14.6.2017

Seko seko -kesäkukatJoka vuosi tapahtuu tämä sama: päätän etukäteen että tänä kesänä laitan maalle aivan hullun tyylikkäät kesäkukat. Ehkä vain yhtä lajia isot läjät yhdenmukaisiin astioihin niin että pihasta tulee hillitty ja hallittu kokonaisuus. Ja yhtä varmasti joka vuosi sekoan puutarhamyymälässä ja ostan sekalaisen läjän kaikenlaista horsmaa, ilman minkäänlaista johdonmukaista valintaperustetta. Niitä valikoituu lähinnä sen perusteella missä on kivat värit, mitkä ovat halpoja ja mitkä näyttävät sympaattisilta.

Tämän kesän puutarhamyymäläsekoilun tulokset näyttävät kaatosateessa tältä. Istutusastiat ovat tietenkin vajasta löytynyttä sitäsuntätä, vastoin kaikkia ennakkosuunnitelmia. Kasvivalikoimassa on valkoista lobeliaa (alunperin ajatus oli että PELKKÄÄ valkoista lobeliaa), risiiniä, lankaköynnöstä, krassia ja petunioita parissa värissä. Tuo risiini on ollut inspiskansiossa pitkään, nyt se testataan. Kasvaa kesän mittaan ilmeisesti ainakin noin metriseksi ja tekee todella vaarallisen myrkylliset siemenet. Täytyy siis hyvissä ajoin leikata kukkavanat pois etteivät siemenkodat varmasti ehdi kehittyä. Risiinin kukat eivät ole vissiin kovin kummoiset, joten tässä myrkkyennakoinnissa ei juuri mitään kauneutta häviä. Minusta sen kauneus onkin just noissa lehdissä ja varsissa.

Jos tämä kesäkukkahomma kuitenkin menee aina tällä sekoperiaatteella, voisin jatkossa aivan mainiosti jättää ne turhat tyylikkyyssuunnitelmat kokonaan väliin. Käyttää senkin ajan vaikka pellon tuijotteluun.


2 kommenttia :

  1. Oon aina tykännyt puutarhuri Georgen kädenjäljestä, eli siitä, miten sattuma viskoo kukkia, heiniä, lehtiä, kiviä, sammalta ja muuta minne sitä huvittaa. Vaikka tietty rytmi ja rauha taikojaan tekeekin, niin kyllä kesäkukkien suhteen mun mielestä mitä sekompi, sitä somempi. Ihanaa, että George hyppii sunkin ajatuksia sekoittamaan. Näyttää ihanalta!

    (Eikä nyt puhuta siitä, miten yhtenä kesänä nypin kaikki siniset kukat pois ja jätin jäljelle valkoiset.)

    VastaaPoista
  2. Ihanaa, että on joku toinenkin sekopuutarhuri. Mulla on myös joka vuosi selkeä visio, kuinka hienostuneen teen meidän etukuistista, ja joka vuosi se on kuin väripommin jäljiltä :-) nyt siellä on kaikki sisältä kannetut viherkasvit (rahapuut, jukkapalmu, anopinkieli, muratti), pelargonioita, miljoonakello, petunia, sitruunapuu, mustasilmäsusannaa... Ja oikein sopuisasti näyttävät tulevan toimeen!

    VastaaPoista