17.10.2017

Talokuume nousussa, tonttiehdokkaita tähtäimessä - ja huippu arvonta!


                                                                                                        Kaupallinen yhteistyö: Kastelli-talot


Viikonloppuna maalla tuli tehtyä muutakin kuin syötyä hyvää soppaa. Täyttelin sunnuntaina nimittäin hakupaperit kaupungin vuokratonttiarvontaan, tähtäimessä muutama maaplänttiehdokas omakotitalon rakentamiseen! Kirjoittelinkin aiemmin että muutto kaupunkikaksiosta alkaa olla ajankohtainen, mutta vaihtoehdot uudeksi asumismuodoksi leijuvat vielä ilmassa. Talon rakentaminen kutkutti silloin eniten ja kutkuttaa nyt vielä enemmän. Ensimmäinen tonttiverkko on nyt sitten laitettu vesille. Vielä ei toki yhtään tiedä onko arpaonni myötä ja tuleeko tästä ensiyrityksestä rakennushanketta. Mutta voi pojat, jo pelkkä mahdollisuuskin on pistänyt mun mielikuvitukseni talon suunnittelun suhteen laukkaamaan. Kaikenlaisten paperilappusten reunat täyttyvät suunnitelmista, unelmista ja piirroksista ja talovalmistajien sivut ovat ankaran selauksen alla. Talonrakennuskuume täällä siis senkun kohoaa.

Tähän saumaan tuli kuin tilattuna Kastelli-taloilta kysymys haluaisinko testailla heidän tuliterää Osta talo verkosta –palvelua. Kyllä, kyllä, kyllä haluaisin! Kastellin sivuilla on tullut roikuttua viimeaikoina muutenkin erilaisia talomalleja vahtaillen.


Talon ostaminen verkosta, aika huima ajatus. Ja toisaalta oli ehkä vain ajan kysymys koska se tuli mahdolliseksi, onhan netti nykyään jo niin tavallinen paikka tehdä mitä vain ostoksia. Kastellin palvelussa on aluksi muokattavana kaksi talomallia, Play 82 ja Play 85. Vaikka esimerkiksi meitä kiinnostavia isompia, kaksikerroksisia taloja ei pelissä ole nyt mukana, voi tuolla palvelulla tietty muutenkin pelailla ja haaveilla ja katsastella hintoja. Ja venkslata talon ratkaisuja ees taas - sitä en ehkä kehtaisi nyt mennä talomyymälään myyjän luo tekemään, hahaa!

Play-talon pohjaa voi muokata tietyin rajoituksin mm. talon mittoja ja ulkoseiniä muuttamatta - tämä mahdollistaa myös avaimet käteen -paketin varsin edullisen hinnan. Valmiiksi suunnitelluista sisustusvaihtoehdoista valitseminen myös helpottaa ja nopeuttaa talopaketin ostamista aika tavalla. Aloin tietty heti ensi näppäilyillä himoita palveluun lisää materiaalivalikoimaa ja laajemmat pohjaratkaisun muokkausmahdollisuudet. Mutta simppeliydessä on lopulta puolensa, tuumin leikkiessäni.

Vaikka palvelun vaihtoehtovalikoima ei (vielä) ole superlaaja, auttaa se kummasti hahmottamaan omia toiveita. Tiiättekö, joskus on helpompaa sanoa mistä tykkää kun ei ole valittavissa kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja? Ja toisaalta jos vaikkapa lattiavalikoiman vaihtoehdoista ei löydy mieleistä, tietää ehkä kuitenkin mikä on se yksi joka omasta mielestä puuttuu - se olisi siis ehkä se jonka lopulta omaan taloon valitsisi.

Kuvakaappaus Osta talo verkosta -palvelusta

Palvelun kiintoisin anti on mun mielestä ehdottomasti talon kokonaishinnan tarkkailu. Kuinka paljon hinta muuttuu jos lisätään samoihin neliöihin yksi makkari enemmän? Paljonko maksaisi yksi lisävessa? Mitä kustantaisi pienen terassin lisääminen? Entä jos jätetään sauna pois, paljonko säästyy? Ehkä yllättävintä oli hoksata kuinka vähän pienet muutokset talon pohjaratkaisuun maksoivat kun ulkoseiniä ei siirrä. Ja yhtä paljon yllätti se kuinka paljon hintalapun sai suurenemaan tekemällä pieniäkin muutoksia sisustukseen. Lisäsin hienommat hanat, virtaviivaisemmat kattovalaisimet ja fantsumman kiukaan, ja yhtäkkiä kokonaishintaa olikin paljon enemmän. Tämä täytyy ehdottomasti laittaa korvan taa jos nyt omaa taloa päästään tarkemmin suunnittelemaan. Niitä omia sisustusratkaisuja varten on todella laitettava budjettiin aika paljon varaa.

Nämä ovat nyt siis kaikki tällaisen raksa-ummikon ja kodinsuunnittelijauntuvikon ensiajatuksia. Mutta olisiko siellä ruudun takana antaa kultaisia vinkkejä oman kodin suunnitteluun, jos vaikka tässä nyt rakentamaan päästäisiinkin? Ja nyt olisi tarjolla mahtava arvonta yhteistyössä Kastelli-talojen kanssa, jossa on palkintona tämä ihana Marimekon syksyn uutuus Kiiruna-huopa.

Kuvat:Marimekko

Anna hyvä vinkki oman kodin suunnitteluun!

Onko se värivalinnat, lattiamatsku, ikkunoiden sijoittelu, pistorasioiden paikat, himmennettävät valot kylppäriin vai joku erinomainen pohjaratkaisuoivallus? Liittyykö se sisätiloihin, märkätiloihin, varastoon, terassiin tai pihaan? Vai onko se vaikkapa helpotus eteisen, kodinhoitohuoneen tai keittiön toiminnallisuuteen? Tai jotakin ihan muuta?

Jätä tähän postaukseen kommentti tiistaihin 24.10. mennessä ja olet mukana Marimekon Kiiruna-huovan arvonnassa. (Jos sinulla ei ole sen kummempaa vinkkiä mielessä, voit toki vain huikatakin osallistumisen - se käy myös aivan mainiosti.)

Jos kommentoit anonyyminä, keksi itsellesi nimimerkki jotta erotut muista nimettömistä. Jätä halutessasi sähköpostiosoitteesi kommentin mukana, se nopeuttaa voittajan tavoittamista arvonnan päätyttyä.


Onnea arvontaan, laittakaahan vinkkejä tulemaan! Ja käykää myös testailemassa tuota Kastellin palvelua, se on aivan lystiä. Niin ja saa tietty myös pitää meille peukkua niiden tonttiarpajaisten suhteen :)

EDIT: ARVONTA-AIKA ON PÄÄTTYNYT!

165 kommenttia :

 1. Pidän peukkuja tontin puolesta! Olisi mielenkiintoista nähdä, millainen talo teille tulisi. Välillä leikittelen itsekin ajatuksella uudesta talosta, mutta toistaiseksi hyvä näin. :)

  VastaaPoista
 2. Mukana arvonnassa! :)

  Sanna S.

  VastaaPoista
 3. Jos nyt rakentaisin, en laittaisi kodinhoitohuonetta arkieteisen yhteyteen. Arkieteisen yhteyteen laittaisin ison vaatehuoneen harrastusvälineille, kasseille ja sille kaikelle muulle seilaavalle romppeelle.

  VastaaPoista
 4. Huimia suunnitelmia teillä, ihanaa! Itse varmaan pitäisin tärkeimpänä kriteerinä toimivaa pohjaratkaisua ja mikä se sitten kenellekin on toimiva riippuu tietenkin perheen tarpeista. Esimerkiksi jos on paljon harrastuksia joissa käytetään erilaisia välineitä, olisi sisääntulon yhteydessä hyvä olla iso tila jossa niitä on helppo säilyttää :) Mielelläni olen mukana arvonnassa <3

  VastaaPoista
 5. Kodinhoitohuone ja sen mahdollisen kakkossisäänkäynnin kannattaa olla yhteydessä etuoveen. Ei niin, että nämä ovat eri puolilla taloa.  Ja mukana arvonnassa! ��

  -NiinaSne

  VastaaPoista
 6. Onnea teille tonttiarvontaan! Jännittäviä aikoja 🌠

  VastaaPoista
 7. Toimiva kodinhoitohuone ja riittävästi säilytystiloja. saana_v(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 8. Vanhempien makuuhuoneesta yhteys veskiin

  ja sauna/pesuhuoneesta yhteys terassille.
  Tiina A.


  VastaaPoista
 9. Kodinhoitohuoneen yhteydessä (ja mahdollisen kakkos sisäänkäynnin) kannattaa olla ns. kenkien pesupaikka. Kurakeleillä on helpompi mennä takaovesta ja puhdistaa kengät, kuin että kantaa ne kädessä talon toiselta puolelta..
  ellijapii@gmail.com

  VastaaPoista
 10. Meillä on jo rakennusprojekti käynnissä - ihanaa ja kamalaa yhtä aikaa. Tontti ostettu huhtikuussa eikä tontilla vielä mitään, rakennuslupa sentään. Aika moni toiveista toteutuu, mutta kaikkea ei voi saada. Kannattaa ottaa huomioon ennen kaikkea se, mikä on tontille sopiva talo ja miten päin sen sijoittaa, niin säästyy monelta murheelta. Kannattaa myös tehdä lista niistä asioista, jotka ovat itselle tärkeimmät ja pitää niistä kiinni! Meillä näitä ovat mm. Isot ikkunat, hirsitalo ja yhtenäinen olohuone-keittiö. Kyllä tässä touhussa iso urakka on, mutta varmasti palkitseekin! Odotan sitä hetkeä, kun ensimmäiset hirret alkavat nousta ��

  VastaaPoista
 11. Pidän myös peukkuja tonttiarvonnassa. Rakentamiseen sinällään ei vinkkejä ole, toki kerralla mieluinen kannattaa tehdä :)

  VastaaPoista
 12. Sen kummempia kommentteja ei minulla ole mutta itse panostaisin kodinhoitohuoneeseen ja siihen että pyykeille on fiksut paikat kuivua. Näin suht niukoissa neliöissä kerrostalossa asuvana sellaista toiminnallisuutta olen oppinut arvostamaan.

  VastaaPoista
 13. En ole vielä koskaan päässyt suunnittelemaa omaa kotia, mutta varmaan ensimmäisenä kiinnittäisin huomiota keittiön suunnitteluun ja vaatehuoneeseen :) ehdottomasti mukana arvonnassa!

  -Kikka
  lehtinenkirsti@gmail.com

  VastaaPoista
 14. Emme varmaankaan tule koskaan rakentamaan omaa taloa mutta on mukava seurata muiden projekteja! :) osallistun kuitenkin arvontaan, koska tuo on aivan upea kuosi Marimekolta!

  -Suvi
  suvireetajohanna@gmail.com

  VastaaPoista
 15. Oma vinkkini on varata riittävästi tilaa roskiskaappiin erilaisten roskien lajitteluun. Lajittelu on kivaa ja vaivatonta, kun se on suunniteltu sujuvaksi!:)

  sunny-day@live.fi

  VastaaPoista
 16. Olen huono vinkkaamaan, mutta jännä seurata mahdollista taloprojektia ja olen mukana arvonnassa :)

  Miia
  milkamalla(at)yahoo.com

  VastaaPoista
 17. Itse laittaisin ehdottomasti kauniit pariovet amerikkalaistyyliselle,taloa kiertävälle kuistille,jonka tosin kauniisti suomalaiseen säähän sopivaksi laisittaisin. Onnea projektiin!

  VastaaPoista
 18. Toivottavasti onni suosii. Mieti asuntoja joissa olet asunut, mikä toimi, mikä ei. Kaappitilaa ei ole koskaan liikaa, paitsi jos et kerää paljoakaan tavaraa.
  karhuoja@gmail.com

  VastaaPoista
 19. Toimiva ja riittävän suuri eteinen ehdottomasti! T:Anne E.
  (annejajussi@hotmail.com)

  VastaaPoista
 20. Olen mukana arvonnassa. Tsemppiä talon suunnitteluun �� johannapoks@gmail.com

  VastaaPoista
 21. Ulkovaatehuone arkieteisen yhteyteen. Samaan tilaan mitoitetaan tilat myös tavallisille harrastusvälineille, kuten pyöräilykypärät ja luistimet.

  matleena mäkelä at gmail com

  VastaaPoista
 22. Omat tärkeät taloa suunnitellessa on hyvät esittelijät (Jukka-talolla aina pirteimmät ja lämpimimmät tyypit), pienellekin tontille voi onnistua sisäpiha perinteisen mallin sijaan, valon tulo eri huoneisiin (oleskelutiloihin ilta-aurinkoa), neliöitä oleskeluun muttei makkareihin niinkään, huonekorkeuden lisääminen ei niin kallista kuin lattianeliöiden (mutta 2,60-> tekee vaikutelmasta ihan erin), eteiseen täytyy mahtua nojatuoli, pihalle huomaamatonta säilytystilaa puutarhakamppeille/leluille/rattaille/polkupyörille etteivät moni jossain terassilla... :D

  VastaaPoista
 23. Isot ikkunat, tarpeeksi säilytystilaa, väljät tilat niin, että pääsee liikkumaan. Suunnittelu perheen tarpeet ja tavat huomioiden. :)

  VastaaPoista
 24. Nyt jos rakentaisin taloa, laittaisin koko perheen vaate-, lakana- ja pyyhesäilytyksen kodinhoitohuoneen yhteyteen, niin ei pyykkien kanssa tarvitsisi kiertää ympäri taloa! Ja tarpeeksi iso eteinen säilytystilalla on tärkeä. Ja iso, kaunis ja toimiva keittiö tietty! Oih kun pääsiskin taas suunnittelemaan omaa taloa :)

  VastaaPoista
 25. Peukkuja tonttiarvontaan! Sähkösuunnitteluun kannattaa panostaa ettei pistokkeet ole hassuilla paikoilla keskellä seinää kuten allekirjoittaneelle, jota ei sähkösuunnitelma yhdistettynä raskaus- ja raksa-aikana kiinnostunut pätkääkään, olisi pitänyt. Samoin kodinhoitohuone/arkieteinen tuskin voi ikinä olla tarpeeksi iso! ;D

  VastaaPoista
 26. Mukana arvonnassa.

  -Elisa

  VastaaPoista
 27. Mukana arvonnassa! Nm. Tähtikukka

  VastaaPoista
 28. Jännää seurata teidän projektia. Meillä autokatoksesta pääsee suoraan arkieteiseen mikä on superkätevää sateella sekä kauppakassien ja lasten kanssa. Pohjaratkaisussa suosittelen sitä että pääsee kulkemaan kodissa ympäri. Meillä voi kulkea kaksikin rinkiä ja se tuo avaruutta sekä tilantuntua. anne.ahokas@hotmail.com

  VastaaPoista
 29. Mukana arvonnassa :)

  - Mags

  VastaaPoista
 30. Mukana arvonnassa :)
  tuulakar@yahoo.com

  VastaaPoista
 31. Tärkeintä ennen kaikkea on se, että talo on suunniteltu omien mieltymysten ja käyttötarpeiden mukaan, mikäli siinä on tarkoitus asustella pidempään. Laadukkaisiin ja helposti putsattaviin lattiamateriaaleihin kannattaa satsata. Suuret ikkunat ovat tärkeät myös, ja ikkunoita kannattaa myös olla paljon, jos haluaa valoisuutta kotiinsa. Mukana arvonnassa nm. Tuulia P

  VastaaPoista
 32. Ainoana vinkkinä oikeastaan se että käyttää tarpeeksi aikaa suunnitteluun eikä kiirehdi "näkyvissä" päätöksissä! Ostettiin talo alkuvuodesta ja remontoitiin sen alakerta hyvin pikaisella aikataululla ja päätöksiä oli myös tehtävä pikavauhtia. Nyt puolenvuoden asumisen jälkeen haluaisin mm. ehdottomasti pistää parit tapettiseinät vaihtoon ja harmittaa ettei kerennyt rauhassa tutkia vaihtoehtoja niin tapeteissa, kodinkoneissa kuin kalusteissa. Mukana upeassa arvonassa :)
  -millastiina-
  millastiina.lapinoja@hotmail.com

  VastaaPoista
 33. Rakennusvinkkejä ei löydy, mutta viltti on ihana! Mukana arvonnassa siis :)

  VastaaPoista
 34. Mukana arvonnassa:)

  Essi E.

  VastaaPoista
 35. Reilusti tilaa kierrätykselle ...

  VastaaPoista
 36. Tontin sijainnin, ilmansuuntien huomioiminen talon sijoittelussa

  VastaaPoista
 37. Osallistun - talojen rakentamisesta tai suunnittelusta en tiedä mitään, sori!

  VastaaPoista
 38. Yks juttu ehdoton: pistorasioiden sijoittelu!!!! Remonttia tehdessä oli vaikee päättää, mihin rasiat tulee ja annoinkin sähkömiehelle ja mun isävainaalle vapaat kädet ja luulin heidän olevan fiksumpia kuin mä.... Rasiat on kaikki aivan väärissä paikoissa 😖 Olkkaria imuroidessa pakko käyttää jatkojohtoa, koska kaikki rasiat nurkissa piilossa.....
  Mukana ihanassa arvonnassa :) pia1972 at luukku.com

  VastaaPoista
 39. Mukana ollaan. Kotiprojektiasi on mielenkiintoista seurata. Onnea matkaan!
  Helma

  VastaaPoista
 40. Sinun taloprojektiasi seuraisin todella suurella mielenkiinnolla! Onnea matkaan siis! Omissa haaveissa siintää vanha talo, sieltä pitäisi löytyä sopiva oma nurkka jokaiselle uusperhejäsenelle.

  VastaaPoista
 41. Vaatehuone!Älkää unohtako sitä kun suunnittelette taloa:)

  VastaaPoista
 42. Onpa jännää! Haikeaa varmaan olisi luopua teidän iki-ihanasta kaupunkiasunnostanne. Talon rakentamiseen ei ole vinkkejä, sen verran vierasta mulle vanhan talon ostaneelle :).

  VastaaPoista
 43. Mukana :)
  mariaheinonen1@hotmail.com

  VastaaPoista
 44. Tarkka budjetointi. Varautukaa siltikin yllätyksiin.Kilpailuttakaa rakennuttajia, jos voimat riittää. Tsemppiä. tanja.dahlstrom@kolumbus.fi

  VastaaPoista
 45. Hei! Varmaankin se, että lähtökohtana on tilan käyttötarkoitukset, eli se että talo näyttää asukeiltaan ja vastaa tarpeita. Omalla kohdallani ei olisi tarvetta suurelle eteiselle eikä valtaville säilytystiloille, kun taas lapsiperheillä nämä varmasti ovat tärkeitä. :) katkusa@hotmail.com

  VastaaPoista
 46. Oma pohdinta on viime aikoina ollut, että miksi suomalaisissa kodeissa on usein vessa rakennattu heti keittiön viereen!? En ollut ennen ajatellut tätä, mutta muutaman vuoden muualla asuneena tajusin eron. Jos nyt suunnittelisin talon, muuttaisin siis vessan paikan syrjäiseen nurkkaan :D

  Kaino

  VastaaPoista
 47. Mä sanoisin, ettei kannata liikaa seurata trendejä, vaan miettiä myös miten suunnitteluratkaisut kestää aikaa ja erilaisia elämäntilanteita. Ja valitsee kestäviä materiaaleja :)

  VastaaPoista
 48. Iso eteinen on sujuvan arjen pelastus! Ei ole kengät tiellä kun raahaa ostoksia ja ulkovaatteita saa sopivasti piiloon.

  VastaaPoista
 49. Osallistun arvontaan, vaikka rakennusvinkkejä ei olekaan antaa. Onnea projektiin!

  VastaaPoista
 50. Onnea arvontaan te...ja minä! ;)

  VastaaPoista
 51. Muistakaa ottaa huomioon se että teillä on kakkosasunto. Esimerkiksi työnmäärä pihalla, suosittelen ajattelemaan esteettömyyttä, helppokulkuisuutta. Itse liikuntavammaisena huomaan tämän ensimmäisenä. Huonosti liikkuvana ei niin vain mennä yläkertaan.Teidän talo maalla on ihana, kiitos blogista. pääsen paikkoihin mihin en muuten pääsisi. En osallistu arvontaan.e

  VastaaPoista
 52. Mulla ei ole vinkkejä antaa, kun en omaa kokemusta remontoinnista saati rakentamisesta. Vielä. Mukana arvonnassa kuitenkin :)

  VastaaPoista
 53. Mukana arvonnassa :)
  anna_88@luukku.com

  VastaaPoista
 54. Tilaratkaisut mielestäni tärkeimmät ja valo. Mukana arvonnassa myös :).

  VastaaPoista
 55. Mukana arvonnassa! Neuvo on, ettei kiirepäätöksiä saa tehdä pysyvien ratkaisujen keskellä. Mielummin katsellaan ja odotellaan. Ja toinenkin neuvo vielä kaupan päälle liittyen rakentamiseen: jos niitä pieniä viimeistelysilauksia (listat ym.) ei tee heti kun sen aika on, se helposti venyy ja venyy. Silmä tottuu ja äkkiä huomaat, etteivät ne listat ole paikoillaan vielä viidenkään vuoden kuluttua. ;)

  VastaaPoista
 56. Mukana arvonnassa.
  Ei erityistä pohdintaa, mutta kyllähän noita omia tarpeita on syytä todella miettiä eikä mennä trendien mukaan. Oma koti ei ole ollenkaan samaa kuin asuntomessujen näyttelykoti, useinkaan...
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 57. Mä oon katsonut liikaa jenkkien talo-ohjelmia, mutta vanhemmille oma kylpyhuone ja vaatehuone, käynti parvekkeelle tai terassille. Vieras-wc erikseen. Ja tosiaan pistokkeita paljon myös ja myös korkealle.

  VastaaPoista
 58. Aloita talon suunnittelu vasta kun tontti on tiedossa. Ilmansuunnat, tontille tuleminen, autopaikka,jne kaikki vaikuttaa.

  - Elma -
  thlkmaki@gmail.com

  VastaaPoista
 59. Pohjaratkaisussa näkymät ja tilan tuntu ovat tärkeitä, niitä ei juurikaan myöhemmin muutella. Tärkeää on myös pohtia tarkkaan, kuinka rakennus sovitetaan tontille - se jos mikä on pysyvä ratkaisu :)
  t. Eve

  VastaaPoista
 60. Ikiomaa taloa ja sen sisustusta en ole vielä saanut valitettavasti suunnitella. Useamman koiran omistajana tuntuu, että karvatassujen kanssa elämiseen panostettaisiin aika paljon. Tilaratkaisuina ainakin oma koirahuone ja ovesta pääsy suoraan ulos aitaukseen. Materiaalit olisivat kestäviä ja helposti puhdistettavia, ulkonäköä unohtamatta kuitenkaan. Jospa joskus vielä päästään toteutusasteelle! :)

  schipperkele @ gmail.com

  VastaaPoista
 61. Mukana arvonnassa! Vinkkinä toimiva pohjaratkaisu joka helposti sopii muuttuviin elämäntilanteisiin tulevaisuudessa. Henniriikka@gmail.com

  VastaaPoista
 62. Suosittelen lämpimästi ekologista rakentamista. Me olemme rakentaneet puutalon, jossa on hengittävä rakenne. Lasivillan ja höyrynsulkumuovin sijaan ekovillaa ja ilmansulkupaperi. Lisäksi ilmansuunnat huomioon: isot ikkunat etelään, pienet kylmään pohjoiseen, aurinkokeräimillä ja vesitakalla käyttövesi lämpimäksi. Ja muutkin rakennusmateriaalit luonnonmukaisia, aitoa puuta, ei laminaattia tai muovimattoja liimoineen, maalitkin ilman muoveja. Täällä on todella miellyttävä hengittää ja elellä. Ja tosiaan suunnitelkaa talo jo hankitulle tontille.

  Onnea ja intoa raksasuunnitelmiin! Se on kutkuttavaa aikaa! :-)

  Nimim. Kissankello

  VastaaPoista
 63. Säilytystilat, niihin varataan ihan mielettömän vähän nykyään tilaa. Kai oletuksena on että kaikki vaan konmarittaa. Minäkään en menisi trendihömpötyksiin vaan keksittyisin käytännöllisyyyteen, pohjaratkaisut!

  VastaaPoista
 64. Upea huopa, sopisi hyvin mun sohvalle - mukana arvonnassa siis!

  VastaaPoista
 65. Ne pistorasioiden paikat tosiaankin! Niiden miettiminen tuntui rakennusvaiheessa aika vähäpätöiseltä jutulta, kun oli tuhat muuta asiaa päätettävänä. Pistorasioiden lisääminen jälkikäteen on kuitenkin sen verran hankalaa, että kannattaa varata kunnolla aikaa niiden suunnittelemiseen jo rakennusvaiheessa. Onnea tonttiarvontaan!

  VastaaPoista
 66. Ns. arkieteisen sisääntulo aika lähellä varsinaista pääovea eikä toiselle puolelle taloa.

  VastaaPoista
 67. Hei, olen itse aina vain kunnostanut vanhaa, joten uuden talon suunnitteluun on vähän vinkkejä. Noista sähköjen suunnitteluista olen kuitenkin minäkin kuullut paljon ja olen itse painanut mieleen nyt oman mökkini kohdalla että "pistorasioita ei ikinä voi olla liikaa". Todella kaunis huopa!

  VastaaPoista
 68. Mukana arvonnassa, aivan ihana huopa. <3

  VastaaPoista
 69. Onnea tonttiarvontaan! Tee omannäköistä eikä sisustuslehden kansikuvan mukaista! Mukana huopa-arvonnassa.

  Hanna

  tolli.hanna@gmail.com

  VastaaPoista
 70. En ole millään tavalla ammattilainen, mutta vesiputkia en laittaisi seinän enkä lattian sisään! Upea huopa!
  Saaraaaa

  VastaaPoista
 71. Mukana ihanassa arvonnassa! Itselleni säilytystilat olisivat tärkeät, niitä saisi olla mieluummin liikaa kuin liian vähän, käytännöllisyyttä unohtamatta :)
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
 72. Hei! Mukana arvonnassa. Nuo luettelemasi asiat ovat hyviä muistaa. Sen lisäksi lapsiperheessä kannattaa miettiä pyykinkuivatustila. Kaikkea ei voi kuivausrummussa kuivata. Meillä on kodinhoitohuoneessa pari metriä leveä ja n. metrin syvyinen tila, jossa on seinästä seinään pyykkinarut. En vaihtaisi pois!
  Riittako

  VastaaPoista
 73. Hyvä arkkitehti on kaikkein tärkeintä. Luulin, että osaan suunnitella oman taloni. Arkkitehdin suunnitelmat nähtyäni ymmärsin, että olin väärässä.

  Terveisin Riikka

  VastaaPoista
 74. Mukana arvonnassa :)
  -anneli-
  4nneli(at)outlook.com

  VastaaPoista
 75. 2 tiskikonetta säästää koneen tyhjentämiseltä :)
  Mukana arvonnassa!

  VastaaPoista
 76. Kuinka kivaa, hyvin samassa tilanteessa mekin. Ja tässä vaiheessa sitä huomaa, että todellakin ne alan ammattilaiset ovat kullanarvoisia, vaikka itselläkin ajatuksia ja silmää on. Sitä ei silti huomaa ottaa kaikkea oleellista huomioon! :)

  VastaaPoista
 77. Kodin rakennuksesta mulla(kaan) ei ole kokemusta, eli ei ole vinkkejäkään :D Mutta osallistun arvontaan.
  Nimim. miumaumou

  VastaaPoista
 78. Pohjakuvaan kannattaa ehdottomasti mallailla huonekaluja niiden oikeassa mittasuhteessa! Olen törmännyt liian monesti siihen, että valmiissa kodissa tuskaillaan kuinka esim. olohuone on niin kapea, ettei tilaa pysty järkevästi kalustamaan. Ja vielä vinkkinä kattoon nostettava pyykinkuivausteline -aivan huippukeksintö! Toki sillekin pitää jo pohjaa suunniteltaessa olla tila katsottuna.
  -Ilmeini

  VastaaPoista
 79. Ensin hankitaan tontti ja sille suunnitellaan talo. Kaavoitetuilla alueilla on liuta määräyksiä miten saa rakentaa (kerrosmäärä, kattokulmat, talon sijoittaminen tontille, ulkovärit ym.). Onnea tonttiarvontaan!
  t. vihreae@suomi24.fi

  VastaaPoista
 80. Mukana arvonnassa.
  Ann A

  VastaaPoista
 81. Tsemppiä tonttiarvontaan!

  VastaaPoista
 82. Jos tila antaa myöden ja tykkää, niin aamiaiskaappiin saa kätevästi piiloon joitain tarvikkeita, jotka normaalisti ovat keittiön tasolla näkyvissä. Mukana ihanan huovan arvonnassa! -Hansunen

  VastaaPoista
 83. Himmennettävät valot kylppäriin olisivat ihanat - mutta mitään omakohtaisia vinkkejä ei kyllä ole antaa.. silti mukana arvonnassa :-) ansode@gmail.com

  VastaaPoista
 84. Mä laittaisin hyvin suunnitellut ja riittävät valot. Huomioisin hiukan esteettömyyttä ja suosisin avaraa pohjaratkaisua. Ja haluaisin kylpy/poreammeen. Mutta nämä ovat vain omia haaveita, haaveilukin on ihanaa! Nautin blogistasi. Ja ikuisena Marimekkofanina osallistun arvontaan. Terv. Katja MariAnn

  VastaaPoista
 85. Mukana!

  M. Beth

  VastaaPoista
 86. Puhelimella laitettu kommentti ilmeisesti hävisi bittiavaruuteen mutta mun vinkki olis panostaa valaistukseen, kovien led valojen lisäksi himmennettäviä valoja, t.nimim. olohuoneessa enimmäkseen (ruma) jalkalamppu valonlähteenä kun katossa olevat kiinteät ledit on niin PIIP kirkkaita...
  kirsimtuo@gmail.com

  VastaaPoista
 87. Mukana! :)
  sirkkulitm@gmail.com

  VastaaPoista
 88. haluan mukaan arvontaan :-)
  t: sisko oulusta

  VastaaPoista
 89. Mukana arvonnassa!
  En ole ikinä rakentanut, mutta mielummin "liikaa" pistorasioita ja paikkoja kattolampuille, niitä kun on jälkikäteen hankalampi lisätä.

  minna.koivula1@gmail.com

  VastaaPoista
 90. Nyt ei ole vinkkejä tarjolla, mutta arvontaan osallistuisin :)
  a_varjonen@hotmail.com

  VastaaPoista
 91. Lapsiperheessä panostaisin pyykkihuoltoon: kaikki tekstiilit kodinhoitohuoneeseen.

  VastaaPoista
 92. Minulla mielessä pikkutalon (50-60m2) rakentaminen metsäjärven rannalle - mummola:)
  Talotoimittajille terveisiä, että valikoimaa kannattaa laajentaa, nyt se on aika surkea! Mummolaan tulisi mm. suojaisa sisäänkäynti, isot ulkoterassit, isot ikkunat (myös saunaan!), säilytystiloja kierrätykselle/lajittelulle ja suojaisa vessa kylppärin yhteyteen. Ja jos teen saunarakennuksen erikseen, silloin saunan tilalle vaatehuone/varasto. Terkuin marikki1968@gmail.com

  VastaaPoista
 93. Mulla ei ole mitään hajua kodin suunnitelusta, mutta viltti kyllä kelpais. :D

  VastaaPoista
 94. Mun lähin kosketus oman talon suunnitteluun oli The Simssiä pelatessa...Koukuttavaa!! Mukaan arvontaan!

  VastaaPoista
 95. Omassa talossa asumisen myötä valjenneita juttuja joita en olisi kuuna kullan valkeana osannut suunnitella itse: tuulikaappi missä säilytysnurkka vauvanvaunuille, keittiön mitoitus niin että tiskikoneen luukku mahtuu aukeamaan silloinkin kun ruokapöydän päässä sijaitsee syöttötuoli, khh johon mahtuu pyykkiteline. Kylppärin ja vessan lattioiden ja seinien alaosan tummanharmaat laatat ja TUMMANharmaa saumauslaasti ( niin paljon vähemmän saumojen kuurausta!) Ja säilytystilaa, vaatehuone + komeroita mihin vain ikinä mahtuu.

  VastaaPoista
 96. Tilava ja toimiva eteinen ja kodinhoitohuone.
  Anni-Kaisa
  annikaisa.merilainen@gmail.com

  VastaaPoista
 97. Jos saisin ihan itse päättää, rakentaisin sellaisen aurinkohuoneen. Lasitettu terassi, johon osuu aurinko ja jossa voisi lähes ympäri vuoden hengata. Ajattele kaikkia ihania syksyn hetkiä torkkupeiton alla sellaisessa tilassa!

  VastaaPoista
 98. Oi, ihana arvonta ja jännittäviä tuulahduskia siellä päin! Itse panostaisin suunnittelussa ensin miettimään mitkä tilan ehdottomasti kotiin haluaa. Kerrostalossa asuvana valitsisin varmasti kotiin ne arkea helpottavat ekstrat, eli kodinhoitohuoneen, vaatehuoneen ja saunan. :) Ihana blogi sinulla. Luen säännöllisesti. emma.kontkanen@gmail.com

  VastaaPoista
 99. Suosittelen miettimään etenkin keittiössä ja olohuoneessa tarkasti pistorasioiden paikat. Itsellä tuli kantapään kautta tajuttua se, kun kodinkoneiden kannalta pistokkeet oli ihan väärissä paikoissa. Myös kodinhoitohuoneen tekisin nyt toisin, siellä saisi olla enemmän laskutilaa ja se saisi sijaita samassa kerroksessa makuuhuoneiden kanssa. Helpottaisi huomattavasti pyykkihuoltoa!

  minuhno@gmail.com

  VastaaPoista
 100. Hep! Onnea suunnitteluun! t. kailonen.heidi@gmail.com

  VastaaPoista
 101. Mukana :)
  waara(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 102. Ehkäpä sellainen vinkki, että aina ei kannata ottaa varman päälle, vaan voi tehdä räväköitäkin valintoja!

  VastaaPoista
 103. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 104. Mukana :)
  nannaliini10@gmail.com

  VastaaPoista
 105. Mukavia suunnitteluhetkiä.Mukana arvonnassa.

  VastaaPoista
 106. Mukana! Ja kyllä valaistus ja valonkulku on se, johon kannattaa panostaa suunnittelussa. Emilia74

  VastaaPoista
 107. Mukana. Valaistus ja valonkulku, niihin satsaaminen kannattaa.

  VastaaPoista
 108. Mukana arvonnassa :)
  hilsan@luukku.com

  VastaaPoista
 109. Mieti, suunnittele ja piirrä. Mallinna, mallaa ja pyörittele. Anna hautua ja toista. :)

  VastaaPoista
 110. Ihana huopa, arvonnassa mukana! Itse opiskelisin talotekniikkaa; miten lämmitetään, ja miten ilmanvaihto on suunniteltu. Terve ja raikas sisäilma on minusta tärkein asia; kaikki eteis- ja säilytysjärjestelmät jäävät kauas taa.

  VastaaPoista
 111. Mukana arvonnassa.

  Saima

  VastaaPoista
 112. Mukana arvonnassa; huovan ja tontin ��

  -Manu

  VastaaPoista
 113. Oma vinkkini on pyykkitilojen/kodinhoitohuoneen sijoittaminen makuuhuoneiden läheisyyteen. Ja jotenkin itse vierastan ajatusta että on olemassa "arkieteinen"(kodinhoitohuoneeseen tms) ja vieraille oma eteinen. Tietenkin se on käytännöllinen ratkaisu, mutta viekö se neliöitä muilta tiloilta? Pidetään eteinen siistinä ja kodinhoitohuone vaikka yläkerrassa, jossa makkarit lähellä! :)
  Tällä vinkillä mukana arvonnassa ;)

  VastaaPoista
 114. Messissä arvonnassa 8)

  VastaaPoista
 115. Omakoti on, mutta ajatus nykyaikaisesta talon ostotavasta houkuttelee!

  VastaaPoista
 116. Oi mukana ehdottomasti arvonnassa ❤ tämän viltin saisi oma äitini joka on todellinen vilukissa.

  VastaaPoista
 117. Iso, yhtenäinen tila (meillä olohuone&keittiö) jossa omat ja vieraat viihtyvät koko ajan. Ja mukana absolut!

  VastaaPoista
 118. Ennakoi! Vauvaperheen kannattaa jututtaa samantyyppistä elämäntyyliä harrastavia vähän isompien lasten vanhempia siitä, mikä on ollut kätevää ja mikä ei.

  VastaaPoista
 119. Pari asuntoa remontoineena ja nyt uutta rakentavana mieleen tulee se, että pistorasioita kannattaa sijoittaa runsaasti. Niitä tarvitsee aina. Uuteen kotiin halusin kodinhoitohuoneen, pyykinkuivaushuoneen ja vaatehuoneen vierekkäin. Helpottaa arkea!

  VastaaPoista
 120. Iso keittiö ja eteinen! Mukana arvonnassa!Anu J.

  VastaaPoista
 121. Mukana arvonnassa! leinikki76@gmail.com

  VastaaPoista
 122. Vitsi miten upea viltti �� 3-kerroksisessa vanhassa talossa asuneena oma ehdoton toive on, että joskus saisi asua vielä pienemmässä talossa, joka olisi vain yhdessä tasossa. Ja kodinhoitohuoneeseen panostaisin. Sitä kun ei meillä tällä hetkellä oikein ole :)
  jennijuntti@gmail.com

  VastaaPoista
 123. Omaa taloa etsiessäni pyrin välttämään turhat neliöt. Enemmän ei välttämättä aina ole parempi :) ja ihana huopa! Mukana arvonnassa.

  Anna
  Anna.m.hurra@gmail.com

  VastaaPoista
 124. Mukana arvonnassa!

  T. R.ulla

  VastaaPoista
 125. Ihana huopa, mukana arvonnassa :)

  muntahteni@hotmail.com

  VastaaPoista
 126. Mukana arvonnassa. Oman kodin suunnittelussa keskittyisin nyt enemmän keittiön suunnitteluun.

  VastaaPoista
 127. Mukaan kivaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 128. Mukaan arvontaan! :) jolielaide00@gmail.com

  VastaaPoista
 129. Kerran olen Kastellilla käynyt unelmatalon piirrättämässä, mutta en yksin uskaltanut lähteä rakentamaan. Silloin minulle tärkeimpiä asioita oli ilmansuunnat (haluaisin herätä aamuaurinkoon, nähdä keittiöstä saapuvat vieraat, saada kauppakassit autosta kenkiä riisumatta keittiöön), sekä opin Kastellilta pienet neuvot kuten lattianrajassa ikkunoiden ja ovien lasien korkeudet tulisi olla samat. Ja voi, Marimekon huopa on varmaan hankittava, jos arpa ei suosi. Ahonena@gmail.com

  VastaaPoista
 130. tarpeeksi säilytystilaa, niin sisälle kuin ulos, Pohjolan talvessa haluaa ulkohuonekalut talveksi sisään ja olisi ihana kun niille olisi oma paikka eikä tarvitsisi sulloa niitä(kin) autotallin muutamiin neliöihin

  VastaaPoista
 131. Mutta hei, sinä osaat!!! Jep, tottakai ottaisin itsekin silti juuri tällaisia vinkkejä vastaan, aina niistä oppii! Niin, ehdotuksia tms , minä huomioisin ihan ekaks ilmansuunnat. Mistä valo tulee ja pääseekö valo läpi talon siten, että kodissa on aina luonnon valoa! Mukavia hetkiä sinulle, tätäkin projektiasi on mukava seurata!

  VastaaPoista
 132. Varalämmönlähde sähkökatkoja varten - esim. puuhella -

  ihana filtin arvonnassa mukana myös

  hannahirn@gmail.com

  VastaaPoista
 133. En oo koskaan päässyt suunnittelemaan omaa kotia, mutta ainakin se tulee mieleen, että pintamateriaalit valitsisin helppohoitoiset ja kylppäriin riittävästi valoa, ei tummia kaakeleita (jollei sitten tykkää olla pimeässä :D ).


  sannamaria77 at gmail.com

  VastaaPoista
 134. Mukana arvonnassa! :) Kylppäriin ja vessaan kunnon valot! Vaikka himmennettävät. Meillä on liian vähän valoa ja joudutaan nyt asennuttamaan lisää lamppuja...
  matsalikka@gmail.com

  VastaaPoista
 135. Mukana arvonnassa! tiina.s.sivula@gmail.com

  VastaaPoista
 136. Säilytystilaa ei voi olla koskaan liikaa, kannattaa suunnitella siis perusteellisesti säilytystilat ja varastot. Pinterestistä saa hyviä ideoita kekseliäisempiinkin säilytysratkaisuihin! :) Mukana arvonnassa! :)

  VastaaPoista
 137. Mukana ollaan arvonnassa !!!! m.nuttunen@gmx.fr

  VastaaPoista
 138. Mukana arvonnassa! Joku tuolla jo suosittelikin roskiskaapin suunnittelua, parantaa mukavasti arkea kun tyhjät muovipussit, metallit, pahvit yms. löytävät heti paikkansa :)
  Sofia J.

  VastaaPoista
 139. Taloa en ole koskaan rakentanut, mutta suvusta löytyy rakennusalan ammattilaisia, joiden omien talojen talkoissa on välillä päässyt mukaan häärimään. Kuulemma vasta kolmas itselle rakentama talo rupeaa olemaan sellainen että pientä yksityiskohtaa myöten on tyytyväinen... Arvonnassa mukana! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimimerkki jäi... se on Puolukka! :D

   Poista
 140. Tuplavessa kannattaa huomioida :) Vetolaatikot olisi keittiössä kyllä parhaat ettei tarvitsisi kaivella tavaraa kaapin perältä.
  moonangel_(att)hotmail.com

  VastaaPoista
 141. Ei ole kokemusta talon rakentamisesta, mutta vanhassa omakotitalossa asumisesta ja remontoimisesta on kokemusta. Täällä on jo paljon vinkkejä pistorasioista ym. Itse asjattelisin, että tärkein lähtökohta uutta taloa rakentaessa on tontti ja talon sijoittaminen tontille. Minne suuntaan talo katsoo, miten valo huoneissa kiertää, mikä huone tulee mihinkin suuntaan, mitä ikkunoista näkyy ja kuinka talo tonttiin istuu. Tai esim. jos tontilla on kauniita vanhoja puita, voiko niitä säilyttää.

  T. harjun rinteessä talossa tällä hetkellä asustava

  PS. Kommentit muuten aina häviää puhelimella, kun yrittää kommentoida.

  VastaaPoista
 142. Valaistuksen huolellinen suunnittelu on tärkeää etukäteen. Riittävästi valaistusmahdollisuuksia. Pistorasioita joka paikkaan, niitä ei ole koskaan liikaa.

  esri3363@gmail.com

  VastaaPoista
 143. riittävästi pistorasioita, keskuspölynimuri, tekstiilihuolto ja pukeutumishuone lähekkäin.

  VastaaPoista
 144. Mukana arvonnassa. Mielestäni talon pohjaratkaisu on kaikkein tärkein, siitä lähtee kaikki muu.
  Raija

  VastaaPoista
 145. Kylpyhuoneeseen ikkuna, jota voi availla. Pitkän sähkökatkon tai erityisen kostean ilman aikana koneellinen ilmanvaihto ei vain tunnu riittävän - ja jos vielä kylpyhuoneessa kuivaa pyykkiä sadekesän takia..
  t.Susaanna

  VastaaPoista
 146. Mukana!
  marja-anneli@luukku.com

  VastaaPoista
 147. Mukana!
  Kannattaa tutustua tonttiin hyvin (valonsuunta, tontin muoto, maaston muoto) ennen kuin tilaa siihen talon, sillä tontti ja ympäristö määrittävät oleellisesti taloa. Talon pitää "istua" tonttiin.
  Myös materiaalivalinnat talon runkoon ja sisustukseen ovat mielestäni oleelliset.

  VastaaPoista
 148. Mukana!
  Johku L.

  VastaaPoista
 149. Osallistun arvontaan
  Juuri rakentamaamme omakotitaloon asennettiin sähkölukko. Oven
  saa auki numerokoodilla sekä omalla sormenjäjellä. Tämän olen todennut erittäin
  käytännölliseksi. Suosittelen:)
  moipia@gmail.com

  VastaaPoista
 150. Ruokakomeron mahdollisuuksista ei voi tarpeeksi edes puhua! Hyvin suunniteltu ruokakomero hipoo täydellisyyttä käytännöllisyydellään. Sellainen omissa haaveissa...

  VastaaPoista
 151. Ruokakomeron mahdollisuuksista ei voi tarpeeksi edes puhua! Hyvin suunniteltu ruokakomero hipoo täydellisyyttä käytännöllisyydellään. Sellainen omissa haaveissa...

  VastaaPoista
 152. Uusissa taloissa on usein olkkarista suora näköyhteys vessan oveen - ja lisäksi nykyvessoissa ei tunnu olevan mitään äänieristystä eikä vessan ovi edes välttämättä ulotu lattiaan, vaan siis ihan kaiken kuulee ulkopuolelle :D :D ! Äänieristys on minusta aika tärkeä muidenkin huoneiden kohdalla, koska matot ja verhot lähinnä vaimentavat ääniä. t. ääniherkkä

  VastaaPoista
 153. Lähtisin suunnittelussa ehdottomasti siitä, että talo tontin mukaan eli huomionti ilmansuuntiin, valoon, tontin muotoon, maastoon, alueeeseen. Pohjaratkaisuun panostaminen on myös lähtökohtana a ja o. Julkisivuissa kannattaa kiinnittää huomiota harmoniaan mm. ikkunakoossa, mallissa ja rytmityksessä. Valaistuksen ja säilytystilojen hyvä suunnittelu, samoin satsaisin myös keittiön toimivuuteen.

  VastaaPoista
 154. Mukana arvonnassa :)
  Haaveena jos oman talon joskus saisin rakentaa, olisi tilava kodinhoitotila/arkieteinen, jonka yhteydessä olisi säilytystilat vaatteille. Riittävästi säilytystilaa, mutta ei kaappeja jokapuolelle. Avara, mutta ei tylsä avoratkaisu oleskelutiloihin ja keittiöön. :) juulipoutamo at gmail.com

  VastaaPoista
 155. Mukana arvonnassa!!! T. Outi

  VastaaPoista
 156. Mukana arvonnassa.
  Jokaiseen vessaan, tekniseen tilaan ja myös saunan löylyhuoneeseen rakennettava viemäri lattiakaivoineen. Kustannus kannattaa, sillä puhtaanapito on helppoa. Ja, kun vääjäämätön vesivahinko sattuu pahalla pakkaskelillä ulkomaanmatkan aikana vauriot supistuvat vähiin, sillä viemärit imevät heti veden.
  P.S. Miettikää vielä Kastellia yhteistyökumppanina. Kokemusasiantuntija kertoo, että asiakas on lähtökohtaisesti väärässä korvausneuvotteluissa, kun Kastelli rakentajana on tehnyt mokia. Vääntö oli tuskaa että Kastelli lopulta korvasi ja korjasi.
  Seuratkaa esimerkiksi raksakimppa-sivustoa.
  T: L.S.

  VastaaPoista
 157. Mukana arvonnassa!
  Meillä 10 vuotta sitten rakennetussa talossa olen edelleen tyytyväinen ikkunoiden yläpuolelle laitettuihin pistokkeisiin. Näin syksyllä saa ripustella kausivaloja ikkunoihin, eikä johdot jää roikkumaan ikkunanpieliin. Sekä tarpeeksi tilava ja kaappeja paljon oleva kodinhoitohuone, on ollut monesti arjen pelastus :)
  hanna.m.ukkonen@gmail.com

  VastaaPoista
 158. Mukana arvonnassa! :) minna.rautiainen(at)luukku.com

  VastaaPoista
 159. Täällä talonrakennus syksyllä alkanut ja suunnitteluvaiheen kanssa on valmista. Antakaa suunnitelmille aikaa ja lapsiperheellisenä, miettikää kaikki ensin käytännöllisyys edellä ja katsokaa mitä muotoutuu. Meillä kaksikerroksisessa talossa yläkertaan tuli kodinhoitohuone ja minusta se tuntuu erittäin käytännölliseltä, ei tarvitse kuljettaa lakanoita ja vaatteita eestaas kun ne säilytetään ja puetaan kuitenkin siellä makkareiden luona. Saunalta voi sitten kipaista likapyykit yläkertaan mennessään, arkisuihkukin löytyy ylhäältä:) enskapa96@gmail.com

  VastaaPoista