2.3.2016

Kaupunkikodin remonttipäivitys, osa 9: täydellisen harmaan maalin etsintä.
Jo etukäteen päätettiin että uuden kodin seinät maalataan jollakin muulla sävyllä kuin valkoisella. Kah kun valkoinen saa meidän kolhuiset kirppis- ja vintagekalusteemme näyttämään vähän surullisilta. Olohuoneeseen oli hakusessa joku hyvä harmaa ja makkariin jotain lämmintä. Kerrankin tein nyt niin että ostin rautakaupasta sävyjä testiin pienissä purkeissa. Harmaan sävyt elävät niin paljon riippuen asunnon valosta, lattian väristä ja muusta. Täyshimmeästä seinämaaali Harmonystä löytyy tuollaisia parin desin purkkeja noin kympillä, ne olivat just hyviä testikäyttöön. Harmillista kyllä ihan kaikkia sävyjä ei saa noin pieneen maalimäärään sekoitettua, joten joidenkin vähän vaaleampien sävyjen kohdalla oli ostettava seuraava koko, 0,9 litraa. Kaikkiaan maalikokeiluun meni satkun verran rahaa, mutta oli kyllä kannattava sijoitus.

Maalasin testisävyistä laikut moneen paikkaan olohuoneessa. Lattianrajaan, katseen korkeudelle, myötävaloon ja vastavaloon. Maalasin sävyt myös kaakeliuuniin viereen että nähtiin miten ne tujun vihreän kanssa rimmaavat. Aloitin kolmella sävyllä: Tikkurilan Y487 (Piazza), X486 ja  Teknoksen T 4023 A. Katselin niitä pitkin päivää eri valoissa ja kyselin Instagramissa mitä te olitte niistä mieltä. Mielipiteet jakautuivat, myös mun oman pääni sisällä. Voipi olla että olisipa valinnut noista sävyistä minkä vaan, ei olisi mennyt kauheasti metsään.

Hain lopulta seuraavana päivänä vielä yhden ehdokkaan joka oli jotakin kaikkien noiden kolmen aiemman väliltä, Tikkurilan G487. Lopulta se oli se nappivalinta. Alla olevassa kuvassa ehdokkaat ylhäältä alas: T 4023 A, Y487, X486 ja G487. Kaakeliuunikuvassa järjestys on ylhäältä G487, Y487, X486, T 4023 A. Testirivissä G487 näytti muiden ehdokkaiden rinnalla hiukan punertavalta, mutta isolla pinnalla yksinään se ei punerra.Kun olin saanut seinät vedeltyä G487:lla, saatoin illan kähmässä jo vähän fiilistellä miltä olohuone alkaisi valmistuttuaan näyttää. Harmaat seinät ja lipeöity lattia vaikuttaisivat rimmaavan kauniisti yhteen. Semmosta klassista tunnelmaa tähän vanhaan asuntoon haettiin ja sen suhteen näyttäisi aivan onnistuneelta. Harmaa seinä toi myös esiin kauniisti sommitellut valkoiset patteriputket. Ne tekevät tuollaiset toisiinsa solmiutuneet hauskat halaukset tuolla lattianrajassa. Putkimiehellä on ollut silmää.4 kommenttia :

 1. Harmaan kanssa on taiteiltavaa :) Minä löysin keittiöön pitkän etsinnän tuloksena Pro Greyn kartasta sävyn 1923 - ja olen tykännyt aivan kauheasti. Pistänpä korvan taakse tuon antamasi sävyn - mietin nimittäin salin maalausta tositarkoituksella:D

  VastaaPoista
 2. Kokemusta väärän harmaan valinnasta ruokailutilaan ja siitä miten valo vaikuttaakaan sävyyn... Talvella, pimeään aikaan, mun valitsema harmaa näyttää aivan liian beigeltä, josta just halusin päästä eroon, äh! Valoisaan aikaan sävy on hyvä. Jostain syystä maali vieläpä irtoaa seinästä pyyhittäessä tahroja, vaikka sen piti olla pesunkestävä. Nyt sävy laasti odottaa vuoroaan ja maalarin innostusta ;)

  Tsemppiä sinne maalauspuuhiin, hyvältä näyttää sun valinta! Ja ehdottomasti kannattaa satsata testipurkkeihin...

  VastaaPoista
 3. No nyt on harmaata kerrakseen. Testilaikuista en tota olisi suosikiksi valinnut, mutta lopputulos upea. Ammattilaisen jälkeä. Ehdottomasti korvan taakse.

  VastaaPoista
 4. No nyt on harmaata kerrakseen. Testilaikuista en tota olisi suosikiksi valinnut, mutta lopputulos upea. Ammattilaisen jälkeä. Ehdottomasti korvan taakse.

  VastaaPoista