9.6.2017

IKEA Democratic Design Days 2017 - suosikkeja Ikean tulevista uutuuksista

Kaupallinen yhteistyö: IKEA Suomi

No niin, nyt on palattu kotiin huikealta ja vauhdikkaalta reissulta IKEA Democratic Design Days -tapahtumaan Ruotsin Älmhultiin, Ikean syntysijoille. Matkalta tarttui haaviin tosi paljon kaikenlaista teille kerrottavaa ja näytettävää. Eniten varmastikin kiinnostavat tuoteuutuudet joita on odotettavissa tämän vuoden lopulla ja vuosina 2018 ja 2019, niistä kerronkin heti kärkeen. Laitan pian tulemaan vielä toisenkin postauksen, jossa kerron lisää mm. suunnitteilla olevista yhteistyömallistoista ja tapaan Ikean designtiimin kaksi huippumukavaa suomalaisvahvistusta.

Aloitetaanpa tulevista mallistoista joiden tuotteita oli jo mahdollisuus katsella ja hypistellä prototyyppeinä. Protoja oli nähtävänä valtava määrä, poimin sieltä tähän nyt omia suosikkejani ja tuotteita jotka jäivät tavalla tai toiselle vahvimmin mieleen. Esineiden ympärillä pörräsi iso kansainvälinen vierailijajoukko, sieltä iloisesti porisevien ihmisten väleistä napsimme reissuseurani Maijun kanssa valokuvia minkä kerkesimme.


IKEA ART EVENT 2018 on kahdeksan suunnittelijan kokoelma lasifiguureita, jotka valmistetaan käsin Ruotsissa. Suunnittelijajoukossa on mukana mm. sarjakuvataiteilija ja pienten "veistosten" muotokieli lainailee tuulahduksia sarjismaailman hahmojen lisäksi esimerkiksi symboleista. Mun suosikki noista oli lasitaiteilija Ludwig Löfgrenin suunnittelema silmä. Hinta taisi asettua karvan alle kolmeen kymppiin.


Tanskalaismerkki Hay:n ja Ikean yhteistyömallisto YPPERLIG tulee myyntiin jo tämän vuoden lokakuussa. Kokoelmassa on reilut 70 osaa, joten Hayn kaunista esineistöä on pian saatavilla kohtuulliseen hintaan laaja valikoima. Malliston kalusteista kaunein on mun mielestäni tuo kookas mutta silti keveän näköinen ruokapöytä. Huonekalujen lisäksi tulossa on kaunis ja laaja sortimentti hillittyjä sisustustyynyjä, ruukkuja, valaisimia, peilejä (ylimmässä kuvassa pöydällä), rasioita, kynttilänjalkoja ja tarjottimia - muutamia mainitakseni. Democratic Design Days -tapahtuman aikana kerrottiin paljon Ikean demokraattisen suunnittelun periaatteista. Tässä Hay-mallistossa demokraattisuus korostuu erityisesti siinä että huippumuotoilu tuodaan useamman saataville edullisilla hinnoilla. Esimerkiksi tuon valkoisen simppelin, kahdessa korkeudessa valmistettavan tuolin hinnan muistelen pyörivän viiden-kuudenkympin kieppeillä. Pientavaran, kuten noiden kannellisten rasioiden, hinnat alkoivat parista-kolmesta eurosta. Tyynynpäälliset taisivat keikkua vitosen nurkilla.



Hay:n suunnittelijat Rolf ja Mette Hay ovat tehneet myös tosi tyylikkään uudistetun version klassisesta sinisestä Ikea-kassista. Erilaisia värityksiä tulee peräti kuusi, ne kaikki näkyvät tuossa yllä olevassa mallistokuvassa. Kuvan perusteella keltainen versio oli mun vähiten suosikki, mutta luonnossa nähtynä se olikin sitten tosi hieno. Mielenkiintoista nähdä omin silmin noi kaikki värivaihtoehdot sitten kun mallisto kopsahtaa myymälöihin. Voisin kuvitella että nämä kassit viedään käsistä. Frakta-kasseja on monilla taatusti jatkuvassa käytössä kotona ja Ypperlig-malliston myötä tulee mahis päivittää kodin monitoimikassivalikoima väritykseltään omaan makuun passaavaksi.




Tämä makuuhuoneen, renotutumisen ja rauhoittumisen ympärille suunniteltu HJÄRTELIG -niminen mallisto sykähdytti jotenkin heti. Mitenkäs tätä kuvailisi, pelkistetyn romanttinen? Malliston keskiössä on tuollainen "laverimoduli", jota voi käyttää yksittäin vaikka lepotuolina/rahina, tai yhdistellä vuoteeksi yhdelle tai kahdelle. Modulin ympärille sitä romantiikkaa voi sitten lisätä tuolla huikaisevan kauniilla katoksella (muistaakseni materiaaliltaan henkäyksenohutta pellavaa), yksinkertaisella seinäkkeellä, pellavatyynyillä ja hauskalla rottinkipunotulla päätyelementillä. Mallistoon on tulossa lisäksi mm. ruukkuja ja koreja. Suunnittelija Maja Ganszyniec oli erityisesti halunnut valita luonnonmateriaaleja, puuta, pellavaa, savea jne. Muutenkin Ikean tulevaisuuden matskuvalikoimassa tuntuivat olevan kovassa nosteessa uusiutuvat ja kierrätettävät materiaalit, kuten bambu ja vesihyasintti. Materiaalien kestävän kehityksen mukaisuuteen satsataan talossa tällä hetkellä tosi paljon. Kaikista Hjärtelig-esineistä ei ollut vielä prototyyppejä nähtävillä, mutta kyyläilimme sitten malliston suunnittelijan kanssa niitä kuvista.



Näiden kuvien perusteella eniten mun mielen päälle jäivät keskimmäisessä fotossa näkyvät tuoksukynttilät ja niitä varten suunniteltu lasikupu ja kaunis sylinterin muotoinen smaragdinvihreä lasialusta korujen lepoaikaa varten. Samoin alimman kuvan metallirunkoinen penkki vaikutti kaikessa yksinkertaisuudessaan tosi kivalta - sen "selkänojaa" suunnittelija on ajatellut erityisesti käyttövaatteiden laskemista varten.

Tämä mallisto ilmestyy myymälöihin muistaakseni 2018. Hintaluokasta muistelen sellaisia esimerkkejä että tuo katos ja seinäke taisivat olla molemmat hinnaltaan 99 euroa.



HEMVIST ja INNEHÅLLSRIK -mallistot ovat osa laajempaa Ikeassa meneillään olevaa sosiaalisen yrittäjyyden hanketta, SOCIAL ENTREPENEURS:iä. Sen tarkoituksena on tukea käsityöläisyyttä ympäri maailmaa käynnistämällä tuotantoa seuduilla joilla löytyy käsityöosaamista mutta on huonot työllistymismahdollisuudet. Tällaista sosiaalista kestävää kehitystä edistävää tuotantoajattelua olen haistellut näinä aikoina muidenkin yritysten toiminnasta, tosi hienoa. Ja ylipäänsä tosi hienoa on sekin että viimeaikoina on käsityön arvostus tuntunut Suomessakin taas nostavan päätään voimakkaasti. Kauniin vähäeleiset mallistot sisältävät paljon puuta, keramiikka ja kudottuja tekstiilejä. Hemvist ja Innehållsrik taisivat molemmat olla tuloillaan myymälöihin vuonna 2018.

Ja lopuksi vielä kahviaiheinen irtopoiminta prototyyppien joukosta:


Kahvin keittämiseen keskittyminen tuntuisi myös olevan kuuma trendi tällä hetkellä. Käsin suodattaminen on tehnyt vahvan paluun monenlaisten keitinten rinnalle. Täältäkin löytyi kivoja kahvin keittämiseen liittyviä välineitä pannuista suodattimiin, suodatusastioihin ja kahvimittoihin. Alemman kuvan messinkinen Tempererad pussinsulkija-kahvimitta -setti män mun ostoslistalleni sitten kun se joskus tulevaisuudessa tulee myyntiin. Tosi kaunis kaksikko.

Pian jatketaan! Tiedossa siis muutama vielä vasta suunnitteilla oleva yhteistyömallisto ja juttuhetki Ikean suomalaisten suunnittelijoiden Iina Vuorivirran ja Hanna-Kaarina Heikkilän kanssa.


6 kommenttia :

 1. Höh... tallaiset jutut ovat aika kaukana vihreän talon hengestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitti palautteesta, sitä ilman muuta aina ilolla vastaanotetaan. Tän blogin henki on mun nähdäkseni aina rakentunut sen pohjalta että kirjoitan tänne asioista jotka kulloinkin mua innostavat - välillä isommista ja välillä pienemmistä. Näiden reissujuttujenkin kirjoittaminen tänne blogiin oli tosi tosi kiinnostavaa ja kynäilin ja kuvailin niistä semmoisia joita itse tykkäisin sisustusblogista lukea. Mut ymmärrän tietty että bloggaajan näkemys blogin hengestä ei välttämättä aina kohtaa kaikkien lukijoiden mielipidettä :)

   Poista
 2. Höh, mun mielestä tää kirjoitus taas sopi vihreään taloon kuin nyrkki silmään :D huomasi kyllä että oli Annikan tyylisiä tavaroita valittu tähän esille. Joitakin toki keljuttaa kaikenmaailman kaupalliset yhteistyöt sun muut, mutta hulluhan se bloggaaja olisi joka ei niitä käyttäisi hyväksi. Minua ei häiritse kunhan ei vaikuta liikaa blogin henkeen. T. Finnish design shopin arvontaan osallistunut henkilö joka aikoo tilata Tikkurilan maalinäytteet

  Ps. Pakko saada tuo ihana katos sängyn ylle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitti tosi paljon kannustavasta kommentista! Juu kyllähän varmasti yhteistöihin tekee mieli tarttua, ne tuovat leipää tähänkin pöytään. Mä valkkailen kuitenkin älyttömän tarkasti mimmoisiin juttuihin lähden mukaan, niiden täytyy todella olla omannäköisiä ja innostavia. Nämä viimeaikaiset ovat olleet justiinsa sellaisia :)

   Se katos oli kyllä aivan supernätti! Mä mietin että jos maalle kesähuoneeseen...

   Poista
 3. Tuo harmaa sohva, mitähän sen lapussa lukee :)? Täytyy alkaa tehdä sille tilaa...
  -Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi hittolainen, en muista yhtään mitä lapussa luki vaikka taisin sitä kyllä vilkaista :) Tosi siro ja nätti sohva!

   Poista