1.3.2016

Kaupunkikodin remonttipäivitys, osa 8: lautalattioiden lipeöiminen


 Kaupallinen yhteistyö: Domus Classica


Tässä meidän remontoitavassa kaupunkiasunnossa on kaikissa huoneissa vanhat, ilmeisesti alkuperäiset kuusilankkulattiat. Kun ostimme asunnon, lattiat olivat lakkapintaiset, kovasti kellastuneet ja tunkkaiset.
Päätettiin sitten että hiotaan, lipeöidään ja öljytään lattiat jotta saadaan niihin kauniin kalpea mattapinta ja asuntoon lisää valoisuutta.

Lipeöidessä ja öljytessä voi lautalattian valkoisuuden astetta säädellä oman makunsa mukaan. Me päätettiin ettei valkaista aivan vitivalkoiseksi, vaan jätetään hiukan puun lämpöä näkyviin. Lattian käsittelyn teki hommaan palkkaamamme lattia-ammattilainen Felix (Voin muuten lämpimästi suositella jos joku on puulattian kunnostajaa vailla: Parketti Felix Fredlund Oy). Käsittelyaineiksi valkattiin yhteistyön merkeissä Conwoyn tuotteet Domus Classicasta. Ensin lattia hiottiin koneellisesti, siitä kerroinkin edellisessä postauksessa. Sitten lankut valkaistiin levittämällä lipeää niiden pintaan.



Lipeöinti nostaa puun pintaan kalkkia, se hiottiin lipeäkäsittelyn jälkeen karhunkielellä pois. Kuvassa kynnyksen alla näkyy lautaa jossa kalkkia vielä on, yläpuolella se on hiottu ja valkaisun tulos alkaa näkyä.





Kalkin hiomisen jälkeen funtsattiin Felixin kanssa sopivaa valkoisuuden astetta. Puun sävy oli sellaisenaan lipeöinnin jäljiltä aika hyvä. Hintsun vaaleammaksi sitä vielä toivottiin, siispä puuta öljytessä käytettiin Conwoy-mestarinöljyä jossa on valkoista pigmenttiä joukossa. Öljyn kuivuessa kävin asunnon ovelta kuikuilemassa millaiseksi sävy mallautuu ja ottamassa kuvia joissa kuivuva öljy vielä vähän kiiltelee puun pinnassa ja lopullinen vaaleus ei ole ihan vielä asettunut.

Katotaas vielä tässä välissä miltä lattia näytti ennen hiomista ja lipeöintiä:





Ja tulihan siitä vaan ihan tosi kaunis! Mattapintainen, himmeä, fiilikseltään pehmeä ja lämmin. Mutta silti selvästi valkoiseen taittava ja raikas. Koko käsittelyyn hiomisineen päivineen kului viitisen päivää. Pari päivää öljyämisen jälkeen lattia vielä suovattiin kertaalleen. Suopaaminen oli helppo homma; lattia pestiin laimennetulla suopaliuoksella puun pituussuunnassa mopilla. Suopaa käytetään sitten jatkossakin öljytyn lattian hoitamiseen ja puhdistamiseen. Valkoista pigmenttiä sisältävä suopa myös ylläpitää lattiakaunottaren kalpeutta. Nyt kun lattia on valmis niin ei voi muuta sanoa kuin että kyllä kannatti!

Remontin tuoksinassa ilmestyy täällä blogissa muutamakin postaus vanhaan taloon sopivista materiaaleista yhteistyössä mainion rautakauppa Domus Classican kanssa. Kurkkaa täältä ensimmäinen juttu kuinka kipsirosetit löysivät tiensä asunnon kattoon. Ja pian on tulossa turinaa myös älyttömän komeista jalkalistoista.


4 kommenttia :

  1. Todella kaunis lopputulos! Meilläkin on vintissä lipeöity lattia. Mekään ei haluttu täysin valkoista lattiaa, vaan puu kuultaa kauniisti läpi. Mielestäni lipeöity lattia on aivan ihana kävellä paljain jaloin. Se on niin silkkinen ja lämmin.

    VastaaPoista
  2. Aivan älyttömän kaunis! Odotan innolla vielä Pihkalan Maijan kirjoituksia samasta aiheesta - seuraavassa kodissa jos meillä on lankkulattia niin aivan saletisti menee lipeäkäsittelyyn!

    VastaaPoista
  3. Haisiko kovasti tuo öljy? Itse olen ajatellut pelkästään sitä ja ylläpitää valkoisella suovalla lopputulosta ��

    VastaaPoista