23.3.2022

DIY kulmasohva runkopatjoista mökille

 

 

 Kaupallinen yhteistyö: Familon

Mökille tarvittiin lokoisa sohva, joka toimisi samalla maailman mukavimpana vierassänkynä. Ja mikäpäs parempi vierrassänky kuin ihan kunnollinen runkopatja sijauspatjoineen. Mun filosofiaani kuuluu, että vieraiden petipaikat saisivat olla aina yhtä mukavat kuin isäntäväenkin - lomareissuillahan on nimenomaan tarkoitus rentoutua ja levätä hyvin. Tykätään myös itse mökillä vaihtaa nukkumapaikkaa fiiliksen mukaan, silloin on hyvä että jokainen peti on yhtä laadukas.

 

Ahkiolla kulkee kevyesti hangessa sänkykuormakin!
 

Siispä päätin kehitellä kulmasohvan itse kahdesta runkopatjasta. Meillä on ennestään kotona ja mökillä sänkyinä Familonin runkopatjat ja olemme olleet niihin älyttömän tyytyväisiä. Luotettiin siis jälleen hyväksi havaittuun ja valkattiin tähänkin projektiin Familonit. Uni-runkopatja on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen ja passasi tähän sohvamateriaaliksi mitoiltaankin hienosti. Se on sopivan tukeva ja napakan joustava, tosi hyvä.

 

Runkopatjojen mallausta paikoilleen, ensimmäiset testikäyttäjät.
 

Siispä seuraavaksi miettimään, miten runkopatjat muuntuvat kulmasohvaksi. Sohvanmitat määräytyivät Uni-runkopatjan mittojen mukaan. Istuinsyvyydeksi valkkasin 90cm ja kahdella patjalla ulkomitoiksi muodostui 200 x 290cm. Sitten jatkoin sopivan istuinkorkeuden miettimisellä. Uni-runkopatjan korkeus on noin 26cm ja Uni-sijauspatjan 7 cm, eli yhteensä 33cm. Vertailin vähän sohvien istuinkorkeuksia ja totesin että noin 40-43 cm voisi olla sopiva. Sohvan runko-osa tai sokkeli voisi siis olla vajaat kymmenisen senttiä korkea. Mökkiraksalta oli jäänyt yli kakkosnelosta ja päätin hyödyntää sen materiaalina.

 

Sokkelin rakenne muodostuu kuudesta kakkosnelosen pätkästä.

 
Vanerikappaleet varmistivat että nurkat ovat 90 asteessa ennen liimausta.

Nurkan liitos liimauksessa.

Sokkelin alapintaan liimailin 6kpl huopatassuja.

 

Sokkeli kiinnitettiin runkpatjan runkoon kulmaraudoilla.

 

Piirtelin aikani vaihtoehtoja ja päädyin simppeliin sokkeliin, jonka voi yksinkertaisimmillaan valmistaa jämämatskuista mökkiolosuhteista. Puutavaran lisäksi ei oikeastaan tarvitse kuin sirkkelin/sahan, akkuporakoneen/ruuvinvääntimen, kulmarautoja ja ruuveja, santapaperia ja huopatassuja. Mulla oli käytössä sirkkelin lisäksi oikohöylä ja vannesaha, niillä sain sipisteltyä puutavaran siistiksi ja jopa vähän hifisteltyä ulkonurkkien liitoksia. 

Sokkelin liitokset liimasin puuliimalla ja vahvistin sisäpuoleltakulmaraudoilla. Olisi toki voinut ruuvata kakkosnelosten läpikin, mutta tällä kertaa en halunnut ruuveja ulkopuolelle lainkaan näkyviin. Pelkkä liimauskin saattaisi riittää, liitoksiinhan ei tässä kohdistu juurikaan rasitusta. Mitoittelin sokkelin niin, että se on patjan mittoihin nähden hiukan sisennetty. Se tekee runkopatjaan keveämmän vaikutelman ja antaa kantapäille hiukan tilaa sohvalle istuessa ja siltä noustessa. Valmiin sokkelin ulkomitoiksi tuli 83x193 cm. 

Runkopatjan runkohan on umpipuuta, joten sokkelin kiinnittämisen mahdollisuuksia on paljon erilaisia. Päädyttiin nyt ratkaisemaan kiinnitys runkoon ulkonurkista kulmaraudoilla. 

 

Ensimmäinen sokkeli valmiina paikoillaan.
 

Sokkelin lisäämisellä runkopatjaan tuli vähän sellainen 60-70 -lukulainen fiilis - niin kuin koko mökissäkin on. Ja 60-70 -lukulainen fiilinki on toki siinäkin, että raksalta yli jäänyttä puutavaraa hyödynnetään mökin kalusteiden valmistamisessa.

 

DIY kulmasohva valmis!
 

Päätin jättää kulmasohvan puolikkaat toisistaan irrallisiksi, jotta niitä voi vetää tarpeen vaatiessa erilleen ja varioida halutessaan mökkiolkkarin järjestystä. Sokkelin alareunaan liimatut huopatassut suojaavat lattiaa naarmuilta siirrellessä. Sokkelirakenne painaa jonkin verran, joten sohvan puolikkaat pysyvät hyvin yhdessä ja paikoillaan ilman sen kummempaa kytkemistäkin. Sohvan mukavuus maksimoitiin vielä muhkeilla 60x80 cm tyynyillä, ne ovat Familonin Grandet. Tuli kyllä todella mukava löhönurkka ja mahtavat kalustuksen muuntelumahdollisuudet! Katsotaanpa vielä sohvanpuolikkaat muutamissa mahdollisissa eri asennossa:

 

Puolikkaat peräkkäin, eli 4m leveä jättisohva.

Japanilaishenkinen daybed-ratkaisu, eli puolikkaat erillään ja vierekkäin.

Luxus-vierassänky, eli puolikkaat vierekkäin yhdessä.

 

Ja lopuksi vielä paluu kulmamalliin.

Seuraavaksi alan sitten miettiä tarkemmin tämän sohvakokonaisuuden verhoilua. Suunnitelmissa on tyynyille ja petareille vetoketjulliset päälliset, jotka on helppo tarvittaessa irrottaa pesuun. Ja runkopatjoille olen visioinut yksinkertaisen irrotettavan hupun. Vielä pitäisi päättää se kangas… Mutta niin kuin tässä mökkihankkeessa muutenkin, fundeerailen ja mallailen sitä kaikessa rauhassa kiirehtimättä. Ihan parasta! Sohva toimii nyt ilman verhoiluakin aivan mainiosti, lakanat ja tyynyliinat vain paikalleen niin kuin sängyissä muutenkin.

 

Sohvamaisemat ovat kohdallaan.
 

Ensimmäinen viinilasillinen vasta valmistuneen sohvan nurkassa.
 

Nythän on toki käynyt jo pari kertaa niin että heräänkin itte tuosta sohvalta/vierassängyltä aamulla. Illalla olen jäänyt siihen peiton alle katselemaan öistä tähtitaivasta ja sitten ihanasti nukahtanut. Ja onpa siihen päiväsaikaankin joku perheenjäsen silloin tällöin simahtanut. Tavoitteet nukkumismukavuuden suhteen siis täyttyvät hienosti. Ensimmäisiä kesävieraita odotellessa!

 

 

Lopuksi vinkki jos olet kotiin uutta sänkyä vailla tai jos vaikka kesämökin sängyt ovat uusimisen tarpeessa: Familonilla on paraikaa käynnissä Sleep Week ja sängyt ja patjat ovat -25% alennuksessa. Toimitus on ilmainen (myös kotiinkuljetus!) kun kirjautuu sisään kauppaan ja aktivoi koodin VIP22 ostoskorissa. Kamppis on voimassa 27.3.2022 asti. Tuolla esimerkiksi tässä kulmasohvaprojektissa käytetyt Uni-sänky ja Uni-petauspatja.

 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti