2.10.2011

Oodi Ruskalle


Innostuimme ukkoni kanssa leikkimään järjestelmäkameran video-ominaisuudella ja kuvailimme astioita keittiön pöydällä ja olkkarin jakkaralla. Mitään huikeaa elokuvataidetta ei saatu aikaan, mutta minipieni äänetön oodi suomalaisille astioille kuitenkin.Videon tekeminen oli kelpo huvia, tällaisia pieniä tuokiokuvia esineistä ja tiloista saattaapi jatkossakin joskus tänne tupsahtaa.

Arabian Ruska-astioita on kirppikset pullollaan. Niitä on aikanaan valmistettu ja myyty suuret määrät ja varmasti moni on hypistellyt niiden mattapintaiseksi lasitettua pintaa, jota vasten haarukka ja veitsi kirskuvat kuin kynnet liitutaululla. Ulla Procopén suunnitteleman Ruskan muotokieli on 70-lukulaisen raskas ja pinnan elävä väritys vaihtelee vaaleasta ruskeasta tummaan suklaanruskeaan ja mustaan. Astiasto jakaa varmasti mielipiteitä; toisten mielestä se on tunkkainen ja ikävä. Mutta voipa salakavalasti Ruska-inho kääntyä rakkaudeksikin, niin on mulle käynyt.

Omat suosikkini Ruska-sarjasta ovat videossa näkyvät mittasuhteiltaan kauniit kahvikupit, pieni kaadin ja juoksuradan muotoinen paistivati. Ne stemmaavat mainiosti kaapeista löytyviin mustiin ja valkoisiin Teemoihin ja Paratiiseihin. Isoja ruokalautasia en ehkä kotiin hankkisi kirskuvan pinnan takia, enkä suuria teekuppeja joissa juoma jäähtyy valonnopeudella. Pienet puurokulhot sen sijaan houkuttaisivat vielä, ja kaikenkokoiset ja -muotoiset tarjoiluastiat.

A little short film my husband and I made in no time. It´s an ode to finnish tableware, especially the nowadays discontinued Ruska-series made by Arabia.

12 kommenttia :

 1. Ruskan monivärinen pinta on minusta oikein, oikein kaunis, mutta muotokieli sen sijaan tuntuu jotenkin väärältä. Ehkä vähän liian pienet korvat, ulospäin kääntyvät reunat... Tykkään minimalistisemmasta ja pehmeämmästä muotoilusta.

  VastaaPoista
 2. Ruskat näyttivät yllättävän upeilta yhdessä mustavalko paratiisin ja teeman kanssa. Nehän pääsivät suorastaan oikeuksiinsa. Kerrassaan valaiseva kuvaussessio=)

  VastaaPoista
 3. Juu täytyy myöntää, että kun löysin sarjaan kuuluvan vuoan pihalta olin heittämässä sen roskiin, koska se oli niin ruma. Teksti pohjassa pelasti kuitenkin kipon, mutta tunsin itseni petturiksi kun säilytin sen ainoastaan leiman takia. Vuokaan ja väreihin olen kuitenkin tottunut juuri niin, että olen alkanut pitämään siitä.

  VastaaPoista
 4. Olen ihan samaa mieltä pienenmopon kanssa.
  Kiva nähdä astiavideo: Ruskasta sukeutui oikein raikas yhdistelmällä muihin astioihin. Hauska ja erittäin kuvaava toi vertaus "juoksuradan muotoinen" (paistivati).

  VastaaPoista
 5. Ah, Ruska! Mieheni kanssa olemme odottaneet jo muutaman vuoden, että keksimme jonkin järkevän tekosyyn alkaa hankkimaan Ruskaa täpötäysiin kaappeihimme. Nyt astiastonamme on Kiltaa ja Teemaa, emmekä missään nimessä tarvitse toista astiastoa, mutta kun tuo Ruska vaan on niin hieno :)

  VastaaPoista
 6. On se jännä kyllä, että itsellänikin viha ruskamukejamme kohtaan onkin kääntynyt päälaelleen. En silti rakasta niitä, mutta nyt ne on jo ihan kivoja. :D

  VastaaPoista
 7. Meillä mökillä toisen keittiön astiastona on Ruska. On ollut vuosi vuodelta hauska huomata miten ne muuttuvat koko ajan silmissä kivemmiksi ja kivemmiksi. Tuo kermakko on mulle uusi, on aivan ihanan näköinen! Mökillä mun lempparit on sellaiset "läpälliset" syvät lautaset ja suuret laakeat teekupit. Mutta hirveän mielenkiintoinen tää Ruska-aihe, kiva että otit esille!

  Saksaaan mun muuten aikoinaan viety Ruskaa paljon ja siellä sitä liikkuu kirppiksillä tosi paljon - mikä on vähän hämmentävää. Saksalaiset myös Suomessa käydessään etsivät Arabiaa myyvistä kaupoista "sitä ihanaa Ruskaa" ja ovat kovin pettyneitä kun kuulevat ettei se ole enää tuotannossa. Myös Japanissa sarja on ollut suosittu.

  VastaaPoista
 8. Haa. Meillä juotiin mun nuorusvuosina kotona teetä ruskan teekupeista, muttei niistä matalsita laakeista, vaan mukimallisemmista, samnmuotoisista kuin kahvikupit, mutta isommat. Käytettiin välillä mukeina sellaisenaan ja välillä asettien kanssa. Tulee nuoruus mieleen. ;) (Silti, en halua kotiini, haluaisin eroon noista harmaista teemoistakin, jotain kevyemäpää ja vaaleampaa valitsisin tällä kertaa.)

  VastaaPoista
 9. Ruska ja Taika siinäpä vasta pari jotka sopivat toisilleen, uutta ja vanhaan, josta minä tykkään!

  VastaaPoista
 10. Voih HUokaus!! Satuitteko ostamaan valkoisen pannun venla-kirpputorilta? Minä sitä pitelin käsissä ja sylissä ja laskin takaisin hyllylle kärsivällisesti ajatellen että kun on varaa niin käyn sen sieltä hakemassa.Mutta sitä ei enään tänään ollut. Ihanaa kuitenkin nähdä kuinka se sopii niin kauniisti Arabian Ruskan sopuun. Nauttikaa teestä ja kahvista mitä pannu tarjoaa. heihei

  VastaaPoista
 11. Violetta, olen ostanut pannun forssalaiselta kirppikseltä - Venlan pannun vei siis joku muu. On se kyllä vaan hieno ja varmasti vielä tulee uudestaan sinua vastaan.

  VastaaPoista
 12. Eksyin vahingossa tälle sivulle etsiessäni Ruska-astioita. Vuonna -70, kun menin kesäkuussa naimisiin sain häälahjaksi Ruska-astiastot perusastiat; lautaset (syvät ja matalat), kahvikupit, teekupit, kaikkia 6kpl. Myöhemmin ostin kaikkia toisen mokoman lisää. Eikä siinä kaikki - vuosien varrella Ruskaa on kertynyt PALJON. Nyt minulla on uunivuokia, maito- ja teekannuja, kermanekkaa,tarjoiluastioita ym. Kaikkia käytän päivittäin perheen aterioilla ja hyvin ovat kestäneet - kohta 42-vuotta. Ovat kuin piste i-päällä minun pirttikeittiössäni, jossa kalusteina ovat Turun Kakolassa vankien tekemä pirttipöytä, kulmakaappi, astikaappi ja ruusuilla koristeltu kapiokirstu.

  VastaaPoista