10.3.2016

Kaupunkikodin remonttipäivitys, osa 13: Keittiö tilattu

                                                                                                              Kuva (Ala Carte Neve tummanharmaa): Keittiömaailma
                                                                                                                                                                   Kuva: Whirlpool
                                                                                                                                                                     Kuva: Keittiömaailma / Sari Forell


Kyllähän mä jahkailin keittiön tilaamisen kanssa pitkään. Tuntui että siinä on niin monta muuttujaa ja päätettävää juttua että aikaa yksityiskohtien miettimiseen saa kulumaan vaikka kuinka paljon. Helpoimmasta päästä ei mun mielestäni ollut budjetti: mihin satsata ja mistä karsia, kun rahaa on käytettävissä rajallisesti?

Kilpailuttelin muutamaa keittiöfirmaa, paria edullisempaa joiden kaapit tehdään ulkomailla ja paria keskihintaista joista sai kotimaisia runkoja ja ovia. Laitoin tarjouspyynnöt myös parille puusepälle. Lopulta meille jäi remontista tosi niukka budjetti käytettäväksi keittiöön. Budjetin pienuus karsi puusepät pois kärkikahinoista, harmi kyllä. Edullisuus puhui ulkomaisten kaappien puolesta, mutta niissä vaikutti olevan mittojen kanssa vähemmän liikkumavaraa. Lopulta päädyin muutenkin siihen että haluan jättää keittiökaappeihin käyttämämme rahat Suomeen - kaapit meidän kyökkiin tulevatkin nyt Nastolasta.

No miten se budjetti sitten käytettiin? Edullisemmasta päästä ovat laakaoviset kaapit. Väriksi valittiin tumma harmaa: se ei tehnyt hintaa lisää, mutta luonnetta kyllä. Taso on valkoista laminaattia. Se on myös alunperin haaveilemaani komposiittiin verrattuna tosi pikkurahan ratkaisu, joka vapautti euroja käytettäväksi muualla. Hana ja allas ovat terästä, eleettömiä ja edullisia molemmat. Taustaseinä kaakeloidaan näillä näkymin valkoisella 15x15cm peruslaatalla, joka ei paljon maksa sekään. Tiililadonta tekee laattaseinään hiukan lisää fiilistä.

Raha joka puristettiin säästöön kaappien mallista, hanasta, taustaseinästä, altaasta ja tasosta, käytettiin koneisiin ja yläkaappien erikoismitoitukseen. Koneissa hintaa tekivät kaappeihin kokonaan piiloutuva liesituuletin, induktioliesi ja integroitu tiskikone. Uunista haluttiin vähän vanhahtavan mallinen, sekin maksoi hiukan enemmän kuin halvin perusmalli.  Whirpoolin kuvastosta löytyi tommonen hauskan Rustic-mallin joka ihastutti heti. Yläkaapit halusin 120cm korkeiksi, niiden valmistaminenkin teki vähän lisähintaa.

Nyt tuo kokonaisuus näyttää mun silmään 3D-kuvassa hyvältä. Kaapisto on yksinkertainen ja rauhallinen. 260cm leveän tilan mitat ja toiminnot on mietitty tarkasti. Luonnetta keittiöön tekevät ovien väri ja uuni. Ja vetimetkin tietenkin sitten, niitä en ole vielä päättänyt. Niitä on tässä nyt aikaa miettiä kun keittiön saapumiseen on vielä pari viikkoa. Messinkiset vetimet ovat kuitenkin suunnitelmissa, messingin väriä tulisi mukava määrä vetimien myötä kun on muutama noita vetolaatikoitakin.

Saa nähdä miten nämä valinnat sitten käytännössä toimivat kun keittiö on paikallaan. Vähän tietty jännittää, vaikka en enää mitään päätöksiä jossittelekaan. Jos budjetissa olisi ollut venymävaraa, olisin seuraavasi varmaankin satsannut siihen komposiittitasoon. Täytyy nyt ajatella niin että tämä on eka keittiö jonka palaset olen itse kotiini päättänyt ja sitten kun seuraavaa teen niin tiedän taas paljon enemmän. Ja täytyy olla tietenkin innoissaan että ensimmäinen oma keittiöremontti pian valmistuu! Lopuksi vielä ennen remontin aloittamista otetut kuvat kohdasta johon uusi kyökki tulee.

11 kommenttia :

 1. Tyylikkäältä näyttää, mutta yleensä tuo keittiön tärkein työpiste lieden ja vesipisteen välissä näyttää varsin pienelle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! No katoppa, tuota(kin) kohtaa on täällä paljon pyöritelty :) Meillä oli edellisessä kodissamme hella ja allas tuolleen vieretysten ja toimi hyvin. Liekö sitten niin että se tärkeimmän työpisteen paikkakin vähän riippuu käyttäjästä.

   Poista
 2. Hyvältä näyttää, varsinkin nuo korkeat yläkaapit on hyvä ratkaisu, mutta itse näin suunnittelijan näkökulmasta silmääni pisti heti jo aiemmin mainittu vesipisteen-liesitason sijoitus..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, korkeat yläkaapit oli myös visuaalisestikin minust kivannäköinen ratkaisu. Hei olispa huippua vielä kuulla jos sulla olisi heittää joku vaihtoehtoinen, timanttisempi ratkaisu vesipiste-liesikuvioon - tuota järjestystähän voisi vielä asennusvaiheessa sorvata jos niikseen tulisi. Mä olen tällä hetkellä kyllä ihan täysin tuon kuvanmukaisen sijoittelun takana, mutta aina parempia ehdotuksia kannattaa kuunnella :) Viemärin paikka on noin 80cm vasemmasta seinästä, se kai vaikuttaa palapeliin.

   Poista
 3. Hienoa, että päädyitte kotimaiseen! Meilläkin oli kantavana ajatuksena mahdollisimman suuri lähituotanto- ja kotimaisuusaste. Tässä ajassa tekisi hyvää kunnon "Suosi suomalaista" -kampanja, mutta sellainen vaikuttaa olevan poliittisesti epäkorrekti ajatus näinä globaalitalouden aikoina, valitettavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä mulla on nyt tuosta kotimaisen ostamisesta hyvä mieli. Tuleehan keittiöön toki paljon konetta muilta mailta, mutta jotakin kuitenkin kotiinkin päin :) Puuseppähän olis ollut tästä näkökulmasta ihanneratkaisu, mutta ehkä sitten seuraavassa remontissa :D

   Poista
 4. Kaunis, rauhallinen kokonaisuus. Mutta suosittelen mys miettimään samaa asiaa kuin edelliset; voisiko tiskikone olla altaan ja lieden välissä (kuten edellisessä keittiössä), jolloin jäisinlaskutilaa näiden väliin? Varmaan niinkin, että jos on tottunut toimimaan ilman sitä, ei sitä osaa kaivatakaan, mutta silti...

  VastaaPoista
 5. Mielenkiinnolla seuraan remonttianne ja varsinkin tuleva keittiö kiinnostaa. Eksyin tänne vasta Stellan kirjoittaessa muutostanne. Itselläni on 20-luvun talossa sijaisevassa asunnossa menossa putkiremontti ja keittiöön on tulossa samat ovet kuin teillä, mutta valkoisena. Nuo teidän harmaat näyttää suunnitelmassa todella hyvältä. Mulle harmaata on tulossa sitten laminaattitason muodossa. :D

  VastaaPoista
 6. Minun uudessa keittiössä on liesi ja vesipiste lähekkäin, eikä siinä ole mitään moitittavaa. Pikemminkin on kivempi, ettei hellan molemmille puolille keräänny kokkailuröykkiötä samalla tavalla kuin aiemmin. Sama kai se on missä laskutila on, kunhan sitä on tarpeeksi? Meillä lieden ja vesipisteen välissä on kapea roskiskaappi, joka on törkeän kiva, mutta se pieni kaistale tasoa, joka siinä on, pysyy siistinä.

  Yhdessä asunnossa meillä oli liesi niin, että oikealla puolella oli seinä ja vasemmalla vesipiste. SE oli todellinen suunnittelukukkanen ja hankala, mutta ei minusta tässä tapauksessa, kun toisella puolella liettä on hyvin laskutilaa. Itse asiassa arvostan enemmän jatkuvaa työtasoa kuin sinne tänne silputtua.

  VastaaPoista
 7. Kivannäköinen keittiö! Meillä tuli juuri uusi keittiö jossa myös liesi ja vesipiste vierekkäin, hyvin toimii :) Onko valkoiset laatat jo hankittu? Täältä löytyisi runsaasti ylijäämää...

  VastaaPoista
 8. Keittiömaailmasta saa kyllä todella hyvää palvelua, itselläni on kokemusta parin projektin verran Tammiston ja Töölön liikkeistä.

  VastaaPoista