19.6.2018

Kuistin kohennus ja näppärä lattiamaaliKaupallinen yhteistyö: Tikkurila

Mökin kuistille ei ole tehty mitään koko sinä aikana kun talo on ollut meillä. Paitsi että sitä on vähän oikaistu tunkkaamalla, se oli routivasta maasta johtuen notkahtanut hiukan vinoon. Kaikki pinnat sisäpuolella ovat olleet siinä asussa johon edellinen omistaja ne joskus arviolta 70-luvulla jätti. Eipä se suuremmin ole haitannut, kuistissa on ollut kaunista rappioromantiikkaa. Mutta nyt tuli sellainen fiilis että jotain tarttis tehrä. Tila ei enää houkutellut ketään istuskelemaan vaan se toimi silkkana kumpparivarastona ja läpikulkutilana.

Kaikkea rappioromantiikkaa en suinkaan halunnut siistiä pois. Siispä totesin että kohennetaan kuistin ilmettä ihan vain maalamalla kulunut lattia uudestaan. Uutta sävyä ei tarvinnut kauaa miettiä, se löytyi talon alkuperäisiä harmaita tarkastelemalla. Kuistin lattian sävy poikkesi talon muista harmaista, se oli paljon sinertävämpi ja vähän "vankilamaisen" kylmä. Valkkasin siihen nyt siis tummusasteeltaan suht saman mutta hiukan lämpimämmän harmaan.
 
Maalauksessa testasin Tikkurilan uutuutta, Pontti Puulattiamaalia. Olipas aika näppärä! Olen aika paljon lattioita erilaisilla maaleilla maalannut ja tämä sijoittui kyllä maalatessa ominaisuuksiltaan kärkisijoille. On mukavan paksua ja helppo sivellä, peittää älyttömän hyvin, kuivuu todella nopeasti ja on kuivuttuaan kauniin silkkisen puolihimmeä. Aika ja käyttö tietenkin sitten näyttää miten kestää jne., mutta tähän mennessä siis pelkkää hyvää sanottavaa tästä maalista.

Pontti on sivelyn jälkeen pölykuiva puolessa tunnissa ja päällemaalattavissa jo kahden tunnin kuluttua. Ja niin se ihan oikeasti on, se on käytännössä nyt testattu. Erinomainen ominaisuuksiltaan erityisesti tällaisten läpikulkutilojen ja vaikka portaikkojen maalaukseen, kun kuivumista ei tarvitse tuon kauempaa odotella. Yhden huoneen lattianmaalausprojektin tekee Pontilla siis pohjatöineen ihan helposti yhdessä viikonlopussa.

Jonkin verran pohjatöitä kuistin lattia toki vaati ennen maalausta; maalipesua ja hiontaa. Niihin ja kaikkiin tarvittaviin materiaaleihin löytyy ohjeet tuttuun tapaan tuolta Tikkurilan ohjesivulta. Siellä myös värikoodi tuohon harmaaseen sävyyn!


Vaikka maali näytti purkissa selvästi rusehtavalta, on se kuistin lattiassa kuitenkin sävyltään viileä. Tuonne tulee niin paljon luonnonvaloa, että kaikki sävyt tuntuvat vähän näyttävän kylmemmiltä kuin ovatkaan. Tämä on mun mielestä hyvä huomioida kun valikoi sävyjä ulko- tai puoliulkotiloihin - kantsii ehkä ottaa vähän lämpimämpää kuin toivoo lopputuloksen olevan. Nyt kun tuota valmista lattiaa katsoo niin olihan se vanha sävy vain todella sinertävä. Nyt on hyvä. Harmaan sävy elää valon värinkin mukaan ja näyttää toisinaan lämpimämmältä ja toisinaan viileämmältä - niin näissäkin kuvissa.

Ja pelkkä lattian maalaaminen todella kohensi kuistin ilmettä tarpeeksi. Vaikka seinien maali jo vähän rapisee ja ikkunanpieletkin kaipaisivat rapsuttajaa, on kokonaisuus nyt mukava sekoitus siistiä ja repsottavaa. Just hyvä tunnelma.


Nyt kelpaa istuskella! Nettihuutokaupasta ostetut lastutuolit odottelevat ilta-auringon ihmettelijöitä ja sadepäivän naatiskelijoita. Lainasin olohuoneesta hetkeksi rottinkipöydän tuolien kaveriksi - täytyy katsoa tähän kuistille joku oma pysyvä pöytäratkaisu. Tarttee olla joku pieni taso jolle laskea kahvikuppi tai juomalasi.
 
Ja otetaanpas vielä ennen ja jälkeen -kuvat. Kyl se vain maalaushomman myötä siistiytyi ja muuttui viihtyisämmäksi. Nyt tekisi mieli remontoida mökillä taas vähän lisää, tuli minipieni maalaushimo. Jos vaikka keittiötä seuraavaksi vähän kohentaisi...


Lattian maalaukseen tarvittaat materiaalit saatu Tikkurilalta.

5 kommenttia :

 1. Hei! Miten on Pontti kestänyt kuistin lattiassa, nyt vissiin puolisentoista vuotta ollut käytössä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! On kestänyt oikein hyvin, en keksi moittimista.

   Poista
 2. Sävy kiinnostaisi, tuo linkki ei enää toimi! Hyvännäköinen lattia ja jotain tuon suuntaista sävyä suunnitellut oman saunakammarin lattiaan mökille.

  VastaaPoista
 3. No voihan linkin pirulainen! Nyt en ole ihan satavarma sävystä enää, aikaa on kulunut jo se verran. Muistelisin että saattoi olla Tikkurilan Ajopuu, mutta en laita päätäni pantiksi.

  VastaaPoista