31.10.2022

Makuuhuoneen uusi ilme
Kaupallinen yhteistyö: Tikkurila Suomi

Kaupunkikodin toisesta makuuhuoneesta puuttui “se jokin”. Huoneen fiilis sinänsä oli mukavan neutraali ja rauhallinen hillityn harmaine seinineen, mutta kokonaisuus tuntui vähän kalsealta, eikä makkarissa juuri tehnyt mieli viettää aikaa muuten kuin nukkuen. Tällaisissa tilanteissa sanoisin että kannattaa tarttua ennemmin maalitelaan, kuin lähteä vaihtamaan koko huoneen kalustusta ja tekstiilejä. Seinän väriä muuttamalla voi saada koko homman yhtäkkiä heräämään uudella tavalla eloon, ilman että mitään uutta tavaraa tarvitsee lähetä hankkimaan.

Lähtötilanne oli siis tämä: seinät maalattu vaalean harmaiksi, olemassa olevat tekstiilit (sängynpääty, helmalakana ja pimennysverhot) myös harmaat. Tumman sängyn lisäksi tumma lipasto ja valkoinen yövalo, seinällä pari vintage-peiliä. Ja sitten ei kun valitsemaan seinille uutta sävyä, joka saisi nämä elementit kiinnostavampaan valoon.

Tuumasin että nyt tarvitaan jotain muhevan lämmintä ja juurevaa. Myös aika tumma sävy oli heti mielessä, tämä huone kun on talomme valoisin. Lisää pesämäistä tunnelmaa oli saatava. No miten sopiva sävy sitten löydetään tuhansien vaihtoehtojen joukosta? Sanoisin, että näin: ensin katsotaan värikartoista mihin väriin tekisi mieli kietoutua. Sitten kokeillaan värin muutamaa eri tummusastetta ja sävyvariaatiota käytännössä maalaamalla testialueet huoneen seiniin. Mun mielitekoni oli nyt lämmin, hiukan harmaaseen taittava sammaleinen armeijanvihreä.


 

Tikkurilalla on tähän värivaihtoehtojen pähkäilyhommaan huippu systeemi, netistä helposti tilattavat Sävytesterit. Paketin mukana tulee kolme pientä maalipurkkia valitsemissasi sävyissä, sekä hommaan sopiva pensseli. Eikun vain maalaamaan testialueita! Niitä kannattaa tehdä vähän eri puolille huonetta: listojen viereen, valoisimpaan kohtaan ja hämärimpään nurkkaan, kalusteiden tuntumaan ja lattianrajaan. Näin pääsee hyvin jyvälle siitä, miten sävyt toimivat huoneen olemassa olevien elementtien kanssa.

 


 

Tässä mun valitsemani ehdokkaat. Ylin/tummin on J457 Zen. Keskimmäinen on X455. Ja alin/vaalein X454 Riisi. Ai että, kaikki ihania ja kaikissa omat hyvät puolensa! Riisi olisi loistava valinta, jos haluaisi seinät joiden yleisvaikutelma on lämmin ja luonteikas valkoinen. X455 olisi hieno valinta, jos olisi mielessä klassinen tausta kodin kalusteille ja tauluille. Näistä päädyttiin nyt kuitenkin tuohon tummimpaan, siispä makkarin seiniin tulee rauhoittava ja tunnelmallinen Zen. Ja nuo kaksi muuta laitetaan korvan taa tulevia projekteja ajatellen.Maaliksi valkkasin Tikkurilan Harmonyn. Erinomainen täyshimmeä luottomaali, joka peittää todella hyvin ja on myös todella mainio maalattava. Tuollainen sametinhimmeä maali on silläkin tapaa armollinen, että se häivyttää mukavasti pienet pinnan epätasaisuudet. Ja onhan Harmonyllä toki myös avainlippu, Joutsenmerkki ja Allergia-, Iho- ja Astmaliiton tunnus - tärkeitä asioita nekin ainakin tälle maalarille. 

 

Ja tältä näyttää Zen makkarin seinillä. Huoneen tunnelma asettui kohdalleen, sinne laskeutui rauha ja roppakaupalla kotoisuutta. Lipaston syvä ruskea ja sängynpäädyn ja helmalakanan tumma harmaa ovat edukseen. Pimennysverhot nousevat nyt esiin aiempaa vaaleampina, kun seinän sävy tummeni. Ainoat tavaravaihdokset huoneessa ovat nämä: päätyseinän pieni öljyvärimaalaus muutti toiseen huoneeseen ja sieltä tuli tilalle toinen, jonka aihe passasi paremmin uuteen fiilikseen. Lakanat vaihdettiin puhtaisiin ja sängylle heitettiin vielä aiemmin olkkarissa palvellut puuterinpunainen viltti - se on nyt oivallinen vastaväripari vihertäville seinille. Hyvä tuli!
1 kommentti :