29.10.2008

Kipsitasoitetta lautalattioissa


Joku oli joskus päätynyt blogiini googlesta hakiessaan tietoa kipsin poistamisesta lautalattiasta. Lattia lienee tasoitettu kipsillä 60-luvulla muovimattojen asennuksen yhteydessä, ja todella tiukassa se lautojen pinnassa pysyy vuosikymmenten kuluttuakin. Kaikenlaisia rapsutuskeinoja ja rapsuttimia turhaan kokeiltuani kuulin jostain että kipsi saattaisi irrota fairyvedellä. Ja niinhän se totisesti lähtikin irtoamaan. Ensin testailin fairyveteen (pari teelusikallista vanhaa kunnon vihreää fairya ämpärilliseen vettä) kastettua juuriharjaa, mutta parhaaksi poistokeinoksi osoittautui tavallinen metallilasta. Kaadoin fairyvettä pienelle alueelle, annoin liota n.10 minuuttia ja nostelin kipsin lastalla irti. Pelkkä vesi ei tehonnut ollenkaan yhtä hyvin.


Lastarallin jälkeen tarvittiin vielä uutteraa hankausta ja puunausta märän kipsin siivoamiseksi. Ja sitten hiomakonetta ja maalipesua...


Ja oi sitä onnea kun sai levittää ensimmäisen kerroksen lattiamaalia. Vanhan maalin poistaminen kokonaan olisi saattanut olla hyvä idea, maalivanhus kupli uuden maalin (Permo) alla siellä täällä. Tyydyin reagoimaan kuplimiseen hokemalla rauhoittavaa remonttimantraani; "tämä on kesämökki, ei presidentinlinna." Samaisella lauseella on tasoiteltu pieniä remppavirheitä ja repsotuksia kerran jos toisenkin.

8 kommenttia :

 1. Voi ei, mikä flashback! Minä en tiennyt fairista mitään. Olemme jynssäneet tuota ..kelen töhnää aikas monta neliötä :) Onneksi sitä vuoden 1960 muovimattoa ei ole enää missään koko talossa pienintäkään palaa. Aloin oikeasti aikas lailla vihata sitä.

  Mutta lopputulos on kyllä vaivan palkka. Ihana maalilattia. Tuollaisen minäkin haluan, sitten kun lattiamme menee uudelleen joskus hiottavaksi. Nyt on vahattu, enkä oikein pidä siitä.

  VastaaPoista
 2. Otte tehnyt hurjan urakan lattian kanssa. (Minun hermoille ei olis onnistunut.) Ja lopputulos näyttää hyvältä.

  VastaaPoista
 3. Mahtava asenne remonttiin =) Ei kaiken todellakaan tarvi olla viimeisen päälle kuin uutta rakentaessa.

  VastaaPoista
 4. Tosi hyvä vinkki! Meillä tuossa odottaa olohuoneen lattia muovimaton ja kipsin poistoa. Toisiin huoneisiin oli laitettu lastulevy ennen muovimattoa. Hommansa siinäkin, mutta onneksi alta paljastui maalaamaton puu. Keittiössä olikin sitten linoleumin rippeitä, ja nyt en tiedä että maalataanko sekin vai laitetaanko päälle shakkiruutumuovimatto. Pelkään nimittäin että tuo keittiönlattia on kovin kylymä, kun alla on perunakellari ja sen luukusta vetää kivasti...

  VastaaPoista
 5. Miten ihanan blogin täältä löysinkään. Alan heti vakiolukijaksi.

  Lattiamaali näyttää todella hyvältä. Jumaloin myös sohvaanne.

  VastaaPoista
 6. Sanni, mulla on vielä olohuoneen kipsiurakka (=isompi kuin keittiön)ensi kesänä edessä. Muovi- ja kokolattiamatot viskasinkin jo ikkunasta ja tämä talvi talsitaan salongissa kipsimatolla...

  Stiina, meillä oli harmillisesti sitä armollista lastulevyä vain yhdessä huoneessa. Lastulevyn poistaminen tuntui hikisyydestään huolimatta suorastaan ilonpidolta kipsillä lotraamisen rinnalla.

  Kiitos kannustuksesta, kaikki! Ja Liivialle tervetuloa :)

  VastaaPoista
 7. Minä olen sitä mieltä että pienet kuprut tuovat mukavasti luonnetta sisustukseen :)

  VastaaPoista
 8. Oletteko varma että kyseessä on kipsimassa? Meillä nimittäin odotti lattioissa kova asbestimassa ei niin mukavana yllätyksenä. 60-luvun rakastettu matsku. Kovaa on, onneksi kostutit materiaalin. Sen voi myös tarkastaa kun vain lähettää näytteen purkissa tutkimuslabraan. Siis, jos massaa löytyy vielä jostain huoneesta.

  VastaaPoista