26.5.2021

Myrsky tuli ja muutti suunnitelmia

Viime viikolla voimakas ukkosmyrsky pyyhkäisi mökkitontin yli. Seudulla kaatui todella paljon puita, pelkästään meidän maapläntiltä niitä meni lakoon kymmenkunta. Kun menimme viikonloppuna tontilla käymään, oli maisema paikoin kuin sodan jäljiltä. Joka puolelta kuului moottorisahan pärinää, kun metsurit ja mökkiläiset siivosivat myräkän jälkiä. Teitä ja sähkölinjoja oli mennyt poikki, puita oli kaatunut myös rakennusten päälle. Luonto todella näytti voimaansa. Napsin vähän tuoreeltaan puhelimella kuvia tuhoista.

Menomatkalla mökille jännitti. Isot kauniit puut olivat olleet yksi syy miksi juuri tämä tontti valkattiin, mitä jos niistä juuri ne kauneimmat olisivat kaatuneet? Myrkyvahinkojen suhteen kävi kuitenkin todella paljon tuuria. Pihapiiristä kaatui vain kolme puuta. Niistä yksi oli merkattu metsurin kanssa joka tapauksessa raksan tieltä kaadettavaksi. Toinen oli suuri koivu, jonka kuntoa vähän mietiskeltiin, mutta oli päätetty se kuitenkin vielä jättää. No nyt myrsky osoitti että lahohan se oli. Jos mökki olisi jo rakennettu ja pystyssä, tuo iso koivu olisi rysähtänyt suoraan sen päälle.

Kolmas pihasta kaatunut puu oli rannassa kasvanut kaunis käppyräinen mänty. Se oli oikeastaan ainoa myrskyvahinko joka suuremmin harmitti. 

Tämä vähän jopa nauratti. Edellisen omistajan pihaan jättämä puutarhakalusto selvisi myrskystä täysin vahingoittumattomana, vain muovituolit olivat kaatuneet. Pöytä ja varjo olivat pysyneet hievahtamatta paikoillaan, vaikka viidentoista metrin päässä kaatui kolme täyskasvuista puuta. Kuolematonta designia!

Tämä näky laittoi sitten myös vähän suunnitelmia uusiksikin. Alunperin oli ajatus että tontilta ei kaadettaisi kuin pari puuta, jotka sijaitsevat juuri rakennuspaikalla ja muutama tontin takaosasta parkkipaikan tieltä. Mutta nyt hoksattiin että tulevan mökin takana nousevan kallion päällä kasvavia korkeimpia puita lienee myös syytä napsia pois, jotta vältytään vahingoilta tulevaisuudessakin. Ne kasvavat niin ohuessa maakerroksessa että kovemmassa myräkässä saatta käydä näin että juuristo irtoaa kalliosta isona mattona. Ja näillä puilla ei ole muuta kaatumissuuntaa kuin joko uuden mökin tai sähkölinjojen päälle.

Monta pientä onnenkantamoista onnettomuudessa. Metsurikin oli joka tapauksessa tilattu ja tulossa tontille hommiin. Voiko siis jopa sanoa että tämä myrsky tuli nyt kreivin aikaan?


Sähköyhtiö oli pyörähtänyt tonilla korjaamassa sähkötolpan vaurioita jollakin isolla koneella. Siinä hommassa ei näemmä paljon kauniita mustikkamättäitä säästellä - aika roisiin kuntoon jäi heidän jäljiltään pihalle johtava tie. Mutta eipä jaksettu tätäkään kauaa harmitella. Kohta aloitetaan mökin pohjien tekeminen ja maansiirtokoneen tarttee joka tapauksessa jyristellä tässä eestaas.


3 kommenttia :

  1. Voi, männyistä olen aina suruinen! Mutta koivut saavat lähtöpassin aina, jos musta on kiinni. Meidän pihaan katkesi vuosi sitten myrskyllä koivu tien toiselta puolelta, kunnan maalta. Siististi asuntoauton ja veneen väliin, mutta kuitenkin pyörätelineen asuntoautosta repäisten irti. Kunta pesi kätensä koko jutusta ("kun mysrkyhän oli tiedossa") ja vahinko meni omasta pussista. Tosin lähitalojen ihmiset olivat niin raivoissaan, että täältä sitten kaadettiin kaikki tienvarren koivut tänä keväänä. Ne koivut osaa olla niin salalahoja, että olen epäluuloinen aina.

    VastaaPoista
  2. Niinpä, männyt on just ne kauneimmat ja hienoimmat. Oho, olipas tarkasti kaatunut koivu! :O

    VastaaPoista
  3. Nyt on kyllä ollut paljon salamointia Suomessa ja luultavasti myös myrskytuhoja. Tuo on kyllä harmi, että teidän pihalta kaatui puita mutta onneksi vain kolme eikä muita vahinkoja syntynyt. Harmi, että kaunis mänty kaatui. Kaverillani kaatui myös useampi muu. Metsuri oli kutsuttava varusteineen paikalle koska kaverin varusteet eivät riittäneet työssä.

    VastaaPoista