16.1.2016

Keittiöremontin tuumailua


Ostimme uudenvuoden alla uuden kaupunkikodin, jonne nyt aivot höyryten suunnittelemme remonttia. Vielä ei voikaan tehdä muuta kuin suunnitella, saamme avaimet vasta parin viikon päästä. Keittiön uusiminen on sen pienestä koosta huolimatta osoittautunut aika isoksi kaakuksi. Keittiöremontin tehneillä on varmaankin jo kokemus ja näppituntuma siitä millaisia vaihtoehtoja on, mitä mikäkin maksaa ja mistä kannattaa ostaa. Mutta tälleen ensikertalaisena tuntuu siltä että niitä muuttujia on ihan loputtomasti. Pelkästään keittiöfirmojen kilpailuttamiseen saa upotettua aikaa monta työpäivää. Ja sitä ennenhän pitäisi päättää se kokonaisuus jonka hintoja vertailee. Budjetti ei ole suurensuuri joten rahat pitäisi käyttää järkevästi. Ja kun on ekaa kertaa pappia kyydissä, niin hintatasosta ei ole mitään hajua ja ideat jalostuu ja muuttuu sitä mukaa kun niitä keittiöfirmoja kiertää. Ja sitten olisi sekin vaihtoehto että teettäisi puusepällä, mutta mitenkäs ne toimitusajat... Jos nyt vaan tehtäis keittiö ja sitten toisella keittiöremonttikerralla oltais viisaampia?

No juu, ehkä tämä tästä selkenee, keittiön ulkomuodosta alkaa olla jo aika varma olo. Olen jo pitkään kerännyt Pinterestiin kyökkikuvia ja niistä on alkanut tiivistymään se visuaalinen ilme. Tässä meidän nykyisessä vuokra-asunnossa on aika kivasti toimiva keittiö (näissä kuvissa), josta muutamia ideoita ajattelimme ottaa täältä uuteen mukaan. Ja sitten on semmosia toimintoja ja tekijöitä jotka ajattelimme tiputtaa pois seuraavassa kyökissä. Tämä vastikään rempattu  L-mallinen keittiö on tod. näk. Kitzenistä. Ovet lienevät valkoiseksi maalattua puukuitulevyä ja tasot harmaata Silestone kvartsia. Materiaalien puolesta keittiö on tosi kiva, laadukkaan ja kestävän oloinen. Aluksi niitä mukaan otettavia ominaisuuksia:
-Integroitu tiskikone on tosi nätti, ei erotu kaapistosta ja tekee kokonaisuudesta rauhallisen. 60 cm leveä on meidän käytössä hyvä koko, ei kannata olla pienempi vaikka sillä säästyisikin kaappitilaa.
-Pieni allas riittää hyvin, me tiskaamme käsin niin vähän. Tuon koko 30x40cm on ollut käytössä aivan passeli.
-Altaan materiaalina teräs.  Tosin mulla ei ole tainnut muuta koskaan ollakaan?
-Teräksinen kaarenmallinen hana tuollaisella vivulla on minusta klassinen ja kiva. Ja edullinenkin, olen huomannut! Sellaiset sivulle osoittavat keppimäiset vivut ovat minusta käytössä hankalampia.
-Valaistuksena huomaamaton Led-nauha kaappien alla. Mahdollisimman huomaamaton, kalusteisiin uppoava liesituuletin on myös toivelistalla.
-Kvartsitaso on käytössä I-HA-NA. Mutta saapa nähdä mahtuuko sellainen kuitenkaan budjettiin.
-Konevalinnoissa taidetaan mennä aika pitkälti edullinen hinta edellä, mutta induktioliesi on ollut kyllä käytössä hyvä ja siihen voisi ehkä sijoittaa. Kaasuliesi olis kaikista himottavin, mutta sitten kaasupullo veisi pienessä keittiössä yhden kokonaisen alakaapin ja liesituulettimen täytyisi olla korkeammalla.Ja sitten ominaisuuksia jotka eivät tulisi mukaan uuteen keittiöön:
-Taustaseinän materiaali on isoa, pystyyn ladottua valkoista laattaa. Voisi olla minusta uudessa kodissa näkyvämpi ja persoonallisempikin.
-Altaan päällä on kuivauskaappi. Sitä emme ole käyttäneet aiemmissakaan kodeissa ollenkaan ja taidamme korvata sen uudessa keittiössä säilytystilalla.
-Mikroaaltouuniakaan emme käytä, se jää pois.
-Tuumattiin että kaksipaikkainen liesitaso voisi riittää jotta laskutilaa jää enemmän. Ollaankohan koskaan käytetty yhtäaikaa useampaa kuin kahta hellalevyä?
-Uudesta keittiöstä tulee i-mallinen. Nurkkakomeroon ei tarvitse siis jatkossa ujuttautua.
-Integroitu jääkaappi korvataan vapaasti seisovalla kaapilla - Smeghän se tietenkin polttelis mutta saahan nähdä onko se kuitenkin liian tyyris.
-Saareke on ollut käytössä näpsä ja imaisee sisäänsä tilavia laatikoita. Mutta uuteen keittiöön ei mahu.
-Valkoinen kaappien värinä vaihtuu nyt johonkin muuhun. Muistelin että mulla on ollut kaikissa kodeissani aina valkoinen keittiö. Ehkä tämän keittiön värit toisinpäin; vaalea taso ja harmaat kaapit.
-Uudesta keittiöstä tullee vähemmän virtaviivainen ja moderni.


Mutta nyt kuulkaa jos teillä on keittiöremppakokemusta ja antaa ihan mitä tahansa hyviä vinkkejä ensikertalaiselle suunnittelusta asennukseen niin eiku kommentoimaan! Olisi tosi mukava kuulla kaikenlaisia suunnittelunäkökulmia, vältettäviä sudenkuoppia, ostopaikkavinkkejä, pihistelyidoita ja niin edelleen. 

47 kommenttia :

 1. Me suunnittelimme ja kasasimme maalle keittiön itse Ikean mallistosta. Keittiön rakentaminen onnistuu omin voimin, jos vesipisteiden paikkoja ei tarvitse vaihtaa. Ikealla on aika kiva suunnitteluohjelma, jolla voi kokeilla erilaisia ratkaisuja. Kodinkoneet löytyivät kaikki Ikean poistopisteestä tosi edullisesti ja kaikki toimineet loistavasti jo kuutisen vuotta. Itse en tykkää kaapeista, joten yhdellä seinällä on avohyllyt. Valitsimme puutasot (Ikeasta nekin), mutta niitä en suosittele, jos ei jaksa varoa...eli kaikki vesitipat pitää heti pyyhkiä pois - muuten on helppohoitoinen. Onnea keittiösuunnitteluun! T: Minna J.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna J.! Puutasoista on mullakin sama kokemus, niitä ei siis laiteta. Hyvä kuulla että Ikea on ollu hyvä. Mietin että jos yrittäis mennä kotimaisuus edellä keittiötä valkatessa, mutta kyllä pitää Ikeakin tsekata.

   Poista
 2. Kuinka kutkuttava aihe! Kaksi kertaa on tullut keittiö rempattua, ja molemmilla kerroilla päädyimme Ikeaan. Ensimmäinen kokemus oli vallan hyvä - suunnitteluohjelma netissä näpsäkkä, hinnat varsin kohtuulliset ja aikataulut pitivät kaikin puolin. Toisellakin kerralla päädyttiin Ikeaan, mutta tällä kertaa saatiin odottaa sitten kaapinovia nelisen kuukautta (toki jo asutettiin uutta kotia). Tästä jäi vähän paha maku, vaikka keittiöön lopulta ollaankin tyytyväisiä. Smegistä sen verran: jos jääkaappikaunotarta mielii, kannataa tilata Saksasta. Säästettiin sellainen neljäsosa hinnassa, kun tilattiin Saksanmaalta :) Suunnitteluintoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikean hinnat kyllä houkuttelevat, ja monesta suunnasta kuullut hyvät kokemukset. Siellä on ne runkojen koot vähän rajalliset mutta ehkä niistä sais... Aattelin tosiaan yrittää ensin kotimaista mutta katotaas ny miten käy sen kanssa. Hei ja kiitti hyvästä Smeg-vinkistä, pitää katastaa!

   Poista
 3. Uuh! Inspiroivaa. Mäkin jo haaveilen tulevasta mahdollisesta keittiörempasta, vaikka sitä kämppääkään ei vielä ole. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko se uus koti jo vakavassa hakusessa?! Kerro kaikki kun nähään!

   Poista
 4. Onnea kodin ostosta. Saamme varmaan nähdä lisää kuvia kun avaimet ovat teidän. IKEAn lisäksi on sellainen kuin epoq keittiö Gigantissa. Kannattaa ihan laittaa vaikka Googleen niin sieltä tulee eri keittiöfirmoja niissä on myös edullisia vaihtoehtoja. Suunnitteluintoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kuvia pukkaa sitten ihan varmasti :D Ja tsekataan Epoq.

   Poista
 5. Induktiotaso ei ole sen kalliimpi kuin normi keraaminenkaan, ehdottomasti kandee ottaa se induktio. Liian pieni allas alkaa jossain kohtaa riepomaan, älä ainakaan pyöreää ota. Äläkä huoli ensimmäistäkään alakaappia :D, kaikki laatikoilla ja jos mahdollista, kahteen tasoon laatikot.
  Tasokin kannattaa miettiä niin, ettei siinä heti näy jokainen murunen ja sormenjälki (itsellä mustat täyskiiltävät kivitasot, grrrrrrr.....%€#/(€%!!!!! :D ). Semmosia, just kaks keittiöremppaa tehneenä tuli mieleen.
  Marja kommentoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, induktio ja kantikas allas! Ja laatikkovinkki ja tasohuomiot laitettu korvan taa :)

   Poista
 6. Kvartsitasoille iso peukku! Uskon siihen, että ne maksavat itsensä takaisin. Muut materiaalit ovat todella paljon herkempiä kosteudelle ja lialle. Meillä on huolimattomasti käytetyt vitivalkoiset kvartsikomposiittitasot pysyneet hyvänä nyt reilut pari vuotta. Niistä ovat irronneet pinttyneet punaviinitahrat kuin porkkanasoseetkin. Meillä on myös hanan suuosa suht korkealla verrattuna altaan pohjaan (vesi putoaa siis korkealta), joten vettä roiskuu melko paljon tasolle eikä se ole jättänyt tasoon mitään jälkiä, vaikka heti ei olla oltukaan rätin kanssa pyyhkimässä.

  Jo mainituista Ikean ja Gigantin keittiöistä olen kuullut hyvää. Hinta-laatu -suhde kohdillaan. Oman kokemuksen perusteella kaappien hinnat on kaikilla likimain samat, palveluiden hinnassa sekä laadussa on eroja. Meillä asennuksen hinnassa oli hintakatto, muilla oli asennus taas hinnat alkaen -versiona. Suosittelen todella ammattimiestä asennukseen, ellei ole aivan varma mitä tekee. Meillä 50-luvun talossa on seinät sen verran huttua, että ammattimiehelläkin teki tiukkaa saada kaapit pysymään seinissä. Kyse on kaksion pienestä keittiöstä ja asentaja teki 3,5 päivää töitä muutaman hassun kaapin kanssa. Mutta hyvinpä ovat kaapit pysyneet seinissä!

  Jos tykkää rauhallisesta ilmeestä, niin kaappien sisälle on mahdollista saada laatikoita, ulos vedettäviä hyllyjä yms. Kannattaa miettiä omat tarpeet hyvin, pohtia omat mieltymyksenä ja tehdä päätökset siltä pohjalta :) tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää onkin kinkkinen, kun budjetti on tiukahko niin karsiako tasosta vai muista keittiön ominaisuuksista? Mutta onhan se kvartsi nyt ihan älyttömän hyvä. Ja superkauniskin! Siitä asennuksesta tekis just ensimmäisenä mieli karsia kustannuksia kun näkee keittiöfirman antaman tarjouksen :) Ehkä vois siinä hiukan säästää että palkkaa siihen itse jonkun ammattilaisen... Kaapin sisällä olevat laatikot on monessa keittiössä osuneet mun silmään, juurikin sen rauhallisen ilmeen takia. Pitää muistaa tuo.

   Poista
  2. Kantsii muuten huomioida noissa asennushommissa se, että keittiöfirman oma asentaja on asentanut niitä kalusteita useasti aiemminkin, eli aikaa saattaa kulua huomattavasti vähemmän kuin omalla timpurilla, jolla ei ehkä ole kokemusta keittiökalusteasennuksista.

   Entä ootko tsekannut Silgranit tmv. kiviainesaltaat? Niitä on mm. valkoisia, mustia ja harmaita, itse tykkään kovasti siitä että allas "häviää" samanväriseen työtasoon. Meillä molemmat mustia, kuten myös induktiotaso (älä edes harkitse tavallista keraamista!), eli kalustemaisuus säilyy, kun tekniikka ei pompsahta tasosta esiin.

   Kannattaa verrata niitä omia keittiötarvikkeita ja ruokavarastoja sen nykyisen keittiön säilytystiloihin, onko säilytystilaa riittävästi ja millainen tuntuu toimivan. Mun mielestä kaapinovien takana olevat laatikot on hitaita käyttää, kun ensin pitää avata koko ovi, että saa sen laatikon auki. Tavallisesta laatikosta tavarat saa nopeammin esiin. Ja integroitu apk ehdottomasti, on paljon harmonisemman näköinen. Meillä on viimeisimmässä keittiössä Ikean (5 vuoden takuu, Electroluxin valmistamat) integroidut jk+pk ja apk, uuni ja liesituuletin Siemensin, kun olen tykästynyt niihin.

   Kokemuksen syvällä rintaäänellä kirjoitan, oon kuiteskin suunnitellut ja myynyt köksiä yli puoli vuosikymmentä (ennen äitiysvapaitani) ja tehnyt kolme omaa keittiöremppaa. :)

   Poista
 7. Minä joulukuussa käytin varmaan kaikki vapaailtani eri keittiöfirmoissa kiertämiseen... Ensin ajanvarausta, sitten suunnittelua ja sitten vielä paikalle katsomaan suunnitelmaa, raah!

  Lopulta meille tulee nyt pienen kalustefirman (PM-keittiöt) keittiö, jossa saamme haluamiemme mittojen mukasen kokonaisuuden ja vieläpä taisi olla edullisin tarjous! Kodinkoneiden kanssa kannattaa kyllä olla tarkka, koska huomasimme, että aika monta "mukatarjousta" on keittiöfirmoilla. Siis näitä osta kolme ja saat niin kauheen kalliin uunin kaupan päälle. Joopa joo, mitä nyt maksat sen uunin ilmahinnoissa kyllä...

  Meillä yksi suurimpia haasteita oli L-mallin hyvä hyötykäyttö ja se, että tahdoin mattamustaa ovea. Sitä ei nimittäin todellakaan joka puodista löydy... Mutta siis kaikkiaan suosittelen lämpimästi ottamaan niihin pienempiinkin firmoihin yhteyttä! Meillä esim. tämä otettu tarjous pesee Kvikin 8-0, sillä on laadukkaampi, edullisempi ja tulee valmiiksi koottuina runkoina eikä litteinä pahvilaatikkoina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juuri tuo joulukuinen ralli, tiedän mistä puhut! Ja kun noita keittiöfirmoja on NIIN paljon, kaikilla puolensa. Mä jo katsastin PM-keittiötkin, mutta harmi kun se on liian kaukana :) Pienemmät liikkeet ja puusepät pitää ottaa tarjouskierrokselle mukaan nyt kun tiedän joten kuten millaisen kyökin haluaisin.

   Poista
 8. Itsellä ei ole kokemusta led-nauhasta, mutta luin uusimmasta Avotakasta, että alkaa varsinkin keittiössä repsottamaan äkkiä. Tämä siis jutusta, jossa haastateltiin pariskuntaa, joka oli tehnyt itse keittiörempan suht halvalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän pitää tutustua tuohon led-asiaankin sitten tarkemmin.

   Poista
  2. Meillä on kyllä led-nauha pysynyt paikoillaan pari vuotta. Mies sen itse asensi. Ymmärtääkseni homma meni jotenkin niin, että nauhalle tarkoitettu kouru kiinnitettiin jämäkällä kaksipuoleisella teipillä kiinni kaapin pohjaan ja nauha laitettiin kourun sisälle. Teipeissä on tosin eroja, eli niihin kannattaa perehtyä.

   Poista
 9. Meille tilattiin juurikin uusi keittiö Puustellista.Haasteellisen remontista tekee rintamamiestalon keittiö muureineen.Hellalle on paikka muurin edessä 120 cm tilassa,johon tulee kokemuksen perusteella 40 cm laatikot,uuni+(induktio)liesi ja 20 cm apteekkarinkaappi.Näin ollen Epoq-keittiöt putosi pois koska heillä ei ole tarjota mitään 20 cm tilaan.Ikean kaappeja taasen ei saa kuulemma esim.50 tai 45 cm,eli se putosi pois koska meille tulee kumpiakin jotta saadaan kaikki tilat todellakin hyötykäyttöön eikä mitään turhia peitelevyjä.Meillä asennuksen hoitaa mies itse(kolmas kerta),joten sillä että rungot tulee koottuna ja kannetaan sisälle asti oli myös suuri merkitys;nopeuttaa työtä. Mielenkiinnolla odotan teidän keittiötänne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo hoksasin aika pian että ovivalikoima ja mitat asettaa omat rajoitukset kun firmaa valkkaa. Sileän laakaoven valkkaajalla lienee eniten valinnanvaraa.

   Poista
  2. Niin ja tuosta asennuksesta piti vielä sanomani että tekisi kyllä mieli teettä se jollakin ammattilaisella. Siinäkin tapauksessa valmiiksi kootut rungot vähentäis työaikaa ja pienentäis kustannuksia.

   Poista
 10. Hyvinhän teillä on jo mietittynä, millaisen haluatte. :) Keittiö onkin kyllä syytä miettiä rauhassa, sen kanssa kun kuitenkin eletään vuosia, vaikka pieniä yksityiskohtia toki pääseekin muuttamaan jälkeen päinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, kiitos kannustavista sanoista! Mulla on vielä sellainen olo että miljoona nippeliä pitää selvittää ja päättää. Ai kauheeta, koneiden vertailua ja kilpailuttamista ja ja ja...

   Poista
 11. Ei koskaan pyöreää tiskiallasta, kivitasoissa parempia ne joissa vähän kuviota jottei kaikki näy, laatikoita kaikkiin mahdollisiin paikkoihin, Smegin tilalle meillä ainaskin hyvin toiminut, edullisempi ja ihana oranssi SchaubLorenz-jääkaappi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkeistä, tsekkaan tuon SchaubLorenzin!

   Poista
 12. Kodinkoneet ovat keittiöfirmoissa todella kalliita. Huomattavasti halvemmalla saa, jos ne ostaa erikseen esim. Gigantista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pittää kyllä konepaketti kilpailuttaa.

   Poista
 13. Kvikillä hyvä hintalaatusuhde, kolme keittiötä tehty heidän samoilla kaapinovilla (kiiltovalkoinen mano), helpot pitää puhtaana ja ajattomat. Pöytätasoksi valkoinen tai tummanharmaa komposiitti, mainio pitää siistinä. Altaana meillä on aina ollut Ikean iso suorakaiteen mukainen teräsallas, 49 euroa tai jotain siihen suuntaan. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komposiitti saa näemmä täällä kommenttilootassakin paljon kannatusta. Se on kyllä ihan tajuttoman hyvä tässäkin kämpässä ollut. Ehkä pitää tuota Kvikiä vielä uudestaan kattoa, sivuutin sen jotenkin nopeasti kun ei ollut ovien värivalikoimassa paljoakaan harmaita sävyjä.

   Poista
 14. Pitäisi tehdä pian postaus meidän uuden kodin keittiöstämme. Teetimme sen puusepällä, ja oli kyllä sen arvoista, vaikkei mitenkään edes ylihintaista. Ikeasta olisi saanut halvemmalla, mutta sitten taas monen valmistajan peruskeittiö olisi ollut paljon kalliimpikin. Ja niin rungot kuin ovetkin ovat täyspuuta ja kestävät toivottavasti seuraavat vuosikymmenet. Jos eivät, saa niistä vaikkapa polttopuita toisin kuin lastulevy- /mdf-kyökeistä. :) Mittatilauskeittiössä on vain se haaste, että suunnittelussa pitää ajatella laatikon ulkopuolelta – kun kädet eivät olekaan sidottu standardisyvyyksiin ja -leveyksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyökkipostaustasi odotellessa! Mulla on parille puusepälle juuri tarjouspyynnöt lähdössä. Vähän jännittää siinä just toi valinnanvapaus. Että joutuuko sitä suunnitellessaan ihan suohon kun kaikki vaihtoehdot ovat periaatteessa mahdollisia :D :D :D

   Poista
 15. Smeg olisi kirpaissut liikaa meidänkin budjetissa, Gorenjeen olemme olleet todella tyytyväisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on mökillä käytettynä hankittu Gorenje, se on kyllä ollut hyvä myös. Varteenotettava vaihtoehto.

   Poista
 16. Olen tehnyt/teettänyt elämäni aikana kaksi keittiöremppaa. Kummassakin keittiön muoto on asettanut omat haasteensa ja rajansa sille millainen keittiöstä on tullut. Tämä viimeinen keittiö on vajaa kaksi vuotta vanha ja sen kalustehommia kilpailutettaessa törmäsin sellaiseen hassuun seikkaan ettei kaikilla firmoilla ole samankokoisia kaappeja... Yksi firma tipahti heti alkumetreillä pois koska heillä ei ollut meidän muuriseinälle sopivan kokoisia yläkaappeja!
  Tyytyväinen olen mm. astianpesukoneeseen joka on sijoitettu "työkorkeudelle", induktiolieteen (vaikka sitä vastustinkin),isoihin laatikostoihin (ensin halusin alakaapit ja kun suostuin laatikoihin, olisin valinnut sellaisia kapeita. Nyt en ymmärrä että miksi sillä nämä isot ovat tosi kätevät!)ja isoon tiskialtaaseen jonka vierellä on pikkuallas ja sen alapuolella biojäte. Olen myös tyytyväinen hanaan jossa on suihkusuutin letkulla sillä se helpottaa uunipannujen ja isojen astioiden tiskaamista.
  Olen tyytyväinen myös siihen että mietin ennalta tarkalleen jäte- ja kierrätysasiat.
  Meillä on paljon komeroita isossa keittiössä (alun perin 50-luvulla keittiö ja makuuhuone!) mutta on mulla astioitakin.... Ehkä nyt karsisin astioita ja miettisin tarkemmin miten ruokailutilasta saisi viihtyisämmän. Komeropaljous hieman ahdistaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on täällä nyt todennäköisesti käsissäni päinvastainen ongelma. Kyökkiin tulee mahdollisesti pelkästään 60cm leveitä kaappeja - ja niitä tuntuu olevan kaikilla Ikeasta lähtien. Melkein jo toivon että edes joku firmavaihtoehto karsiutuisi pois :D :D :D Ääni induktioliedelle laitettu korvan taa, ja täytyy tuumata jätehommia tarkemmin. Astioita on mullakin aika tavalla, kaappia pitäisi siis tuupata pieneen tilaan nyt paljon. Olis ollut ihanaa tehdä yläkaapiton keittiö, mutta ei onnaa näillä neliöillä ja kippomäärillä.

   Poista
 17. Minulla on meneillään elämäni ensimmäinen keittiöremontti siinä vaiheessa, että tällä viikolla pitäisi alkaa laittamaan kaappia kiinni seinään. Halusimme pitää remontin ja keittiön mahdollisimman simppelinä, eli mitään vesipisteiden paikkoja ei muuteltu, joten vanha keittiö ja uusi jääkaappi-pakastin sanelivat aika pitkälle tulevankin keittiön kaapistot ja toiminnot. Tehdään pienellä pudjetilla ja mahdollisimman paljon itse, osasia on poimittu sieltä ja täältä. Minä halusin esteettisistä syistä näkyvälle L-seinustalle vain sileää ovea ja sitten saarekkeen taakse tulee vetolaatikoita. Lastulevystä en halunnut maksaa kohtuuttomia summia, joten rungot valittiin keittiöfirmasta jossa oli ale-päivät. Ovet ja tasot oli sitten niitä, joiden ulkonäköön halusin satsata enemmän, eli tilasin viilutetut ovet pieneltä viilupintaisten levyjen valmistajalta puolivalmiina, 50-luvun lankavetimet ovat löytyneet vuosia sitten kirppikseltä ja valkoiset komposiittitasot taas löytyivät yhden sisustusblogin perusteella kalusteita myyvästä ylijäämävarastosta (tosin ne pitää käsitellä itse, eli ovat ns. raakapinnalla, mutta hinta ratkaisi ja komposiitti houkutteli). Meillä taas tiskataan paljon käsin, joten altaasta haluttiin toimiva ja kaksiosainen, eli iso allas ja vieressä pienempi. Blancon allas ja hana löytyivät Saksasta yli puolet halvemmalla kuin täältä olisi saanut ja rahti toi parissa päivässä ovelle. Liesi, uuni ja liesituuletin kytättiin joulun jälkeisistä alennusmyynneistä. Hirveästi tässä on ensikertalaiselle hommaa ja mietittävää, (ulkonäkö, toiminnallisuus, hinta jne). Ainiin, ja valaistus, se on tuottanut päänvaivaa ummikolle. Jossain vaiheessa hylkäsin led-nauhat kun mielestäni ne ei sovi ollenkaan meidän vintagetyyliin, joten kaappien alle tulevilla matalilla valkoisilla spoteilla mennään. Jemmassa minulla olisi ollut ihania vanhoja keittiön ja kylpyhuoneen posliinikantaisia valaisimia, mutta niissä ei nyt tehot riittäneet, joten kompromissi oli tehtävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh en malta odottaa että teidän keittiö valmistuu. Onneksi on Instagram :) Niin se taitaa olla että yhdestä paikasta ostamalla ei kyökkihommaa ehkä kannata ainakaan suorilta tehdä. Mitä enemmän jaksaa nähdä vaivaa, tutkia vaihtoehtoja ja kilpailutella, sitä paremman hinta/laatusuhteen taitaa kokonaisuuteen saada.

   Poista
 18. Itse ehdottomasti pyytäisin tarjoukset vain pienistä kaluste- ja puusepänliikkeistä. Ei ainakaan tarvitse maksaa turhaa "nimestä". Pienet ovat yleensä edullisempia oikeasti. Useimmiten myös valikoima on parempi kuin isoissa ja omia erikoisiakin toiveita voi toteuttaa. Monet näistä pienistä liikkeistä muuten tekevät näille isoille erikoiskalusteita (eräs käyttämäni liike mm. Puustellille)...
  Pienilläkin liikkeillä on käytössä samat sarana- ym. toimittajat ja useita ovitoimittajia.

  Koottunahan ehdottomasti aina kannattaa ottaa kaapit. Varsinkaan palkattua työvoimaa ei ole järkevää käyttää kaappien kasaamiseen.

  Itse olen tehnyt niin, että olen tarjouspyyntöön liittänyt oman piirtämäni suunnitelman mittoineen ja ilmoittanut materiaalit, joilla tarjouksen pyytänyt sitten. Tottakai se sitten voittaneen yrityksen kanssa käydään läpi, että toimiiko se ja tarkastusmittaukset yms. Toki voi pyytää tarjouksen suunnittelun kera ilmoittaen vain esim. keittiön mitat ja millaiset materiaalit haluaa.

  Kodinkoneita ei tosiaankaan kannata ottaa kalusteliikkeestä. Pitää vaan tietty tietää millaiset koneet on tulossa jotta ne sopivat kalustesuunnitelmaan.
  -Rosanna-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parille puusepällekin on nyt lähtenyt tarjouspyynnöt, katsotaan mitä hintataso siellä on. Jonkun pienemmän keittiöliikkeen voisin vielä kompata, nyt olen käynyt oikeastaan vain noita isoja läpi. Huomasin myös että jos kodinkoneiden ulkonäöllä on väliä, saa myös sen suhteen enemmän valinnanvaraa kun ei ota suoraan keittiöliikkeestä.

   Poista
 19. Ota ehdottomasti induktioliesi!

  Laatikot alakaappien tilalla on käteviä, mutta kovin leveät on mielestäni hankalat: tulevat täysinä kömpelön painaviksi, ja jos kokkaa kahdestaan niin toinen tuntuu koko ajan seisovan sen laatikon edessä mistä tarvitset jotain. 60 cm riittää.

  Meillä on vuoden vanha IKEA-keittiö johon ollaan oltu erittäin tyytyväisiä. Myös Gigantin Epoq vaikutti ihan hyvältä (kivoja värivaihtoehtoja oviin!), ja myös töölöläisestä Helno-liikkeestä saatiin hyvä tarjous. Ikeaan päädyttiin lopulta siksi, että saatiin koko keittiö heti varastosta, kun taas muista paikoista olisi pitänyt odottaa 6-9 vkoa. Ikealainen oli helppo asentaa itse, maksoi naurettavan vähän, ja kaiken lisäksi niillä on aivan mielettömän hyvät vaihto- ja palautuskäytännöt jos vaikka kesken kaiken päättääkin että haluaa laatikostojen jaot sittenkin eri tavalla tms.

  Välitila on meillä maalattu Tikkurilan Luja-maalilla, eikä siinä ole muuta pinnoitetta. Ei ole ollut mitään ongelmaa, on pysynyt siistinä ja saa hyvin putsattua.

  Laitettiin koko keittiöön rosteritasot, tykätään itse kovasti sekä tyylistä että käytännöllisyydestä, mutta eivät toki ole kaikkien makuun.

  Ilman astiankuivauskaappia pärjää periaatteessa hyvin, mutta käytännössä meillä on kyllä tiskipöydällä pieni kuivausteline esim. mutteripannujen, puisten työvälineiden ja muiden käsintiskattavien kuivatusta varten. Reilun kokoinen allas on kiva vaikkei niin kamalasti tiskatakaan, mahtavaa kun esim. paistinpannu kahvoineen mahtuu kokonaan sinne altaan pohjalle.

  Uuni työskentelykorkeudella on tosi jees.

  Mieti erityisen huolellisesti valaistus ja jätehuolto.

  Kodinkoneissa perushyvät perusominaisuuksilla on muuten ok (meillä Siemensit), mutta liesituulettimeen voisin panostaa reilusti enemmän. Ainakin jos vaikuttaisi siltä että lisäpanostuksella saisi vähemmän ruoankäryä kämppään - en oikein tiedä ovatko huoneilmaan palauttavat lieskarit aina vähän huonoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riikka tosi paljon kattavasta kommentista! Luja-maali on hyvä vinkki kun mietin että siihen välitilaan tulisikin vain n. 15cm korkeudelle asti varsinaista roiskesuojaa. Moni on nyt puhunut isomman altaan puolesta, sitä täytyy varmaan siis miettiä. Puntarissa on altaan koko suhteessa laskutilan määrään, pitää tuumata sitä siis vielä. Ja hyvä pointti myös toi liesituuletin. Jos se ei ime käryjä niin samoin tein voisi olla kokonaan ilman ja säästää nekin markat :)

   Poista
  2. Mieleeni on jäänyt jonkun miessisustussuunnittelijan kommentti, että tiskialtaaseen olisi aina hyvä mahtua uunipelti. Ikävä roudailla peltiä kylpyhuoneeseen puhdistukseen.

   Ja ehdoton ei pyöreälle altaalle myös täältä ihan käytännön (tai epäkäytäntöä se oli) kokemuksiin perustuen. Tasoista taas itse valitsisin kiveä, koska se on kestävä, kaunis ja aika pitkälti ikuinen. Lisäksi induktiolle iso plussa.

   Poista
 20. Moi! Onnea uudesta asunnosta! Täällä suunnitellaan juuri myös reittiön täydellistä remppaa eli seuraan mielenkiinnolla! Nurkkakaapit ahdistaa myös täällä ja mietinnässä, miten niistä pääsisi eroon vaikka yksi nurkka meidän keittiöön tuleekin jäämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Pinja! Nurkkakaapit on kyllä aina jotenkin nuljuja vaikka niissä kuinka olisi joku karusellisysteemi. Pitää höyrytä näistä keittiöasioista kun seuraavan kerran törmätään!

   Poista
 21. Uusi keittiö on ollut käytössä 1 vuoden: karusellinurkkakkappi on ihan must. Pienessä keittössä se vaan toimii. Vaikka on asianpesukone, niin tiskattavaa on aina. Olen ainakin huipputyytyväinen siihen, että valitsimme kaksi allasta. Toinen isompi ja toinen pieni. Toimii! Asennuksessa kannattaa sopia tarkasti sähkötyöt. Me emme sitä ymmärtäneet tehdä. Meillä yläkaappien alapuolella on valot, ja vakiona ne sammutetaan myös kaappien alaopohjassa olevasta katkaisimesta. Olisi ollut mukava jos myös seinäkatkaisimesta ne olisi saanut katkaisua/päälle. Mutta emme ymmärtäneet sitä asennuksen yhteydessä pyytää, ja jälkikäteen se olisi maksanut liikaa.

  VastaaPoista
 22. Meillä on Ikean kaapistoja, sekä vanhaa että uutta ja hyvin on toimineet. Olethan huomioinut uuden sarjan mitoituksen, ne on esim. syvyydeltään ja korkeudeltaan eri kuin muilla, mutta laatikot onkin sitten tosi tilavia ja erityyppisiä laatikkoja & sisusteita on hyvin saatavilla. Induktioliesi on hyvä ja kaksi allasta iso + pieni. Työtason valaisimet kolmipisteiset matalat led valot yläkaappien pohjassa on tosi huomaamattomat ja lednauha yläkaappien
  yläreunassa ylälistaan kiinitettynä & langaton katkaisija ( voi sijoittaa mihin vaan & pistorasia on meillä kaapin sisällä piilossa ) Valon värissä ja kirkkaudessa saa kans olla tarkkana.

  VastaaPoista
 23. Minäkin innostuin ensimmäistä kertaa kommentoimaan, niin kauniilta näyttää uusi koti! Teimme keittiöremontin 1,5 vuotta sitten. Kaapit teetettiin puusepällä ja se oli ehdottomasti hyvä päätös, ollaan oltu tosi tyytyväisiä. Täyspuiset kaapit on vaan niin upeat, piste :) Tasona meillä on koko mitalle teetetty terästaso (jossa tietysti upotettu allas), ja se on mielestäni erittäin käytännöllinen ja tyylikäs. Integroidut kodinkoneet on olleet ihanat, eivät vanhassa talossa sodi esteetikon silmään. Induktioliesi on ehdoton, ja Siemensin kodinkoneisiin ollaan oltu erittäin tyytyväisiä. Tapwellin hana ei ollutkaan ihan niin laadukas kuin ajattelin, ottaisin nyt jonkun perusmallin. Led-nauha yläkaapiston alle on hyvä vaihtoehto, tehokas ja sopivan eleetön (ja on pysynyt oikein hyvin). Vielä sen verran, että valitsisin ehdottomasti uudelleenkin puusepän tekemän keittiön, mutta toimitusajat voivat pienillä toimijoilla olla pitkiä. Tsemppiä remonttiin!

  VastaaPoista