25.3.2013

Arabian Paju


Tuloksettomalta vaikuttaneen pitkän ja huolellisen kirppiskierroksen päätteksi kurvasin vielä yhden kirpputorin pihaan pienellä paikkakunnalla Satakunnassa. Siellä mua odotti hieno, isokokoinen Arabian hedelmävati. Kaunis käsinmaalattu kuvio on Anja Jaatinen-Winquistin 70-luvun alussa suunnittelema Paju. Ajattelin että komean kokoisen vadin hinta huitelisi jossakin satasen hujakoilla, pinta oli miltei virheetönkin. Mutta ei, maksoi kolme kymppiä.

Arabian valikoimassa ei taida enää olla yhtään käsinmaalattua astiasarjaa. Liekö viimeisten joukossa poistunut upea Valencia 2000-luvun alussa. Onkohan käsinmaalatuista sarjoista luovuttu tuotannon hitauden ja kalleuden vuoksi? Käsityötä tunnutaan arvostavan koko ajan enemmän ja enemmän, noinkohan aika saattaisi joskus taas olla kypsä käsityönä maalattavien kuviointien uudelleenlanseeraamiselle?

This big hand painted ceramic plate "Paju" is designed by Anja Jaatinen-Winquist for Arabia in the early 1970´s. The pretty blue motif is hand painted - makes this 30 euro flea market find even more valuable to me.18 kommenttia :

 1. Juuri tuota samaa usein ajattelen.
  Meidän aika tuntuu olevan kyllästetty massatuotteilla,
  kun vielä 1900-luvun puolella taviskin saattoi syödä Suomessa käsinmaalatuilta astioilta. Mitä on meidän ajan laatu?
  No, nyt meni syvälliseksi ;).
  Joka tapauksessa taas kannatti sinun kirppiskierros, löytyi pala kauneutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin että on tainnut ostavan kansan makukin muuttua niin että tarkka ja tasalaatuinen siirtokuva on miellyttänyt epätarkkaa ja vaihtelevaista käsinmaalattua enemmän. Voipihan se olla että yksilöllinen tekee vielä paluun astioiden kuvioinneissakin?

   Poista
 2. Ooo olet ollut Satakunnassa! Saako udella missä kirppiksillä kävit? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyörähdin Poris Jättilöytökirppiksellä, Hyllymeressä ja Paanakedonkadun Superkirppiksellä. Näistä viimeinen oli kyllä nimensä veroisesti super, aivan tajuttoman kokoinen. Ja missäs muualla, Ulvilassa, Kokemäellä ja Harjavallassa muistaakseni.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitti Riikka! Oon kyllä ihaillu tuota nyt aika tauotta :)

   Poista
 4. Kotoisaa tunnelmaa blogissasi:) Minäkin rakastan lautalattioita, räsymattoja, vanhoja tavaroita...Klikkaudun lukijkasesi.
  Tervetuloa poikkeamaan jos joskus ehdit:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Marikki! Täytyy tulla pyörähtään :)

   Poista
 5. Kääk, miten ihana! Täällä Satakunnassa tekee hienoja löytöjä, tervetuloa toistekin!! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti tulen! Siellon juu montakin mansikkapaikka :)

   Poista
 6. Vaikka en sinisen ystävä olekaan niin tämä on kaunis ja ottaisin itsellekin!
  Alempien kuvien pöytäpinta on myös rouhee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On alkanu viimeaikoina tuo sininen hiipiä torppaan oikein toden teolla :) Se pöytä on kyllä totisesti rouhee, kulahtanut maalikimara yritetty siistiä neonkeltaisella :D

   Poista
 7. Ihana lautanen! Noita ei todellakaan tule usein vastaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo mäkään kovin usein nähny. Kattelin että Paju olis ollu tuotannossa vain pari vuotta, niitä ei sitten varmaan ihan hirveitä määriä olekaan?

   Poista
 8. Mulla on Pieniä Paju-kuppeja ja sokeriastia. Tänään kuulin vasta nimen ja vuoden.....

  VastaaPoista