30.6.2015

Lapsuusmuistoja postimyyntiluettelossa

Mökin huussilukemiston parhaisiin kuuluu tällainen mistä lie kirppikseltä löytynyt Kalle Anttilan postimyyntikuvasto 70-luvulta. Se on täynnä lapsuusmuistoja vanhempien mökiltä, joka sijaitsi pienen mustavetisen suolammen rannalla. On intiaaniteltta Istuva Härkä. On Palma-uimapatja joka pumpattiin täyteen iglun muotoisella sinisellä ilmapalkeella. On kelluvat uimaräpylät jotka olivat lapsen jalkoihin liian isot kokeiltavaksi. Tutuilta näyttävät myös sulkapallomailasetti sekä Piipon tikkataulu. Krokettipelikin meillä oli, mutta olikohan siinä erimalliset portit... Sisustuspuolella tuttua ovat kaislamatot. Sellaiset oli mökillä muistaakseni ainakin saunan eteisessä, pienen keittonurkkauksen lattialla ja ruokapöydän alla. Nuo neliökuvioiset matot viehättävät mun silmääni tosi paljon edelleen.

Kuvia katsellessa palaavat lapsuuden kesien hetket elävinä mieleen. Kahden puun väliin viritetyn riippukeinun narut nitisevät keinumisen tahtiin ja vesi liplattaa laiturin reunaan. Muistan hyvin miltä auringon lämpimäksi paahtama uimapatja tuntuu poskea vasten, kun sen päällä lekottelee mahallaan. Ja ihan kun nenään leijuisi myös helteestä lämmenneen metsän, kaasuhellalla porisevan veden ja termospannuun tippuvan iltapäiväkahvin tuoksut. 


 

12 kommenttia :

 1. Ai että! Kiitos kun jaoit nämä sivut kanssamme. :) Ihana 70-luku ja mökkitunnelmat!

  VastaaPoista
 2. Ihana postaus, kiitos tästä! Hienoja muistoja :)

  VastaaPoista
 3. Mulla oli tuo intiaaniteltta! Muistan sen keltaisen valon sisällä ja hyttyset inisemässä yläkulmassa :)

  VastaaPoista
 4. Mullakin oli toi inkkariteltta ja punanen uimapatja jota pumpattiin sillä sinisellä "pumpulla"...kivoja muistoja. Inkkariteltta kierrätettiin vielä omalle pojalle ( nyt jo 30 v.) mutta hänen jälkeensä harmi kyllä heitettiin pois, olis varmaan lapsenlapsetkin leikkineet sillä...

  -Irkku -63

  VastaaPoista
 5. Ei hitsi mikä aarre! Ihana intiaaniteltta! Muistan myös ihan oranssisen teltan, jossa syötiin hillolla päällystettyjä cream crackereitä :)

  VastaaPoista
 6. Meilläkin oli ihan kotona tuollainen kaislamatto ja pidän myös edelleen sen ulkonäöstä.

  Kaikki nuo inkkariteltat sun muut oli vaan haaveita, mihinkään sellaiseen ei ollut varaa. Meillä ei ollut toki mökkiäkään ja maalla asuttiin. Muistan haaveilleeni teltasta, jossa olisin nukkunut koko kesän...
  -Rosanna-

  VastaaPoista
 7. Kuule, ei saa näyttää näin vähän kuvia. Ikäänkuin kuvienkatseluruokahalu herää mutta ei tule tyydytetyksi.
  We want more!

  Ehkä toivottavasti joskus tulevaisuudessa?

  VastaaPoista
 8. ihana aarre! Mitähän sitä itse jälkipolville säilyttäisi? vasta heitin vanhat ikea kuvastot pois joita olin säilönyt.. Tiedä miten haluttua tavaraa olisivat olleet lapsenlapsille ;)

  VastaaPoista
 9. Oi, muistan tuon lehden, ja monta muuta, koirankorville lapsuudessa selattua. :o)

  VastaaPoista
 10. Ja oikein Lasse Viren kannessa ultra-tyylikkäissä verkkareissa :-) Et laittanut sentään kuvia alusvaateosastosta, jota peräkulmien ainoaksi pornolehdeksi kutsuttiin ;-) Itse katalooki on hämmästyttävän saman näköinen kuin tämän päivän Bilteman tai Clas Ohlsonin katalooki! Jotkut asiat eivät sentään muutu!

  VastaaPoista
 11. Apua en kestä. Tämä on niin lapsuuteni muistoja. Harmittaa että nuo kuvastot on hävitetty, vaikka kaikkea muuta kodistamme kyllä löytyykin...

  VastaaPoista