31.5.2021

Kiuas jolla on tarina


Kaupallinen yhteistyö:  VETO kiuas / Muko OY
 
VETO-mainos Kaunis kesäkotimme -kirjassa vuodelta 1959.
 
Jos olet hankkimassa kiuasta tai suunnittelemassa saunaremppaa niin lukaisepa tämä juttu.

Meidän tulevaa mökkiä suunnitellessa tutkin paljon suomalaista mökkirakentamisen perinnettä ja luin mm. paljon mökkioppaita 20-70-luvuilta. Vuonna 1959 julkaistun Kaunis kesäkotimme -kirjan aukeamalla jäin katselemaan vanhaa kiuasvalmistajan mainosta. “... ja saunassa tietysti VETO saunan uuni”. VETO, missäs muualla olen tuohon nimeen törmännyt, miksi se kuulostaa tänäkin päivänä niin tutulta? Pikainen googlaus selvitti että Veto-kiukaitahan valmistetaan edelleen.
 
Arvo Oksanen kesämökkinsä portailla.
 
Veto-kiukaan tarina alkaa 40-luvun lopulla kun työkseen taloyhtiöitä lämmitysasioissa neuvonut kauppaneuvos Arvo Oksanen kehittelee ensimmäisen puulämmitteisen kiuasmallin. 50-luvulla hän perustaa Muko Oy:n, joka valmistaa kiukaiden lisäksi pääasiassa maataloustyökoneita, kuten kultivaattoreita, niittokoneita ja perunannostokoneita. Yritys hankkii toiminnan kasvun myötä toimitilat Helsingin Konalasta. Sähkökiukaatkin tulevat mukaan kuvioon 60-luvulla. 
 


Arvo oli keksijähenkinen ja tuotekehittelyssään innovatiivinen. Niinpä myös hänen kehittelemissään puu- ja sähkökiukaissa oli tuotekategoriaa mullistavia keksintöjä: mm. puukiukaan jälkipoltin, pystysuuntaiset ilmakanavat, lasiluukku sekä sähkökiukaan ilmankostutin olivat aikanaan uusia ja merkittäviä ominaisuuksia. VETO puukiuas kiinnosti laajalti ja keräsi huomiota messuilla ja sauna-alalla kansainvälisestikin. Itse kiukaan rakenne on pysynyt näihin päiviin asti samana, vaikka tuotekehittelyä onkin tehty vuosikymmenien aikana jonkin verran.
 
 
Henri ja Riina kiukaiden kokoonpanotilassa Konalassa

 
Nykyään kiukaiden valmistuksesta ja Muko Oy:n toiminnassa on vetovastuussa Arvon lapsenlapsi Henri Salokangas yhdessä vaimonsa Riinan kanssa. Laadukkaiden kiukaiden valmistuksen perinne jatkuu siis katkeamattomana 40-luvun lopulta asti, edelleen kokonaan kotimaisena tuotantona ja saman perheyrityksen hyppysissä. Ja edelleen samoissa superhienoissa toimitiloissa kuin jo 1960-luvulla!
 
Arvon salkut valmiina lähtöön työpöydän tuntumassa.

Prinssi Philip tutustumassa VETO-kiukaaseen.

Kävin tätä juttua varten piipahtamassa Muko Oy:llä Konalassa. Ja siis mikä paikka. Toimistolla aika on pysähtynyt ihanasti, toimitusjohtajan salkut odottelevat työpöydän takana edelleen kuin valmiina myyntireissulle lähtöön. Seiniä koristavat monet Arvo Oksasen keksinnöistään saamat kunniakirjat ja diplomit, ja valokuvat joissa suurmiehet tutustuvat Muko Oy:n toimintaan. Neuvotteluhuoneen kruunu on vuosikymmeniä vanha fiikus, jonka ilmajuuret ovat kuin taideteos. Yrityksen pitkä historia näkyy jokaisessa esineessä, kalusteessa ja nurkassa.

Veto 1 -kiukaan värityksiä, harmaa on tuleva uutuusväri.
 
Kiukaiden kaikki osat valmistetaan siis edelleenkin Suomessa ja kiukaat kootaan käsin täällä Konalassa. Veto-kiukaiden valmistus työllistää useita  suomalaisia pienyrityksiä, esimerkiksi puukiukaiden tulipesät hitsataan kokoon Keravalla. Piipahdin myös kiukaiden kokoonpanotilassa. Siellä olivat rivissä mm. kaikki sähkökiukaiden värivaihtoehdot ja olipa koottavan myös juuri yksi Veto 1 -puukiuaskin. Sellainen meidänkin uuden mökin saunaan tulee.
 

VETO 1 -kiuas sivuvesisäiliöllä / Kuva: Muko Oy

 
Vähän tarkemmin Veto 1 -puukiukaasta: Kiukaan ulkomuoto, niin kuin kaikkien Veto-kiukaiden, on Mukon omaa suunnittelua. Kiukaan kokonaishyötysuhde on korkea, se tarkoittaa että se tarvitsee vain vähän puuta lämmittääkseen saunan ja ylläpitääkseen lämpöä. Se antaa pehmeät ja pitkät löylyt, jotka leviävät tasaisesti löylyhuoneeseen kiukaan aikaansaaman ilmankierron ansiosta. Kiukaalla on peräti viiden vuoden takuu ja oikein hoidettuna se voi kestää vuosikymmeniä. Veto 1 sopii 8-21m3 kokoisiin saunoihin, suurempiin löylyhuoneisiin on saatavilla Veto 2 -malli. 
 
Veton puukiukaisiin voi tilata myös kiinteästi asennetun sivuvesisäiliön. Tilatessa voi päättää tuleeko se oikealle vai vasemmalle puolelle. Samoin hormiliitännän paikkaan voi vaikuttaa, meille se tulee kiukaan päälle. Värivaihtoehtoja on tällä hetkellä kolme: musta, valkoinen ja ruostumaton teräs. Pikkulinnut ovat laulaneet että valikoimaan olisi tulossa lähiaikoina myös yksi lisäväri, kaunis harmaa. Se vilahtaakin tuolla kuvassa ylempänä.
 
Henri Salokankaan lapsena ukilleen Arvolle valmistama puinen minisauna kiukaineen.
 


On kyllä ihan hitokseen hyvä mieli siitä että pian mekin löylytellään mökillä Veto-kiukaalla. On niin hienoa tietää millainen tarina ja historia kiukaan taustalla on. Kirsikkana kakussa vielä että se on sitten valmistettu kokonaan Suomessa ja suunniteltu ja koottu kotikaupungissani Helsingissä. 

Jos haluat tietää Muko Oy:n historiasta vielä lisää, lukaisepa tuo juttu. Ja jos on tarvista hankkia hemmetin hyvä puu- tai sähkökiuas niin Veto-verkkokauppa palvelee; puukiukaat tuolla, sähkökiukaat monessa kauniissa värissä tuolla.

1 kommentti :

  1. Olipa kiinnostava juttu! Ja ihastuttavasti vanhan johtajan huone edelleen olemassa, salkut valmiina! <3

    VastaaPoista