26.3.2013

Illan rauhoittava valo


Vihreä talo on rakennettu hienosti ilmansuunnat huomioiden. Aamuaurinko nousee makuuhuoneen ikkunan suunnalta. Päivällä valoa riittää olohuoneen molemmista ikkunoista, kun aurinko kiertää talon kaakkoisnurkan. Iltapäivällä se pohottaa eteläseinään, lämmittää yläkerrankin iltaa vasten. Illalla aurinko alkaa jo painua puun latvojen taakse ja viimeiset säteet valaisevat hennosti läntisistä ikkunoista kyökkiä ja eteisen kupruilevaa pinkopahviseinää. Keittiöstä kapea valonkaistale luikahtaa vielä makuuhuoneeseenkin, sinne mistä aamulla aloitti. Illan valo tekee mielen rauhalliseksi ja laittaa nukuttamaan makeasti. Niin makeasti että en varmaan missään kuunaan ole nukkunut yhtä hyvin kuin tässä torpassa.

Our country house was built wisely according to compass points back in 1948. The sunlight travels around the house in a most practical way during the day. My favourite is the western evening light, shining from the sun setting behind treetops. It´s so calming, makes me sleep like baby.
.

7 kommenttia :

 1. Oi, nyt muakin alkoi ramasemaan. Kaunis valo.

  VastaaPoista
 2. Entisaikaan asumusten sijoittelu osattiin luonnostaan, kun sellaiset asiat siirtyivät perimätietona sukupolvelta toiselle. Niin paljon hiljaista tietoa on vaipunut unholaan, sitä mukaa kun perinteinen maalaiselämä on kadonnut. Onneksi oppijoita ja vaalijoita taas on...

  VastaaPoista
 3. Hienoja auringon häivähdyksiä. Näin keväällä varsinkin pimeän jälkeen ei voi muuta kuin ihastella punertavan kelmeää auringonlaskun sävyä. Ja kun valoa on vielä pitkälle iltaan. Täällä myös on mukava aloittaa aamu auringon paisteessa ruokasaliin ja lopettaa päivä keittiöön ja kuistille tulvivaan valoon.

  VastaaPoista
 4. Auringon paluu on niin mahtavaa!
  Talot on aikoinaan osattu rakentaa luontoa kuunnelle, sopivalle paikalle valon ja maaston muotojen mukaan. Kaupungeissa ei tietenkään voi tätä noudattaa, kaavan mukaan rakennetaan kaiken maailman kosteisiin kuoppiin taloja, joiden pihat ovat aina varjossa.
  Meidän yli satavuotiaassa vapaa-ajan kodissa on rakennuspaikka valittu huolella ja talo rakennettu ilmansuuntien mukaan, ikkunat puuttuvat pohjoispuolelta lähes kokonaan.
  Mukavia aurinkopäiviä vihreään taloon!

  VastaaPoista
 5. Tämä kommentti meni ensin vahingossa pari päivää vanhempaan postaukseen, muttta laitanpa sen nyt vielä tähän uusimpaan:

  Löysin vasta blogisi ja olen tässä muutaman päivän aikana lukaissut koko blogin lävitse, jok' ikisen kirjoituksen, ja olen aivan myyty! Ihana tunnelma, ihanat kuvat, ihana vihreä talo, IHANAA KAIKKI :D Kiitos tästä blogista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi kommentista, tuli tosi hyvä mieli. Kiitos.

   Poista