8.2.2013

Emalikattilat



Vanhoja koreita emalikattiloita on ilo käyttää.  Olen valkannut kirppiksiltä sellaisia painavampia, missä ulkopohjaa ei ole emaloitu; siinä rimpularanteet vahvistuu kun niitä tiskaa käsin. Kattilakolmikko on niin nätti että tiskin ja kuivauksen jälkeen niitä säilytetään hellan reunalla seinän vieressä. Kaappiin eivät ole joutuneet vielä kertaakaan.

Punaisia kattiloita näkyy kirpputoreilla eniten, sinisiä harvakseltaan ja Esteri Tomulan kuvioimia aniharvoin. Yksiväristä keltaista en ole nähnyt vielä missään, sellainen olis ihana.

Finnish vintage enamel kettles on the old wood burning stove.


35 kommenttia :

  1. Täältä löytyy aina kauneutta. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Multa löytyy sama kolmikko, paitsi kalakattila on punainen. Valkoisen kanssa yhdistelmä on kyllä kauniimpi ja raikkaampi!

    VastaaPoista
  3. Emalikattilat on kyllä kauniita, itsekin haluaisin edes yhden kotiin. Mökillä meillä on vanha Finelin Ritari -kasari, sekin on hieno! :)

    VastaaPoista
  4. Kaunista, itsekin aina toisinaan havahdun kaipaavani tuollaista emalikattilaa kotiini. Ehkä jonain päivänä sellainen koristaa minunkin keittiötäni.

    VastaaPoista
  5. Tosi kaunis kolmikko :) ei todellakaan kaappikamaa!

    VastaaPoista
  6. Ihania! Ilo silmälle, ei siis kannata laittaa kaappiin piiloon. Äidilläni muutama samanlainen, mutta todella kuluneita ja laittaa ruokaa niissä. En voi ottaa itselleni, kun eivät käy liedelle, mutta olisivat kivoja vaikka kukkaruukkuina tms.

    VastaaPoista
  7. Hei! Emalikattiloiden käyttäjänä, Onko sinulla hyvää ja tehokasta vinkkiä palaneen emalikattilan puhdistukseen... Minulla on uudehko kattila, jonka poltin pohjaan enkä millään saa sitä puhtaaksi :( terkuin Maisuli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maisuli, mä olen hinkuttanut emaleita puhtaaksi konetiskijauheella ja taikasienellä. Niiden yhdistelmällä on lähtenyt tiukempikin tauhka. Olen leikannu semmosen konetiskitabletin kulman auki ja sirotellut vähän jauhetta ja litkua emalille, sitten pyöritellyt taikasienellä, ja hyvin on lika lähtenyt ja kiilto säilynyt.

      Poista
    2. Maisuli, oletko sokeripalalla hankaamista kokeillut? Kannattaa kokeilla sitäkin, että laskee vettä kattilan pohjalle, vähän pyykkipulveria ja kiehauttaa.

      Poista
    3. Voi Kiitos vastauksista, Enpä ole mitään noista kokeillut! Soodaa olen kokeillut ja käsitiskiainetta pienessä määrässä vettä keitellyt ja vaan hinkannut ja hinkannut, mutta pohja vaan on ja pysyy mustana :) Täytyykin noita keinoja kokeilla :) Maisuli

      Poista
    4. Voi Ethän vaan käytä taikasientä ! :( se on hankaava, jäljet kyllä näkyvät pahasti käytössä, aina kun palaa jotain pohjaan, se entistä pahemmin kiinni.Taikasienen ohjeessa nauvotaan ettei saa käyttää esineisiin missä tehdään ruokaa. Liotus vedellä, fairyä hieman. soodaa ja hieman vettä, anna vaikuttaa, sokeripalalla hinkkaaminen. luulempa että kärsivällisyys takaa hyvän tuloksen. Emalipinta on lasia, se täytyy muistaa, kun puhdistaa emalikattiloita ja muita emalipintaisia esineitä. :)

      Poista
    5. En ole vielä ehtinyt käydä kattilaan käsiksi millään, paitsi jo aiemmin kokeilemani soodat ja fairyt... Kiitokset tiedosta Marjo, Nyt vaan hieman jännitän, että liekö puhdistuu enää ollenkaan, kun on jo jokusen viikon kattila ollut kaapissa, poissa silmistä :)

      Poista
    6. Jaa onko niitä taikasieniä sellaisiakin jotka ei sovi ruoanlaittoastioihin? Mä olen käyttänyt mm. tuommosta jota suositellaan posliinillekin: http://www.akro.fi/fi/ws/1/6/taikasieni%C2%AE+-tuotteet/taikasieni%C2%AE.html

      Poista
    7. Hei ! jaahas.. ne taikasienet mitä minä olen käyttänyt (yhden pakkauksen ja en muista mikä merkki?) pakkaukseen oli kirjoitettu ettei sientä saa käyttää ruoanlaittoastioihin tai esineisiin.. ja koska tuo tulos sienellä oli upea, aloin tietenkin epäileen miksi se on niin hyvä ja miksi tuotteeseen ei ole mainittu, mitä sieni on (tuoteselostus)? ja googlen kautta pääsin aika näppärästi ytimeen.. eli sieni on a porous melamine material eli karkeasti suomeksi huokoinen melamiini. Melamiini on se materiaali, joka hioo pintaa (on siin todella hieno hiekkapaperi) ja samalla melamiinia kuluu ja se poistaa likaa, jälkiä. Ja kulunut sieni (melamiini) jää pinnoille ja se pitää poistaa tarkasti huuhtelemalla tai pyyhkimällä. Muuta en tiedä. Tarkistin itse kotona asian hiovuudesta hankaamalla sientä läpinäkyvään muovikanteen ja todellakin se kuivuttuaan oli aivan samea. Tämä on vain minun oma mielipiteeni asiasta. ystävällisesti marjo

      Poista
    8. No jopas, täytyypä jatkossa kattoa kaupassa tarkkaan taikasienipakettien pienellä präntätyt.

      Poista
  8. Keltaiset kattilat olis minunkin mieleen. Yhden bongasin tässä äskettäin, antiikkiliikkeen ikkunassa tosin. En ole vielä uskaltautunut sisään kysymään paljonko maksais.. kirpparilla niitä ei ole vastaan tullut..

    VastaaPoista
  9. Mulla on muutamia emalikattiloita, oon saanut niitä isäpuolen mökiltä kun se tyhjennettiin :) mulla ne ei ruoanlaittoon oo päässyt, mutta säilytysastioina ne on ykkösiä! :) mulla on myös kirkkaankeltainen emalikattila, se on melko symppis :)

    VastaaPoista
  10. On ihania! Yhdellä kirpulla on jo pidempään lojunut tuollainen vaaleansininen ja olisin heti ostanut, jos olisi ollut käyttökunnossa, mutta oli niin pinttynyt..pitääpä kuitenkin vielä tarkistaa ens kerralla,jos sen saisikin puhtaaksi.. :D Kallis se nimittäin ei ollut.

    VastaaPoista
  11. Kauniita! Mun tädillä on sininen ja vihreä iso emalikattila. Varmaan ovat yli 50 vuotta vanhoja.

    VastaaPoista
  12. Minulta löytyy juuri tuollainen iso keltainen kattila, tosin kansi siitä uupuu. En muista mistä olen sen saanut, ehkä äitini on löytänyt sen minulle jostain kirpparilta. Itse säilyttelen siinä kynttilöitä. :) Voin laittaa blogiini siitä kuvan jossain vaiheessa! :D

    VastaaPoista
  13. Super ihania! Eipä noita ihanuuksia mihinkään kaappiin raaski laittaa...

    VastaaPoista
  14. Suloiset kattilat! (^_^)

    VastaaPoista
  15. Joskus vuosia sitten näin kalakattilan kirppiksellä, kymppi oli hintaa. ajattelin että superhieno - jätin silti ostamatta :OO

    On mulla sentään sellainen hieno iso finelin kattila jossa on isoja auringonkukkia. :P sekä pikkuvegekattila. ja sellainen jossa on ruskeita ukkeleita, oliskohan sekin esteritomulan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun vieläkin löytyis kalakattiloita kympillä... Auringonkukkakattila kuulostaa HIENOLTA!

      Poista
  16. Onpas hienot kattilat! Ja näköjään sun blogista löytyy paljon muitakin herkkuja. Sai juuri uuden lukijan! Itse ole täysin hurahtanut kirppiksiin, en muuta tekisikään.....

    VastaaPoista
  17. Täydellinen kolmikko kyllä! Itsekin ihailen emalikattiloita kirppareilla, mutta näkisin ne aina siirtolapuutarha-unelmassani, joka ei vielä realistisesti ollenkaan toteutumassa... ja on sillä perusteella kattilat jääny ostamatta. Ehkä pitäis jos kohdalle sattuu hyvä yksilö...paljonko noista kattiloista kandee pulittaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hankala tietty sanoo mitään oikeaa hintaa, riippuu niin paljon väristä, kunnosta ja siitäkin mitä ostaja on valmis maksamaan... Mä olen nuo yksiväriset ostanut alle kahdella kympillä kappale, muistaakseni. Olisko punainen ollut 12 euroa ja sininen vähän enemmän. Ne on ollu kyllä aika edullisia löytöjä, oliskohan pari-kolmekymppiä tyypillinen kirppishinta? Tuo Tomulan Neptun on hintavampi, kunnosta riippuen viidestä kympistä ylöspäin.

      Jos teillä lukijoilla on mielessä hintahaarukoita niin laittakaa toki kommenttia!

      Poista
    2. Niin ja emalikattilat jemmaan vaan, kyllä se siirtolapuutarhamökki vielä toteutuu!

      Poista
    3. Kiitos, muistelisin että parin-kolmenkympin tienoilla olisin nähnykin kattiloita ja miettiny et onkohan liikaa kun kirpparil usein tuo hinta jo paljon...mutta riippuu tietysti tuotteesta. On jääny joskus nahkasaappaatki fiksuna ostamatta kun on ollu muka kalliit eli just jotai parinkympin päälle..haloo..

      Ja on on niin puolensa jemmaamisella, mutta hyvää kannattais jemmata ja kaikki muut veks ;)

      Poista
  18. Voi että, tiiäkkö mitä? Just eilen kävin kirpparilla ja näin siellä täydellisen keltaisen emalikattilan. Kotiin tullessa luin sun uuden päivityksen ja mun oli ihan pakko palata ostamaan se aurinkoinen itselleni.
    Kiitos inspiksestä <3.

    Riina

    VastaaPoista
  19. Kauheeta tunnustaa, mutta meillä on tuollainen keltainen ollut lasten ulkoleikkikattilana jo minun lapsuudesta asti. Siinä on useat mutavellikeitot keitetty! :D
    En tosin nyt satavarmaksi voi sanoa, että on samaa sarjaa. Mutta ainakin ulkomuodoltaan hyvin samanlainen.

    VastaaPoista
  20. Uuuh, miulla on tämmönen ihanuus http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/540195_10150988658447650_543075875_n.jpg

    Mie himoitsen noita kuvioituja, ai ai :)

    VastaaPoista
  21. Eksyin blogiisi.Kivoja juttuja!:) Me ollaan myös keräilty erilaisia emalikattiloita. Viimeisin löytö oli Esteri Tomulan Kirsikka-kattila. Ihania ovat!!

    VastaaPoista