26.6.2017

Maalatako vaiko eikö maalata?


Remonttituumailut jatkuvat. Mökin kyökissä tekisi mieli tehdä jonkinlaista uudistusta ja raikastusta. Yksi raikastuksen kohde voisi olla huoneen nurkan iso läkkipeltikuorinen jötkäle, talon alkuperäinen leivinuuni. Pitkällä tähtäimellä haaveilen sen korvaamisesta sirommalla muuratulla kaakelikuorisella hellalla, tähän tyyliin. Hellan osathan olisi tuossa jo valmiina. Kohta kymmenen vuoden kokemuksella uskalletaan sanoa että leivinuunille meillä ei ole oikein virkaa, puuhellalle sitäkin enemmän. Pieneen keittiöön vapautuisi lisää liikkumatilaakin jos iso möhkäle nurkassa pienentyisi reilusti alle puoleen. Tila olisi tarpeen kun kyökissä kuitenkin talon huoneista eniten lenutaan. Mutta vielä ei budjetti anna myöten ryhtyä asiaa selvittämään ja edistämään.

Isompaa hellaremppaa odotellessa siis mietin olisko mittään jos tuon läkkipeltikuoren maalaisi jollakin kauniilla harmaalla? Tuo laikukas peltikin on toki mun mielestäni aika kaunis, mutta on se tosi nuhjuinen ja pimentää kyökkiä aika tavalla. Ja jos se on joka tapauksessa jossakin vaiheessa lähtouhan alla, ei maalatessa mitään ehkä häviäisi... Tasainen maalipinta siistisi keittiön fiilistä ja jos sävyn valkkaisi hiukan vaaleammaksi, tekisi se huoneeseen myös valoa. Sanokaas mitä tuumaatte, maalatako vaiko eikö maalata?

Ja jos jollakulla on kokemusta tuommosen leivinuunin pienentämisestä niin kommentteja siitäkin ilolla vastaanotetaan!

12 kommenttia :

 1. En taitaisi itse malttaa maalata. Se on niin rouhean kaunis nykyisellään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi läkkipeltipinta on tosi kuvauksellinenkin! :)

   Poista
 2. Meillä on mökillä vielä massiivisempi samalla materiaalilla päälystetty leivinuuni.Tuohan on varaava uuni,aivan mahtava lämmönlähde ja ainakin meillä leivinuunissa valmistuu maailman parhaat uuniruuat.Yön yli haudutettu perunalaatikko on maailman parasta��En usko että maali pysyy pinnassa. Itse en koskaan uunia purkaisi,samanlaista lämmönlähdettä ei näistä nykyuuneista saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät puolensa on tuolla kyllä myös ehdottomasti. Siksi kai sen suhteen ei ole vielä toimeen ryhdyttykään, pitää tää homma tosi tarkasti nyt puntaroida.

   Poista
 3. Meillä maalattiin maalla tuvassa oleva samanmoisella pellillä päällystetty iso leivinuuni valkoiseksi joitakin vuosia sitten ja hyvin on maali pinnassa pysynyt ja raikasti kummasti tupaa. Olen ymmärtänyt, että se peltipinta ei ole ollut ainakaan meillä se alkuperäinen, joten silläkin uskalsi sitä uudistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kommentista, piia! Juu kyllä mä taian nyt tuota maalausvaihtoehtoa tosissani tutkailla.

   Poista
 4. Mrs Sinn maalasi juuri alkuvuodesta samanlaisen hellan: http://mrssinn.blogspot.fi/2017/01/pellitetyn-leivinuunin-maalaus-painting.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos vinkistä, menen oitis kattomaan!

   Poista
 5. Niinpä... pikkaisen vierastan tuota peltipintaa, joskin en ole koskaan kuvissasi ajatellut, että tekisitpä sille jotain . Olen nähnyt livenä kaksi suurta peltipintaista leivinuuni- hella yhdistelmää ja molemmat olivat mielestäni pahan näköisiä, olisin tehnyt jotain. Toisaalta joku oikein vanha pirtti hirsiseinineen saattaisi olla peltikuorisen kaveri, en tiedä?! Lämmönlähteenä minäkin ajattelisin, että leivinuuni on loistavin keksintö. Puuhellasta kuitenkin häviää lämpö melko nopeammin lämmityksen loputtua. Eikä sitä tarvitse lämmittää kuin muutama pesällinen ja sitten on varmaan vuorokaudeksi lämpöä keittiössä. Mutta jos ajattelet kaunista kaakeloitua liesi versiota, niin kannattaako ryhtyä maalaushommaan, vie aikaa ja enrgiaa, no kaunishan se olisi vaaleana. Olipa huono vastaus, senkun vain pyörittelin sanoja, niin ettet varmaan saanut mitään tolkkua ajatuksistani:) Mukavia hetkiä Vihreään kauniiseen taloon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa Villis, juuri näin munkin ajatuksenkulkuni tästä uunimietinnöstä suurinpiirtein pyörii :D Kiitos ja mukavuutta sinnekin!

   Poista
 6. Kyllä sopisi maali minusta. Eikös tämä ole 50-luvun talo? Sellaiseen käy hempeät sävyt. Tuosta "raa'asta" pellistä tulee muutenkin mieleen 20-30 -luku tai sitten joku rustiikkisempi ympäristö kuin tämä pastellinen rakennus.

  VastaaPoista
 7. Pelti kannattaa maalata kunnon pellavaöljymaalilla, joka kestää kuumuuden: Allbäcks, Ottosons tai vaikka itse keitettyyn pellavaöljyyn sekoitettu pigmentti.

  t. Sara

  VastaaPoista