10.11.2019

Vintagea joululahjaksi - vinkkilista ostopaikoista


Tavaran kierrättäminen ja käyttötavaroiden hankkiminen käytettynä ei ole enää nykypäivänä poikkeuksellista vaan aivan arkipäivää. Ja sehän on aivan mahtavaa ilmastonkin kannalta. Vielä hiukkasen taidetaan kuitenkin arastella käytetyn tavaran antamista lahjaksi - mielestäni aivan turhaan! Käytetty tavara kun ei suinkaan tarkoita lähtökohtaisesti jotakin huonompaa tai nuhjuisempaa, jotakin jonka lahjoittamista tarttis kainostella. Päinvastoin se tarkoittaa minusta muun muassa tällaisia asioita: tarinoita, historiaa, muistoja, laatua, harvinaisuutta, designhelmiä, persoonallisuutta ja kotimaista käsityötä. Mä suosin vintagepuolella lahjoina erityisesti kotimaisia käyttöesineitä, astioita, aterimia, koriste-esineitä jne. Tämä laatuvintage-mahis kannattaa joulun alla erityisesti muistaa.

Vintagessa löytyy myös lahjaksi sopiville esineille ilahduttavan suuri hintahaarukka; pari muutaman euron puristelasista juomalasia sellaisia tarvitsevalle, toisessa päässä sitten useamman satasen tai jopa tonnien taide-esineitä todella arvokkaan lahjan tarpeeseen. (Hello joulupukki, Birger Kaipiaisen uniikkivatia täällä edelleen odotellaan! :D)

No mitä voisi käytettynä antaa lahjaksi? Tässä liuta esimerkkejä: Teenjuojalle ihana vesipannu, teekannu tai käsinmaalattu teekuppi. Kaunis keraaminen kaadin kelle vain arkikäyttöön, ruokapöytään tai kukkien kasteluun. Suuri tarjoilukulho ja sen mukana lupaus täyttää se kesällä herkkusalaatilla. Siskolle samanlainen lautanen kuin lapsuuden aamupalapöydässä. Vanhemmalle se lempimuki joka rikkoutui silloin joskus vuosia sitten. Suomalaisen lasidesignin ystävälle lisää osia siihen sarjaan jota kerää. Suomalaista lasidesignia tuntemattomalle se ensimmäinen herkkupala josta uusi innostus alkaa. Lukutoukan yöpöydälle kaunis kotimainen vintagepöytävalaisin. Ystävän joulujuhlapöytään viemiseksi pöytäliina vintage-marimekkoa. Tai viinilasit, aterimet, kynttilänjalat, maljakot, you name it.

Kirppikset ja nettikirppikset toki myös palvelevat, mutta silloin tarvitaan runsaammin aikaa sopivien löytöjen tekemiseen. Joulun alla sujuu vintagen ostaminen sukkelimmin asiaan erikoistuneista myymälöistä. Jos mietit joululahjaa ihmiselle jota yllämainitut asiat saattaisivat ilahduttaa, katsastapa tämä suosikkilistani kotimaisia vintage-esineitä myyvistä kaupoista jotka toimittavat tuotteitaan koko Suomeen. Näistä myymälöistä olen itse hankkinut vuosien varrella yhtä ja toista, uskallan siis siksi suositella:

Laatutavara.com

Verkkokauppa jossa mieletön valikoima kotimaista keramiikkaa ja lasia, astioita, koriste- ja taide-esineitä. Jos etsit lahjaksi kotimaisia design-klassikoita vaikkapa täydennykseksi keräilijän kokoelmaan, täältä melko varmasti löytyy. Hillitön määrä käyttöastioita Nuutajärveltä, Arabialta, Iittalalta jne., varmasti jokaiselle jotakin. Verkkokaupassa hyvät ja selkeät kuvat, kaikissa tuotteissa hinnat. Lähetyksen lisäksi tavaraa voi mennä noutamaan paikan päältä Kauklahden asemalta.

Vaarin varasto

Tamperelainen huikean ihana kivijalkamyymälä jolla ei varsinaista nettikauppaa, mutta nettisivuilla nähtävissä melkein koko valikoima ja toimitus postitse onnistuu. Hintatiedot sähköpostitse kysymällä tai myymälään pirauttamalla - hintataso täällä on mun kokemukseni mukaan oikein mukava, samoin kuin palvelukin. Jos liikut Tampereen suunnalla niin piipahda ilman muuta. Myymälä on kaunis ja TÄYNNÄ kaikkea ihanaa vintageastioiden ystävälle.

Muija Second Hand Shop

Näppärä verkkokauppa jossa hyvät kuvat ja hinnat selkeästi esillä. Erittäin kiva valikoima, myös mm. hykerryttäviä vintage-Marimekko -vaatteita. Kannelmäessä sijaitseva myymälä on retken arvoinen myös, esineet houkuttavasti esillä ja paljon silmänruokaa. Täällä myös hinnat aivan kohdallaan. Erityiskiitos verkkokaupan selkeydestä, sieltä löytää helposti etsimänsä esineen tyypin tai suunnittelijan/valmistajan mukaan.

Ajan muisto

Loppilaisen Ajan muiston valikoima on suorastaan hengästyttävä. Nettisivuilla on nähtävillä siitä vain osa ja silti sielläkin on kuvia parisen tuhatta. Myymälä sijaitsee aika syrjässä mutta on ehdottomasti käymisen arvoinen jos niillä suunnilla liikkuu - paikan päällä näkee niin paljon kotimaista designia kerralla että tukka hulmuaa. Ja jos ei liikuskele niin pienesineiden toimitus postitse onnistuu myös. Ajan muistollakaan ei ole tuotteiden hintoja nettisivuilla, mutta mä ainakin sain tässä ihan vasta  hintatiedon sukkelasti sähköpostilla kysäisemällä. Tilasin sieltä juuri itselleni (kyllä, niinkin voi tehdä!) pienen joululahjan, lupaan paljastaa sen kunhan paketti saapuu.


Ja sitten vielä pari lisävinkkiä jos tykkäät hankkia lahjat yhdellä reissulla Helsingin keskustaan. Nämä puodit yhdistyvät mainiosti reitille jos olet suuntaamassa isolle kirkolle metsästämään:

Fasaani & Helsinki Second Hand

Korkeavuorenkadulla sijaitseva myymälä on suuri ja valikoima laaja. Astioita, huonekaluja, taidetta, käyttöesineitä. Täältä saattaa löytyä se Aallon ritiläpenkki tai ne Wirkkalan alpakka-aterimet tai se suuri Arabian taikinakulho. Hinnat varsin kohtuulliset, varsinkin käyttölasipuolella jossa hyllyt notkuvat edullisia löytöjä. Myös ulkomaista tavaraa hyvällä maulla valittuna.

Ritva´s antik

Pieni soma myymälä Pieni Roobertinkadun ja Korkeavuorenkadun kulmassa, jossa tosi hauska valikoima kaikkea kotimaisista astioista kankaisiin ja valaisimiin. Täältä olen löytänyt itse mm. Kerttu Nurmisen lasia. Todella lysti meininki ja paljon asiantuntemusta, paikalla usein myös kanta-asiakkaita juttua iskemässä. Muista tinkiä!


Ja jos teillä jollakulla siellä on lisää vinkkejä loistavista vintagekaupoista niin huikatkaa ihmeessä kommenttilootaan!

Lahjojen hankinnassakin ilman muuta kohtuus mielessä, niin kuin kaikessa kuluttamisessa. Mutta jos lahjaa on hankkimassa, kantsii muistaa se vaihtoehto ettei ostakaan uutta vaan kääntyy käytetyn puoleen.
2 kommenttia :

  1. Jos astialahjoja etsii, niin Iittalan ja Arabian Vintage palvelukin on vallan mainio palvelu, josta kohtuuhintaan löytyy välillä vaikka mitä aarteita! Käyttöastioita toki, ei taidelasia.

    VastaaPoista