16.4.2019

Talon sisävärit - testimaalauksista valmiisiin huoneisiin

Kaupallinen yhteistyö: Tikkurila
 

No nyt seuraa kattava tietopaketti siitä millaiset sisäseinien sävyt meidän taloon tuli valittua ja miten! Kerron nyt siitä prosessista tarkemmin yhdessä mainion pitkäaikaisen yhteistyökumppanini Tikkurilan kanssa. Punaisena lankana talon sisävärien valinnassa oli TUNNELMA. Valkkasin ehdokkaiksi värejä joihin juuri nyt tekee mieli uppoutua ja kietoutua - aika intuitiivisesti siis. Olkkariin ja auloihin lähdin hakemaan hienostuneita harmaita. Makkareihin taas jokaiseen vähän omanlaistaan fiilinkiä reilummin väriä lisäämällä.  Teinkin värien valinnan todella pieteetillä ja koemaalasin kaikki sävyt paikan päällä ennen lopullista valintaa. Nyt kun piti värittää kokonainen talo kerralla, halusin välttää hutimaalauksia. Ekassa kuvassa onnellinen testimaalaaja onkin päässyt jo hommassa vauhtiin.

Maaliksi valkkasin Tikkurilan täyshimmeän Harmonyn. Halusin että valittuihin sävyihin tulisi maalin himmeyden myötä lisää utuisuutta ja tunnelmasta kokonaisuudessaan entistäkin viipyilevämpi ja rauhallisempi. Himmeä maali myös toistaa värit kauniin syvinä.

Ja sitten vain vaihtoehtoja testimaalaamaan. Testimaalaus on mun mielestä ehdottomasti suositeltavaa jos haluaa oikeasti nähdä miten sävyt tilaan asettuvat. Mä ajattelen että mielummin testailee vaikka vähän liikaakin eri sävyjä kuin harmittelee sitten valmiiksi maalatun huoneen äärellä!

Kokeilin värivaihtoehtoja tiloihin kahdella tapaa:
 • Makkareissa maalasin testialueet suoraan jo pohjamaalattuihin seiniin. 
 • Olohuoneita ja auloja varten maalasin testisävyt kipsilevynkappaleisiin, joita saatoin sitten kuskata tilasta toiseen katseltavaksi. 
 Tässä olkkariin ja aulatiloihin testaamani harmaat ehdokkaat irtoleyillä: 
 • vasemmalla hiukan kellertävä G487
 • keskellä hitusen violetihtava X486
 • oikealla neutraali vaalea F487 
Viimeisin karsin heti alkukahinoissa pois, se oli näissä peleissä liian vaalea ja olisi näyttänyt seinissä mun makuun harmaan sijaan turhan valkoiselta. Hitsin kaunis sekin on kyllä, kokeilepa F487:aa jos etsit hyvää sävyllistä valkoista!Ja katsotaanpa miltä valitut harmaat näyttävät nyt valmiina talon tiloissa kun ammattilaiset ovat maalanneet ne seiniin. Olohuoneeseen valkkasin X486:n. Mallipaloissa muiden rinnalla hiukan kylmemmältä vaikuttanut sävy istuu etelään antavaan olohuoneeseen hyvin. Tummuusaste on supervaloisaan tilaan hyvä; vaaleampi sävy olisi tosiaan saattanut näyttää siltä että seinät ovat valkoiset. Sävy on myös sopiva piirtelemään valkoisen takan esiin seinältä. Pieni kylmyys ja "violettisuus" harmaan sävyssä sopii tähän huoneeseen, etelän lämmin kellertävä valo taittaa siitä sopivan neutraalin.
Hukan kellertävämpi ja vihertävämpi harmaa G487 maalattiin pohjoisen puolelle auloihin sekä ylä- että alakertaan. Siellä sen keltaisuus taittuu pois pohjoisen sinertävän valon ansiosta ja tulos on taas neutraali. Tämä sävy on hitusen vaaleampi kuin olkkarissa, aulatilat eivät ole yhtä valoisat enkä halunnut niitä liiaksi tummentaa ja pimentää. Tämä tummuusaste on kuitenkin juuri sopiva piirtämään valkoiset ovet ja ikkunoiden listat kauniisti esiin.Lapsen huoneen värivalinta sujui todella kivuttomasti ja helposti. Sinne oli suunnitelmissa töräyttää oikein voimakas tumma sävy kehykseksi kaikelle tulevalle kirjavalle tavaralle ja vintage-kalusteille. Tujakka sävy seiniin tekee muuten sisustuksesta heti valmiimman - jos on tarkoitus kalustaa huonetta pikkuhiljaa, ei se tunnu alussakaan keskeneräiseltä kun seinissä on reilummin sävyä.

Maalasin testilaikut näistä väreistä:
 • yllä sinisempi S491
 • alla hiukan vihertävämpi S493

S491 näytti heti juuri oikealta; sopivan syvänsiniseltä, rauhalliselta, mukavan unettavalta ja tummuudestaan huolimatta hiukan puuteriselta. Tältä se näyttää valmiina huoneessa muutamien lapsen kalusteiden kanssa mallattuna:


Sitten makuuhuoneen ja vierashuoneen kimppuun! Siellä herkuttelin ja testasin oikein monta sävyä. Aikuisten makkari ja vierashuone teki mieli maalata lämpimillä kotoisilla väreillä.  Katsotaanpas mitä väriehdokkaita pyörittelin.
Niin monta ihanaa puuterista ja meikkivoiteista sävyä mistä valita! Olisipa ottanut näistä melkein minkä vaan niin olisi tullut kaunista, ei huono tilanne ollenkaan. Tässä maalailen niitä vierashuoneen seiniin, mutta päädyin sitten lopulta valkkaamaan näistä yhden aikuisten makkariinkin. Kun koemaalaa toisiaan lähellä olevia sävyjä, näkee hyvin mihin suuntaan ne lähtevät isompana pintana taittamaan.

Ylhäältä vasemmalta oikealle alas:Meidän aikuisten omaan makkariin valittiin lämmin punertavan maitokahvimainen H467. Se tuo mun mieleeni jostakin syystä ihanan lämpimän hiekkarannan ja auringon lämmittämän ihon. Etelän puolen valo vielä korostaa tuota lämpöä ja utuista kiireetöntä- tunnelmaa.

Kaikissa makkareissa käytettiin tuollaista hiukan madallettua katonrajaa, seinän yläreunaan jätettiin kymmenen senttiä katon valkoista näkyviin. Se tekee mun mielestä kivan viimeistellyn vaikutelman näihin huoneisiin. Olkkarissa ja auloissa raja on pienempi, kolmisen senttiä.
Vierashuoneeseen valikoitui myöskin hiukan lämmin mutta hiukan kellertävämpi, vaaleampi ja puuterisempi H466. Vierashuoneen suuri ikkuna on pohjoiseen ja taas näkee hyvin miten siitä suunnasta tuleva valo vaikuttaa: se kylmentää sävyä ja minun mielestä hiukan "hillitsee" sen intensiivisyyttä.
Muutamia huomioita sävyjen koemaalaamisesta:
 • -aika monien sävyjen sekoittaminen onnistuu pienimpään maalipurkkikokoon joten kustannus ei ole suurensuuri vaikka testailisi useammankin. Vaaleimmissa, neutraaleimmissa sävyissä kannattaa kuitenkin varautua litran purkin ostamiseen.
 • -ylijäävät koemaalit voi hyvin hyödyntää pohjamaalina, silloin ne eivät mene hukkaan
 • -koealueet kannattaa maalata telalla, jotta ne eivät erotu maalausjäljeltään valmiista pintamaalatusta seinästä
 • -koemaalaukset kannattaa tehdä tarpeeksi suureen kokoon että sävyllä on tilaa näyttäytyä 
 • -kannattaa myös maalata kahteen kertaan - yksi kerros maalia kuultaa hiukan läpi eikä tuo sävyä parhaiten esiin
 • -ei kannata tehdä valintaa heti koemaalattuaan, vaan antaa maalin kuivua kunnolla ja katsella ensin tilaa eri vuorokaudenaikoina ja eri valaistuksissa
 • -kannattaa luottaa intuitioon; sävyistä sopivimman ja mieluisamman tunnistaa kyllä
Kuvat väreistä: Tikkurila

Ja tässä vielä kootusti kaikki taloon valkkaamani sävyt. Vaikka intuitiolla mentiin, on kokonaisuus jotenkin harmoninen. Jälkeenpäin hoksaan että tulipas makkarista ja vierashuoneesta "sävysukulaiset" - mutta minkäs teet kun juuri nuo värit tuntuivat noihin tiloihin oikealta. Talon sisällä kulkiessa mikään huone ei varsinaisesti erotu tai nouse esiin, kaikki tuntuvat toistensa luontevalta jatkumolta. Tavoitteena oli että uudenkarheassa talossa olisi heti kotoisa, lämminhenkinen ja omanlaisensa tunnelma ja kyllä se vain mukavasti toteutui. Kannatti todella koemaalata.

Ja kylläpä katson jo nostalgialla noita kuvia joissa raksa on vielä sisätöiden osalta aivan vaiheessa. Nyt ollaan jo niin lähellä valmista että nuo ajat ovat kipsilevynpölyinen muisto vain!


*Osa testimaaleista ja pintamaalit saatu Tikkurilalta

3 kommenttia :

 1. Aivan mielettömän kauniit sävyt! Huikean tunnelman tuovat uuteen kotiinne. Hieno värisilmä sinulla.

  VastaaPoista
 2. Älyttömän hyvä postaus, kiitos!!

  VastaaPoista
 3. Aivan ihanat värivalinnat! Mikä muuten on teidän kaunis lattianne, onko lehtikuusta?

  VastaaPoista