11.11.2020

Mökin sisällä

Mökin sisätilojen tuumailu ja piirustelu on jatkunut. Olen sorvaillut tietokoneella näkymiä, joita pääni sisällä liikuskelee. Tässä mahdollisista sisätilasuunnitelmista yksi. Tässä versiossa lattiat, katto ja seinät ovat kaikki puupinnalla. Ei huano. Kalusteet ovat suuntaa-antavia, ne on nyt valkattu sinne päin sen mukaan mitä 3D-mallinnusohjelmasta löytyi valmiina.


Tämä pohjamalli tuntuu edelleen hyvältä ja toimivalta meille. Mutta oikeus mielen muuttumiseen vieläkin pidätetään! :) Pienet makuusopet hyötyisivät liukuovista, säästyisi tilaa kun neliöt ovat niukat. Pitää tutkailla niiden hintaluokkaa ja ääneneristävyyttä. Näissä kuvissa on vielä tavisovet, jotka ovat todellakin vähän ruuhkaiset. Puupinta ovissa sen sijaan näyttää kyllä kivalta ja kotoisalta.

Kalustuksen puolesta vaikuttaisi siltä että olkkariosuus tässä pohjassa on sopivan muunneltava. Kalusteet mahtuvat pyörähtämään siellä useampaankin mukavaan järjestykseen. Nojatuolit voivat olla yhtälailla ikkunan ääressä, tai ne voi pyöräyttää sohvapöydän ääreen. Sohvaratkaisu voisi olla tuollainen irtonainen 3:n hengen malli, tai sitten kiinteästi huoneen nurkkaan rakennettu. Liikkumavaraa on.


Maisemaikkunat ovat nyt hiukan kapeampia kuin edellisessä luonnoksessani. Näkymät maisemaan ovat kaposemmilla akkunoilla näemmä aivan yhtä hienot kuin jättiruuduillakin. Takkamallinkin piirustelin lähemmäs sitä mitä olen tuumaillut ja haaveillut, se on tuo Conturan ihanan simppeli malli täysmustana. Tykkään ajtuksesta että se on sijoitettu keskelle tilaa ikkunan eteen. Takkatulta voisi näin katsella sekä olohuoneen että keittiön puolelta, ja tulta ihaillessa näkisi koko ajan ikkunoista järvimaiseman.Pieni kyökki on tämänhetkisissä tuumauksissani vihreä. Se rimmaisi hienosti ikkunoista näkyvien metsäisen vehreiden näkymien kanssa. Niin kuin täällä meidän kaupunkikodissakin, olisi kyökki mahdollisimman simppeli ja kalustemainen.


Isot maisemaikkunat antavat hienot näkymät sisältä ulos, mutta myös ulkoa sisään. Jos tuleekin vielä sellainen fiilis että kaipaa sisätiloissa lisää turvallisuuden tunnetta ja näkösuojaa, voisi sitä ratkoa kahdella tavalla: ikkunoiden alareunaa voisikin nostaa hiukan ylemmäs ja funtsailla näppärästi eteen vedettäviä kevyitä verhoja.

Mökin julkisivun puolella kapoisempikin ikkunaratkaisu miellyttää mun silmääni. Näyttää samaan aikaan sopivan 70-lukulaiselta ja toisaalta mukavan modernilta.

Suunnittelu ja tuumailu jatkukoon!


13 kommenttia :

 1. Ootko miettinyt, että toi takka olisikin tuolla nurkassa. Kesäisin takkaa aika harvoin lämmitetään ja silloin juuri on valoisaa ja maisema ulkona kauneimmillaan. Näin syysiltoina kun takan tulta tuijotellaan, ulkona ei oo muuta kuin pimeyttä. Iso musta laatikko keskellä ikkunaa plokkaa ison osan ikkunoista näkyvää maisemaa. Näyttää myös ulkoa sisään päin aika massiiviselta keskellä kaunista ikkunariviä.
  Siksi kyselen, kun oli itsellä aika sama suunnitelma. Nyt meillä takka ei ole ikkunan eessä ja ollaan tosi tyytyväisiä ratkaisuun. Sitä takkatulta aika harvoin kuitenkin katsellaan, ikkunasta ulos paljon enemmän.
  - Elma -

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä Elman kanssa takan paikasta. Ottaisin lisätilaa makkareihin niin, että sängyt voisi laittaa myös poikittain jos ajattelee, että nyt ovat pitkittäin. Elämäntilanteet muuttuvat nopeasti ja saattaa olla, että joku kaipaa omaa rauhaa ja haluaa oleskella myös omassa huoneessa. Esim. nuoret tai "mummo", äiti, isä tai kuka ikinä. Tilanteet muuttuvat muutamassakin vuodessa niin tarvitaan muutakin kuin "koppeja" tai makuusoppeja. Neliö tai puolitoista, ellei pari lisää noihin soppeihin. En ole tutustunut sen tarkemmin pohjaan mutta sieltä varmaankin nipistettävää. Tehtäköön niistä nukkumasopeista sellaiset, että siellä voi olla myös omassa rauhassa muutoin, kuin kaatua vain sänkyyn. Vaikka pieni pöytä ja tuoli jne...

  VastaaPoista
 3. Kun mökille menee omalla autolla, niin varmasti tulee ottaneeksi mukaan vaihtovaatetta ja muuta tykötarvetta monta kassillista. Jolleivät vaatekassit mahtuisi makuusoppeihin, niin eittämättä ne pyörisivät "keskilattialla". Makuusopeista ei kannata tehdä komeroita.

  Takka keskellä ikkunariviä ei olisi minun makuuni, mutta makuja on monia. Kesllä helteellä ei polteta takkaa. Pikemminkin tarvitaan ilmalämpöpumppu ilmaa viilentämäöän, kun aurinko porottaa sisään ikkunoista. Takka on mukava vain syksyisin, talvisin ja keväisin.

  VastaaPoista
 4. Vanhempani muuttivat 70-luvulla paritaloon, jossa oli iso ikkuna etelään. Ikkunan alareuna oli jossakin polven korkeudella. Tuollaiset "kenoselkäiset" tuolit ovat tilasyöppöjä sisätilassa, jossa muutenkin mietitään neliöiden käyttöä. Perinteiset nojatuolit ovat monikäyttöisempiä.

  VastaaPoista
 5. Itse olisin takan kanssa niin radikaali, että investoisin sivuovelle jonkin sortin ikkunaa ja/tai ikkunaliukuovea ja laittaisin takan sen eteen tulevaa lasiterassiakin ajatellen... Mielellään niin, että tuli
  näkyisi myös ulos.

  VastaaPoista
 6. Makkareihin lisätilaa. Sitä tullaan tarvitsemaan kun perheen nuoret kaipaavat omaa rauhaa.. Noi kopit kostautuvat pitkän ajan kuluessa. Usko pois. Jo itseäsikin ajatellen. Mihin aiot hillota kaikki vaatteet ja muut tavarat? Tee jo valmiiksi riittävän suuret makuuhuoneet ja varaa niihin säilytystilaa.

  VastaaPoista
 7. Oletko kuvitellut, miltä talo näyttäisi peilikuvana?

  Tarvitaanko ylipäätänsä tämänkokoisessa mökissä kahta ovea? Jos käynti olisi terassin ovesta, niin terassille voisi miettiä paikkaa ronttovaatteille ja kumppareille.

  VastaaPoista
 8. Täällä yksi pitkäksi venähtäneiden nuorten vanhempi. Mallikuvasta ei saa ihan selvää, onko makuusoppi yhtä pitkä kuin sänky, mutta kun 190-senttisemme venyttää käsiään ja jalkojaan sängyllään, on hän paljon yli 2-metrisen sänkynsä. Ehkä teillä ei ole tätä ongelmaa, jos olette lyhyempiä eivätkä pää, kädet ja jalat siten kopsahtele seiniin. Säilytystilaa saa kätevästi sänkyjen alle, tosin sängyn viereen tarvitaan riittävästi tilaa, että säilytyslaatikoita on helpompi liikuttaa. Näitä asioita oletkin taitavana sisustajana varmasti jo ottanut huomioon. Onnea mökkiprojektiin!

  VastaaPoista
 9. Jos ei halua mökin sisälle lisää säilytyselementtejä eikä halua sisänaulakkoa täyteen ulkovaatteita voisi kehitellä muunlaisen ratkaisun, joka tosin lisäisi hiukan kustannuksia. Jatkaisin talon päädyn ulkoterassia ja tekisin siitä katoksellisen, ehkä n. 5 neliön tilan.Tuon päätyterassin jatkoksi rakennuttaisin pienen , alle 10 neliön varaston, jonka ovet aukeaisivat päätyterassille. Pienehkön varaston voisi jakaa kahdeksi tilaksi väliseinällä. Toiseen voisi rakentaa hyllyjä varavaatteille , saappaille ja varavuodevaatteille. Toiseen tilaan voisi taas säilöä vaikka siivousvälineitä, ulkoleluja ym. tarpeellista. Kuitenkin ehkä haravat ja muut pihatarvikkeet voisivat olla jossain vähän kauemmalla omassa varastotilassaan.Katoksellisella pikkuterassilla päädyssä voisi olla penkki, jossa voisi pukea pihavaatteet ja saappaat. Sisälle tultaisiin useimmiten vain sukkasiltaan. Monissa vanhemmissa mökeissä saunan pukuhuoneeseen on ahdettu kaikki vähän tarpeellinen - kun nekin voisi sisustaa kauniiksi olotiloiksi,jos tavaroille on riittävästi omia säilytysratkaisuja.Ainakin tälläisen varastoratkaisun avulla voisi mökki olla juuri niin kaunis kuin annetut piirroskuvat kertovat.

  VastaaPoista
 10. Vuosikymmenien kokemuksella suosittelen hieman suurempia makuusoppia. Vuoteen sijaaminen ja yölliset huussireissut on helpompia,kun ei tarvitse kömpiä seinänviertä pitkin pois vuoteesta. Meillä neuvotellaan usein siitä kumpi saa nukkua reunapaikalla ja kumpi joutuu seinän viereen. Suosittelen myös hyttysverkolla varustettuja avattavia ikkunoita, sillä helteellä makuusopessa voi olla tukalan kuumaa. Terv. Kaija

  VastaaPoista
 11. Kiitos kaikille kommenteista, niitä on tosi kiinnostavaa lukea! Hienosti minusta niissä välittyy se millaiset mökkien tilaratkaisut teille itse kullekin ovat ne toimivimmat, ja mitkä asiat kenellekin painottuvat tärkeinä ja jopa ehdottomina mökkiä suunnitellessa. Monella teistä on jonkin verran erilainen näkemys ja kokemus mökkeilystä kuin minulla, mutta sehän vaan tekee kommenttiketjusta kiinnostavaa. Ja näitä omia suunnitelmia ja omaa pitkää mökkeilykokemusta on kyllä hauska pohdiskella teidän kertomaan peilaillen. Mainiota myös että tämä mökkiahepiiri on innostanut teitä kommenteeraamaan nyt normaalia aktiivisemmin, se ilahduttaa erityisesti!

  VastaaPoista
 12. Hei,

  Kiinnostelee, onko käyttämäsi 3D mallinnusohjelma ilmainen ja ladattavissa jostakin ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Muistaakseni tein noi Sketchupilla. Siitä lienee juu jonkinlainen ilmaisversio saatavilla.

   Poista