18.10.2020

Pöytälöytö mökille (jota ei vielä ole)


Näin on käynyt ennenkin: suuritöisen hankkeen äärellä, silloin kun vasta unelmoidaan, tarvitsen jotain konkreettista jotta kokonaisuus alkaa hahmottua ja nytkähtää mielessä rohkeammin eteenpäin. Sama juttu silloin kun suunniteltiin tämän meidän kupunkikodin rakentamista, jotakin pientä konkreettista hankintaa tein jo vaikkei itse talosta ollut vielä tietoakaan.

Jostakin syystä olen nähnyt koko ajan mielessäni tulevalla mökillä (jota ei siis vielä ole :D) tietynlaisen kalustuksen. Sellaisen joka pikkuisen henkii 70-lukua ja on kuitenkin ajaton. Mieluusti vintagea ja valmiiksi elämää nähnyttä ja patinoitunutta. Tämä Ben af Schultenin Artekille suunnittelema jykevän eleetön mäntypöytä on ollut näkyjeni keskipisteenä. Ajattelin että jos sopiva yksilö tulee edullisesti Tori.fi:ssä vastaan, ostan sen jo valmiiksi varastoon odottamaan mökkiunelman toteutumista. Ja nyt se tuli.

Tämä on tästä pöytämallista suurin koko, 80x200cm. Materiaali on todella jykevää, käsittelemätöntä (tai ehkä oljyttyä/vahattua?) mäntyä. Olen nähnyt tästä sekä lakattuja ja käsittelemättömiä versioita, tämä käsittelemätön pinta on minun silmääni selvästi se viehättävämpi.  Pöydän myyjä kertoi että se on hankittu perheeseen 70-luvun puolivälissä ja se on palvellut uskollisesti työpöytänä. Pinta on vuosikymmenten käytössä muuttunut uskomattoman pehmeäksi ja silkkiseksi. Ja siinä on mielettömän kaunis patina - asia jota ei kaupasta uutta ostamalla kovallakaan rahalla saa. Pienet tahrat ja kolhut eivät minusta tätä pöytää huononna, vaan nimenomaan päinvastoin. En aio lähteä sitä millään muotoa kunnostamaan, se on täydellinen juuri noin. Kohta 50 vuotta vanha kaluste ja paranee vain kun ikää karttuu, aikamoista.



Pascal Raffierin klassiset lastutuolit sopivat mun mielestä tämän pöydän ääreen kuin nyrkki silmään. Nekin ovat Tori-löytö vuosien takaa, olivat Vihreässä talossa mm. kuistilla ja saunalla. Kun möin mökin, nappasin ne mukaan. Ja miten samanlainen puun sävy onkaan tuossa pöydässä ja lastutuoleissa, ihan kuin ne olisivat suorastaan odottaneet tätä kohtaamista! Tulevalle mökille on siis ruokailuryhmä nyt valmiina. Toivottavasti kaikki menee hyvin ja se mökkikin sitten lopulta tulee.

Tykkään tuon pöydän mittasuhteista tosi paljon. Pituutta ja painoa on reilusti, mutta 80cm leveys tekee siitä yleisfiilikseltään siron. Näen mielessäni jo kuinka tuon ääressä syödään uudet potut, pelataan lautapelit, luetaan lehdet ja hörpitään teet. 

Viinilasillisille tarvitaankin sitten nojatuoli tai kaksi. Siihenkin mulla on jo tietty ratkaisu mielessä, vintagea tietenkin, ja jotakin muuta kuin Artekia. Tori.fi:ssä on jo tietyt hakusanat tallennettuna. Palataan jos ja kun tärppää.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti