13.9.2020

Toiveissa kaunis ja vaatimaton mökki

Uudella mökillä lähtötilanne on tällainen. Tontilla on pikkuruinen saunamökki lähellä rantaviivaa. Mökki on rakennettu 70-luvun alussa, silloin kun alue on alunperin kaavoitettu rantatonteiksi. Siihen aikaan oli yleistä että ensin rakennettiin saunamökki ja sitten hiukan myöhemmin "päämökki" lisäoleskelutilaksi. Vaikuttaisi siltä että tällä tontilla on tehty tasainen paikka päämökillekin, mutta se on jäänyt sitten syystä tai toisesta toteuttamatta. Meidän ajatus on että jatkettaisi siitä mihin projekti on aikanaan jäänyt, eli suunniteltaisi ja toteutettaisi puuttuva päämökki.

Yllä olevassa kuvassa saunamökki ja sen takana tasainen alue. Kuvan olen ottanut kalliolta, joka nousee heti tasaisen alueen takareunasta.


Saunamökki rannalta päin katsottuna

Saattaa kuitenkin olla että saunamökkikin joudutaan jossakin vaiheessa uusimaan, ainakin isommalla kädellä remontoimaan. Se on tehty rakenteellisesti höpsösti, mistä johtuen se on moneen suuntaan vänkyrä ja pyöröhirsien väliin on muodostunut paikoin isoja rakoja. Siellä on myöskin aika miten kuten tehty lattia, joka täytyisi tehdä kokonaan uusiksi vasoineen kaikkineen. Itse sauna on myös todella pieni, rakennuksessa on kokonaisuudessaan noin 12 m2 josta saunan osuus arviolta 3,5m2. Perustuksetkin ovat pikkuisen arveluttavat ja rakennuksen korko ja sijoittelu on nekin vähän hupsusti ratkaistu. Katsotaan nyt kuitenkin rauhassa mitä sen kanssa tehdään, onhan se seissyt tuossa jo 50 vuotta ja kestänyt. Hyvää ja toimivaa ei lähdetä syyttä purkamaan.


Näkymä saunamökin nurkalta järvelle
 

Olen jo alkanut vähän selvitellä pienen päämökin rakentamisen mahdollisuuksia. Ajatuksissa on että pysyttäisi 70-luvun mökki-ideologiassa. Se tarkoittaa mun nähdäkseni kompakteja neliöitä, vaatimattomuutta ja tehokkuutta, sekä niukkoja mukavuuksia. Tässä meidän listaus toivotuista ominaisuuksista:

 • sähköt
 • kantovesi
 • pilariperustus/rossipohja
 • hengittävä rakenne
 • painovoimainen ilmanvaihto
 • ei talvilämmin, talvet kylmillään
 • lämmitysmuotona kiertoilmatakka ja irtopatterit
 • rakenteena lauta tai hirsi

Paukut eivät riitä pitkästä tavarasta rakentamiseen, joten kääntynemme lopulta jonkun mökkivalmistajan puoleen. Toive on, että saisimme hankittua yhdestä paikasta päämökin ulkoa päin valmiina ja voisimme sitten tehdä sisähommat itse. Nopealla kyselykierroksella vaikuttaisi siltä että talotoimittajilla on tänä päivänä lähtökohtana että mökkeihinkin tehdään omakotitalomaiset olosuhteet koneellisine ilmanvaihtoineen. Yritän nyt etsiä sellaisen talotoimittajatahon, joka hoksaisi mitä ajamme 70-lukulaisella vaatimattomuudella takaa ja sumplisi mun kanssa siihen hyvät ja kustannustehokkaat ratkaisut. En haluaisi lähteä tekemään tätä projektia niin että meidän toiveet nähdään lähtökohtaisesti ongelmina.

Joka tapauksessa ajattelimme antaa tän projektin kokonaisuuden suunnittelun nyt aluksi arkkitehdin käsiin. Vaikka mieluusti miettisin lopulta mökin tilaratkaisut itse, tarvitaan nyt ammattilaista funtsaamaan ainakin rakennusten sijoittelu tontille, kaavan mukaiset fiksut ja kustannustehokkaat ratkaisut ja järkevä etenemisjärjestys.

Tällaisista alkuasetelmista lähdetään siis liikkeelle. Kiirusta ei nyt ole, homma edetköön omalla painollaan lempeästi edistäen. Ryhdytään tositoimiin sitten kun sopivat palikat alkavat olla kasassa. 

Sattuisko siellä langoilla olemaan ketään jolla olisi kokemusta vastaavanlaisesta vaatimattoman mökin rakennuttamisesta? Kaikenlaiset vinkit homman suhteen ilolla vastaanotetaan!


9 kommenttia :

 1. Hei, tuli mieleen heti Arkkitehtitoimisto Elo. Heillä oli Facebook-ilmoitus, jossa etsivät pientalon rakentajaa. Laitan linkin ensin Facebook-sivuille:
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10157867297669151&id=620764150

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vielä toimiston nettisivut: https://www.eloarc.fi/

   Poista
  2. Kiitos, minä katsastan!

   Poista
 2. Salvos tuli äkkiä mieleen.

  VastaaPoista
 3. Tsekkaa Puula-hirsitalot. Toteutti meidän vaatimattoman mökin. :)

  VastaaPoista
 4. Me laitettiin mökkikunnan lähipaikkakuntien lehtiin ilmoituksia, että halutaan ostaa vanha hirsimökki. Saatiin ihana mökki, jonka hirret maksoivat 6000 markkaa. Alakerrassa n 40 m2 ja yläkerrassa n 30 m2. Kaikki muu on, mitä listasit, mutta sähköjä ei vielä. Valmiudet kuitenkin on ja olemme kallistumassa aurinkosähköön. Lämmitysmuotona varaava leivinuuni ja kamiinat. Voidaan käyttää mökkiä jopa talvella, mutta vaatii päivän hitaan lämmityksen. Suosittelen, maaseudulla näitä riittää eikä maksa maltaita.

  VastaaPoista
 5. https://piispanristinsaha.fi Kokemusta yhden puuvajan ja keittiön verran ja kokemus ollut hyvä.

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista