14.10.2017

Mökkiläisen lämmityssoppa


Lämmityskausi on alkanut. Perjantai-iltana mökin pihaan tullessa on jo hämärää ja talo on kylmä. Nälkäkin maaseudun rauhaan laskeutuessa on - aina. Viikon mittaiset sateet ovat pellonreunassa vetistäneet maan, tiputtaneet melkein kaikki lehdet puista ja tehneet kaikesta vähän surkean näköistä. Tällaisia iltoja varten tarvitaan jotakin tosi nopeasti lautaselle saatavaa syötävää. Kokkailla ei ehdi kun on viriteltävä tulta hellaan ja laiteltava muita lämmitysvempeleitä talon huoneisiin pöhisemään. On nosteltava verhoja, avattava sängyistä pielukset lämpiämään, tyhjättävä ruokakassit kaappeihin ja kaupungista tuodut puhtaat pyykit lipaston laatikoihin.

Meillä on hihassa muutamakin nopea semivalmis ruoka juuri tällaisia mökille tuloja ajatellen. Uusin niistä on huippumainio pakasteallaslöytö. Kattilaan puoli litraa vettä ja Pirkan borschkeittoainekset porisemaan sähköhellalle siksi aikaa kun taloon asettuminen kestää. Kaik tarvittava on pussissa, mausteet ja muut, mitään ei tartte itse alkaa värkkäilemään. Jos tekee mieli lisätä jotakin lihaa niin saatan leikata pieniä savukyljen paloja joukkoon porinan lopuvaiheessa. Valmis keitto on hullun hyvää! Kauhotaan Raija Uosikkisen suunnittelemille Arabian Puketti-soppalautasille, jotka ovat osto- ja myyntiliikelöytö menneeltä kesältä. Päälle molskautetaan vain smetanasilmä ja sitten kuuma soppa lusikoidaan mahaan lämmitämään. Rakastan borschkeittoa ja kylläpä ilahduin kun tämä hätäisen versio tuli marketissa vastaan - eikä maksa kuin alle neljä euroa. Vilpitön hehkutus ja suositus.

Sydäntalvella ei enää mökkiperjantaina lämmityssoppa riitä, vaan hyisen kylmään taloon sysipimeällä tullessa tarvitaan ehkä myös lämmitysnapsu.

1 kommentti :

  1. Tuttu juttu kun vapaa-ajan mökille tullaan. Varsinkin nyt kun meillä ei toimi öljypoltin niin puulla pitää lämmittää. Siinä kyllä puolivalmiit ruuat ja villasukat ovat paikallaan.

    VastaaPoista