyämällä

 

kaupallinen yhteistyö: Tikkurila 


Eipä mene varmaankaan montaa päivää kun ilmat lämpenevät oikein kunnolla ja pihaelämä alkaa toden teolla. Viikonloppuna oli mainio hetki ahkeroida kaupungissa kotitalon terassi kesäkuntoon. Pihakalusteet odottelivat varastossa ja tuumasin, että ne olisi mahtavaa kantaa sitten vasta paikoilleen, kun terassilaudat on taas käsitelty tikkiin. Kylmän kauden ajan meidän talon terassi on toiminut lähinnä läpikulkutilana. Kevätauringon ansiosta siitä tulee taas moneksi kuukaudeksi kotiin yksi ihana "huone" lisää.

Talofirman kolme vuotta sitten asentama kestopuuterassi alkoi olla käsittelemättömänä jo aika kauhtuneessa kunnossa, öljyäminen oli todellakin tarpeen. Myöskin katetun ja kattamattoman terassin lautojen sävyero oli alkanut pistää silmään. Säiden armoilla laudat olivat harmaantuneet paljon lasitetun osan lattiaa enemmän - auringon porotuksen ja sateiden vaikutus todella näkyi. Lasitetulla puolella taas lattia oli mennyt epäsiistin läikikkääksi ruukkujen talvisäilömisestä. Näissä kuvissa lähtötilannetta.

Tilanteeseen tarvittiin selkeä parannus, jota lähdin tekemään monella käyttökerralla hyväksi havaitsemillani Tikkurilan tuotteilla. Valkkasin terassin käsittelyyn osittain biopohjaisen Tikkurilan Valtti Plus Terrace Oil:in. Siitä löytyy kolme hyvää valmissävyä; musta, kelonharmaa ja ruskea. Kelonharmaa olikin tuttu monista aiemmista terassiprojekteista, tosi kaunis neutraali sävy ja moneen sopiva. Nyt päätettiin kokeilla jotakin uutta ja valittiin terassin fiilistä lämmittämään kaunis, syvä ruskea valmissävy.

 

 

Ensin putsasin laudat kunnolla Tikkurilan Terassi- ja kalustepesulla. Sen käyttö on simppeliä; purkin sisältö sekoitetaan 10 litraan vettä ja annetaan hetki tekeytyä. Valmis pesuaine levitetään terassin pintaan ja annetaan vaikuttaa 15-30 minuuttia. Sitten pinta vielä harjataan huolellisesti läpi ja huuhdellaan. Ennen öljyämistä puun täytyy pesun jälkeen kuivua kunnolla. Minä annoin terassin rauhassa kuivua seuraavaan päivään, ennen kuin jatkoin hommia. 


Sitten öljyämään! Mielestäni öljyn levittäminen sujuu jouhevimmin tuollaisella terassilastalla (sekin Tikkurilan), sillä tulee nopeasti tosi tasaista ja kaunista jälkeä. Öljyn määrässä kannattaa olla maltillinen ja työskennellä napakasti puun syiden suuntaisesti. Jos pinnassa näkyy vartin jälkeen imeytymätöntä öljyä, pyyhitään se pois kuivalla liinalla. Paras ja kestävin lopputulos tulee kertalevityksellä - silloin öljy imeytyy kokonaan puuhun eikä jää pintaan kalvoksi, joka saattaisi myöhemmin hilseillä irti. Kahta kerrosta öljyä ei siis kannata levittää. Hyvät ja napakat työskentelyohjeet öljyämiseen pesuineen löytyy muuten myös tuolta Valtti Plus Terrace Oilin tuotesivulta.

 Tulipahan vain aikamoinen muutos ja ihan uusi fiilis terassiin. Lämmin ruskea sävy nostaa hienosti esiin vaaleat kalusteet ja rimmaa kauniisti mun moniin terrakottaruukkuihini. Talon seinän harmaan ja mustien kasvatuslaatikoiden kanssa se on mielestäni myös hitsin hyvä pari. Vielä hetki sitten kauhtuneen oloiset terassilaudat näyttävät öljyämisen jälkeen melkein uuden veroisilta. Tuo Valtti Plus Terrace Oil antaa terassille tosi hyvän UV-valon ja säänkeston, intensiivisen värin lisäksi. Antaa tulla kesän sateet ja auringon porotus, taas kestää! Öljyäminen oli mukava viikonloppuhomma, kyllä suosittelen tarttumaan terassilastaan jos kodin ulkotilat kaipaavat kohennusta. Nyt ei tule niin hikikään pihalla puuhaillessa, kun ilmat vielä ovat hiukan viileät.


Otetaanpas loppuun vielä ennen ja jälkeen -kuvapari. Aikamoinen ero. Nuo kevyet kalusteet ovat ilmojen mukaan helposti siirreltävissä ja terassin uusi ilme innostaa kyllä mallailemaan niitä taas uusiin asentoihin. Ah kesäolohuone, kyllä tätä on odotettu.

2 kommenttia :

  1. Tulipa suuri muutos terassin ulkonäköön. Hienolta näyttää. Meidänkin pitäisi tehdä sama työ. Itse asiassa se pitäisi varmaan tehdä vuosittain, mutta ainakaan meillä ei tule niin usein tehtyä.
    Muuten, tekstistäsi suuri osa jään kuvan sivulle, eikä sitä pysty lukemaan, ainakin tietokoneella luettuna näin käy.
    Kivoja hetkiä hienolla terassillanne!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Kristiina! Ja kiitos myös tekstihuomiosta. Tein pienen fiksauksen, toivottavasti nyt näyttää paremmalta.

    VastaaPoista