18.11.2019

Kurkistus keittiöön

 *keittiöstä saatu alennusta Unique Homelta

No nyt vihdoin tarkempaa kurkistusta meidän uuden talon keittiöön. Tällainen siitä tuli, oikeastaan vain yhdestä vaakasuorasta ja yhdestä pystysuorasta elementistä koostuva simppelin kalustemainen kokonaisuus. Edellisen oman kodin rempassa laitettiin tummanharmaat keittiön kaapit ja nyt teki mieli mennä kunnolla vielä tummemmaksi, kokonaan mattamustaksi. Nyt tuo musta väri tuo kivasti särmää tilaan.

Koska kyökki sijaitsee olohuoneen yhteydessä, halusin siitä mahdollisimman rauhallisen näköisen. Siispä yläkaapit jätettiin kokonaan pois ja kaikki mahdolliset koneet integroitiin kaapistoon. Tason tilasin muutamien mutkien jälkeen erikseen Tulikiveltä, se on Calacatta Arni -niminen terrazzo. Todella armollinen tahroille ja leivänmuruille, tuossa ei kyllä näy sitten mikään lika. Läheltä katsoen tasomatsku on mukavan persoonallinen ja siinä erottuu paljon marmorikimpaleiden luontaisia sävyjä. Kaukaa suurempana pintana katsellen tasossa on yllättävän pelkistetty fiilis.

Keittiön matalassa osassa on vasemmalta lukien integroitu pakastin, laatikosto, liesi+uuni, integroitu astianpesukone, allaskaappi ja lopuksi vielä laatikosto. Säilytystilaa on todella riittävästi (meillähän on toki mm. astioille ruokakomero erikseen), niin paljon että oikeanpuolimmainen laatikosto on vieläkin tyhjä. Kun käytäntö on nyt osoittanut että säilytystila piisaa hyvin, tuumailen että jos laatikostoon laittaisikin vielä lisäastioita kierrätettäville roskille.

Uuniksi valitsin täysmustan yksilön joka katoaa sekin mukavasti mustaan pelistettyyn kaappirivistöön. Taustaseinääkään ei ole muuten kuin tuo tasomatskusta tehty pieni 15cm seinälle nosto. Hyvin ollaan pärjäilty tuolla ratkaisulla jossa taustaseinä on maalattu ihan tavallisella seinämaalilla. Kaiken kaikkiaan ollut käytännössä aivan hyvä ja silmää todella paljon miellyttävä ratkaisu.


Korkeassa osassa on vasemmalla täysmittainen integroitu jääkaappi ja oikealla aamiaiskaappi. Aamiaiskaapin alla on kaksi jättimäistä laatikkoa joissa on ekstrakestävät kiskomekanismit. Niihin uppoaa talouden jokaikinen pata, kattila ja pannu ja vuoka, ja tilaa jää vielä ylikin. Aamiaiskaapin ylähyllyille mahtuu vaivatta kaikki jatkuvassa arkikäytössä olevat mukit ja lasit.

(Aamiaiskaapin ja jääkapin välissä onkin ainoa kohta jonka valmiista keittiöstä muuttaisin: kun aamiaiskaapin ovet ovat aivan auki, kopsahtaa jääkaapin oven reuna helposti aamiaiskaapin vasemman oven vetimeen. Tältä olis vältytty jos jääkaapin ja aamiaiskaapin väliin olisi hoksattu lykätä kalustelevy pientä lisäetäisyyttä antamaan. Mutta nyt ollaan kyllä jo totuttu tuohon kopsahdusvaaraan. Jääkaappia avatessa nykäisee jo vaistomaisesti aamiaiskaapin auki olevaa ovea hiukan ulospäin kaapin sisältä, jotta törmäykseltä vältytään.)

Kovasti eri keittiöliikkeissä varoiteltiin mustan värin arkuudesta sormenjäljille, mutta sitten tuolta turkulaiselta Unique Homelta löytyi ihana supermattamusta nanolaminaatti, joka ikäänkuin hylkii sormenjälkiä. Näin se todella tekee: kun pintaan tarttuu tahmanäpeillä, jäljet "haihtuvat" hetken kuluttua. Tottakai rasvaisimmat jäljet tuossakin pinnassa hiukan näkyvät, mutta selekästi hennommin kuin tavallisella maalatulla pinnalla. Ja ne on todella helppo pyyhkiä pois. Näissä kuvissa en ole pyyhkinyt ovia sen kummemmin, niissä on useamman päivän normaalin käytön jäljet. Lapsen lempilaatikon erottaa kuvista jos tarkkaan katsoo, se on tuossa aamiaiskaapin alla. Eipä näytä kovin pahalta pyyhkimättömätkään rasvanäppien otteet.

Tuo meitin Fenix-nanolaminaatti on myös lämpökorjautuvaa, eli jos pinta naarmuuntuu voi sen "korjata" silitysraudalla kankaan läpi lämmittämällä. Mutta eipä ole päästy kokeilemaan kun pintoihin ei ole tullut puolen vuoden käytöllä yhden yhtä hentoakaan naarmua.


Edellisestä remontista opimme että keittön asennustyössä se halvin asentaja ja omat apukädet eivät välttämättä olekaan lopulta todellakaan se edullisin ratkaisu. Nyt otimme koko asennustyönkin tuolta Unique Homesta. Ja kyllä tuli hyvä. Asentaja tiesi tismalleen miten ratkaista kinkkisimmätkin asennusmutkat, joita olivat esimerkiksi aamiaskaapin ovimekanismit ja integroidun pikkupakastimen asennus. Nyt osaa arvostaa myös sitä että tietää etukäteen jonkun homman tarkan kustannuksen. Asentaja joutui kalustetoimituksesta puuttuneiden palasten takia tulemaan hommiin kahteen kertaan, mutta asennuksen sovittu hinta ei siitä mihinkään tietenkään muuttunut.

Vetimiksi halusin ehdottomasti justiin tuollaiset nahkapäällysteiset lankavetimet Beslag Designilta. Niitä ei saanut Unique Homen kautta, mutta ostin ne muualta ja Unique Homen asentaja sitten keittiötä asentaessaan samalla ruuvaili ne muitta mutkitta paikalleen. 

Altaaksi valkattiin altakiinnitettävä Blancon Subline -komposiittiallas mustana. Se rimmaa hienosti kaapiston, tason ja teräshanan kanssa. Eipä huonoa sanottavaa puolen vuoden kokemuksella siitäkään.


Kyl maar uskallan suositella tuota Unique Homea jos olet keittiötä ostamassa. He vetivät pidemmän korren mun keittiöfirmavertailussa hemmetin hyvällä ja mukavalla palvelulla ja todella ratkaisukeskeisellä meiningillä. Heiltä löysin myös myyjän joka oli suunnittelussa parhaiten mun kanssa samalla aaltopituudella (kiitti vielä Mika!) Erityismaininta vielä siitäkin miten hoidettiin ongelmallinen tilanne: Kalustetoimituksessa oli matkan varrella viivästystä ja se uhkasi jarruttaa sitten raksan loppurytinässä muitakin hommia talolla. Aiheutui muutama harmaa hius ja ylimääräistä stressiä. Näitähän sattuu kun keittiön kokoisessa hankkeessakin on jo aika monta muuttujaa, mutta olennaista on minusta miten Unique Home homman hoiti. He pitivät koko ajan tiiviisti yhteyttä ja minua ajan tasalla asian etenemisestä. Ja kun homma oli saatu pulkkaan ja ressaantunut asiakas jäähtymään, toi lähetti vielä kotiovelle mukavan pienen hyvityslahjan. Miten ilahduttavaa palvelua!

Tässä vielä lyhyesti mitä tilasin keittiöfirman kautta ja mitä tuli muualta.

Unique Homelta:
-keittiökalusteet
-liesituuletin
-allas
-jääkaappi
-pakastin
-liesi
-astianpesukone
-asennustyö

Muualta:
-taso Tulikiveltä
-uuni Gigantista
-hana ja putki- ja sähkötyöt meidän talovalmistaja Designtalolta
-vetimet Beslag Designilta

Tästä pitkästä selostuksesta huolimatta ihan taatusti unohtui kertoa keittiöstä jotakin olennaista. Jos siis joku askarruttaa niin laitahan kommenttia tulemaan!7 kommenttia :

 1. Niin upea kokonaisuus!

  Olet ehkä jossain postauksessa maininnut tuon seinäsävyn, mutta jaksatko vielä sen mainita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Jaksan tietty, seinän sävy on Tikkurilan X486.

   Poista
 2. Oikein ihana kokonaisuus tämäkin keittiönne! Unique home on kyllä ehdottomasti listalla, jos joskus pääsen keittiöremonttia vielä elämässäni suunnittelemaan. Vielä kun on täältä kotikaupungistakin. :)

  VastaaPoista
 3. Tosi kaunis keittiö! Tuo sormenjälkihomma olikin kiinnostava kuulla, meillä kun on nykyisessä keittiössä osa mattamustalla ovella, ja olen jo nyt päättänyt ettei "enää ikinä", juurikin tuon jatkuvasti ruokottoman ulkonäön takia. Mutta tälläisiäkin vaihtoehtoja siis on, hyvä tietää!

  VastaaPoista
 4. Taso varsinkin on hieno, vaalea ja kuitenkin sellainen jota ei tarvitse arastella. Kertoisitko vielä mistä nuo kauniit ruokapöydän tuolit ovat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolit ovat Ton Chairs malli 811, tilasin Finnish Design Shopista.

   Poista
 5. Ihanat vetimet! Miten ne saa pidettyä puhtaana? Voiko niitä pyyhkiä märällä?

  VastaaPoista