31.10.2021

Meidän Rantama

 

Kaupallinen yhteistyö: Honkarakenne

 

Kalusteet perillä, ensimmäiset nukutut yöt mökillä. Tässä nyt vihdoin ollaan. Uusi vaihe elämässä, elo järven rannassa voi alkaa. Tällä paikalla on ollut rauhoittava vaikutus jo ensimmäisestä tonttivisiitistä lähtien. Rantakaistale tutulla järvellä on ihmeellisen kaunis, veden pinta aina jonkinlaisessa hypnoottisen värisevässä liikkeessä. Vanhojen mäntyjen oksat erityisen viehkeästi taipuneet, pienet pihlajat siellä täällä kuin koristeet.

Sain suunnitella tämän meidän mökkimallin Honkarakenteen taitavien arkkitehtien kanssa ja jokaisessa neliösentissä näkyy mun ajatuksiani. Olen siitä tosi iloinen. Malli löytyy nyt myös Honkarakenteen hirsimökkimallistosta. Yhdessä ideoitiin myös mallille suuhun mukavasti sopiva nimi, Rantama. Se henkii justiin sitä hiukan nostalgista, 70-lukulaista fiilinkiä, joka oli mielessä kun mökistä haaveilu alkoi. Rantamassa on jotakin perinteistä, jotakin modernia, jotakin pelkistettyä ja jotakin lämmintä.  

Rantaman muuntautumiskyky ilahduttaa myös, se enteilee minusta sitä että se tulee kestämään aikaa. Pohjaa voi viilata omaan makuunsa passeliksi, makuusoppien kokoa muokata, sisäänkäynnin paikkaa justeerata, keittiön ulkomuotoa varioida ja niin edelleen. Mökin ulkomuodon henkikin muuttuu ihan tyystin kun sen väritystä vaihtelee. Rantamasta on kaksi valmista mallistomallia 57-neliöinen ja 77-neliöinen. Meillä on 57-neliöinen malli, sellainen minimuokkaus vain tehtiin että makuusopista puristettiin vielä hiukan kompaktimmat. Isommassa mallissa tilat ovat kauttaaltaan hiukan väljemmät ja mukana on myös suihkutila saunan yhteydessä sekä sisä-wc.


 

Niin monta ensimmäistä: ensimmäinen saunan lämmitys, ensimmäiset löylyt ja lämpimältä iholta nouseva höyry terassilla, ensimmäinen nukahtaminen paksun täkin alla hiljaisuuden keskellä, ensimmäiset aamukahvit tukka pystyssä, koirien ensimmäiset päiväunet, ensimmäinen sekainen iltapalapöytä, ensimmäinen kuutamo mökin suurista ikkunoista. Ensimmäinen ohut lumipeite mökin katolla.  

 
 

Ja sitä ihanaa hidasta sisutuksen tuumailua. Esineiden harrasta sijoittelua ja makustelua mikä sopisi meidän Rantaman henkeen. Alusta asti oli ajatus tehdä kesäpaikka, joka olisi vaatimattoman ylellinen. Mukavuuksiltaan ja esineistöltään niukka, luonnonläheinen. Yleensä himoitsen ympärilleni värejä ja kuvioita, mutta tänne tekee mieli valita hillitympää. Sellaista joka ei ala huutelemaan järvi- ja metsämaisemien päälle. Jokaista järven rantaan kuskattua esinettä puntaroidaan tarkkaan; tarvitaanko varmasti, onko tarpeeksi "hiljainen", ilahduttaako joka päivä. Hyödynnetään jo olemassa olevaa, ostetaan käytettyä, pengotaan omista varastoista sopivaa. Uutta vain ehdottomaan tarpeeseen.

Hirrestä rakentaminen tuntuu justiinsa oikealta ratkaisulta. Haluttiin myös käyttää mökin sisustuksessa mahdollisimman paljon mäntyä, sitä ovat nyt hirsien lisäksi kaikki sisäpinnat kauttaaltaan. Tuoksu on huumaavan ihana. Myös kalusteissa on paljon puuta ja puun väriä. 50-vuotiaan ruokapöydän käsittelemätön mäntypinta antaa uudelle puulle kauniin patinoitumisen mallia. Tavoitteena oli että mökki olisi mahdollisimman tunnelmallinen ja näyttäisi sisätilojenkin puolesta vähän siltä kuin olisi aina ollut tässä.

Juttelimme Hongan kanssa Rantama-mallin taustalla vaikuttavista ajatuksista, koko jutun voi lukea Hongan blogissa tuolla. Mukana on mm. lapsuuden mökkiä, klassikkoarkkitehtien kätten jälkien tutkimista, luonnonmateriaaleja ja itselaadittuja kalusteita raksajämistä. Niitä suuntaviivoja seuraillen rakennellaan elämää tähän uuteen hirsimökkiin.
 
 
Vielä riittää kaikenlaista viimeisteltävää: odotellaan väliovia saapuvaksi, mietitään takan asentamista tupaan, funtsaillaan ilmalämpöpumppua, suunnitellaan keittiötä, rakennellaan sohvaa. Pihakin on vielä raksa-ajan jäljiltä karu ja levällään, senkin suhteen sormet vähän syyhyävät. 
 
Mutta ihan rauhassa nyt, Rantama. Ei ole mihinkään kiire.


13 kommenttia :

 1. Kaunis, rauhallinen kokonaisuus. Ja tuo järvi ja maisema <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva. Järvimaisema on kyllä ihmeellisen ihana!

   Poista
 2. On kyllä kaunista ja ihanan harkittua ja hiukan minimalististakin. Tykkään!

  VastaaPoista
 3. Voi, nyt siis tuossa mallissa! Ihastuttvaa! Voin aistia ne kaikki ensimmäiset nukahtamiset, ensimmäiset lumet, ensimmäiset ruokailut... Upea juttu! Toivotan teille hyvää loppuvuotta sinne rakkaille maille ja hirsien suojiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Thilda, kaikkea ihanaa syksyyn ja talveen sinnekin! :)

   Poista
 4. Superkaunista! Ottaisin ihan kaiken tuosta itselleni!
  Saiskos lisää noita saunakuvia - tuo lauderatkaisukin on i-ha-nan simppeli ja niin KAUNIS!

  - Elma -

  VastaaPoista
 5. Ja Elma täällä vielä kyselee tuosta laudemateriaalista. Mitä puuta se on? Mikä on paksuus/leveys? Sain miehenikin tuon kuvan perusteela innostumaan!
  - Elma -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Elma! Laudemateriaali on tervaleppää Suomen tervalepältä, tuolla tarkemmat mitat: http://www.suomentervaleppa.fi/tuotteet/200mm-lankkulaude/ Ja kiitos vielä tuosta aiemmasta koomentista, eiköhän saunakuvia ole lisää tulossa! :)

   Poista
 6. Kiitos vastauksesta. Uppoudun seuraavaksi siis "Suomen tervalepän" sivuille. Ja tietysti aina välistä sinunkin blogisi sivuille. Rrrrrrrrrrrrakastan tyyliäsi!

  - Elma -

  VastaaPoista
 7. Olemme rakennuttamassa ensi vuoden kesällä samankokoista Rantama -mökkiä Ahvenanmaalle saareen.Ihastuin tähän malliin ja tulee tosiaankin mieleen omat 70-luvun kesät saaristossa!
  Mietin sopivaa keittiötä,mökki on sähkötön.Haluamme yksinkertaista ja toimivaa.
  Olen niin onnellinen että löysin tämän blogin!
  Olisin kiitollinen ideoista keittiöön!
  -Anita-

  VastaaPoista
 8. Moi Anita!

  Kiitos tosi paljon kommentista, ihan superihana kuulla! Mahtavaa että teillekin nousee Rantama. <3 Keittiövinkkejä tulee blogiin tai instaan näillä näkymin elokuulla, meillä on täällä kohta kyökki työn alla. Vielä odotellaan keittiötoimittajalta muutamia palasia, laitan kuvia kunhan ne saadaan ja homma valmistuu. :)

  VastaaPoista
 9. Aivan ihanan näköinen paikka! Tuolla varmasti rentoutuu. Jotenkin näyttää tosi raikkaalta tuo, että olette käyttäneet paljon saman sävyistä puuta.

  VastaaPoista