3.5.2022

Asiaa mökkisaunasta

Tulen ritinä mökkisaunan kiukaan pesässä kesäillassa... Ai että, ihan kohta on sen aika! Alkukesästä on tulossa hommantäyteinen mökin viimeistelytöiden kimpussa. Kaikkea ei saada budjettisyistä tänä suvena varmaan tehtyäkään, mutta hommaa riittää tontilla pienemmissäkin projekteissa. Onneksi mökin sauna on sillä mallilla, että peseytyminen ja rentoutuminen siellä onnistuu. Päivät puuhataan ja illat saunotaan ja pulahdellaan järveen.

 

 

Ja nyt lukijain toivesisältöä, eli meidän mökkisaunan anatomiasta tarkemmin. Saunan sisäseinät ovat ovat värittömällä saunavahalla käsiteltyä hirttä ja hirsipaneelia. Lattia on öljyttyä lautaa. Lattiarakenne on niin sanottu perinteinen rakolattia. Tästä taannoin Instan puolella paljon kyseltiinkin. Se tarkoittaa sitä että lauteiden alla on rako, josta pesuvesi pääsee valumaan kourua ja putkea pitkin saunakaivoon. Lattiassa on kaadot rakoa kohti. Minimalistiset lauteet teimme tervaleppälankuista, ne ostettiin Suomen Tervalepältä. Kiukaana on maailman paras, Suomessa valmistettu Veto. (Kiukaasta ja sen huikeasta historiasta voi lukea lisää tuosta yhteistyöpostauksesta.) Kiukaassa on 30 litrainen kuumavesisäiliö, se riittää meidän pienen perheen kylpemiseen hienosti.

Kiukaan edustan musta kipinäpelti jo meni vaihtoon. Ei hoksattu ostaessa että se ei ole ruostumaton ja se ehti jo jättää puulattiaan ruostejäämiä. Rapatessa roiskuu ja ruostumatonta tilalle!

Ja niin kuin mökissä muutenkin, puun annettiin täällä näyttää itseltään. Sen kummemmin seinissä, lattioissa kuin lauteissakaan ei lähdetty sen väriä tai olemusta käsittelyllä muuttamaan. Väritön vaha ja öljy kuitenkin sipaistiin pintoihin, koska pesuvetenä käyttämämme järvivesi on humuspitoista ja tuumasimme, että käsittelemättömänä puu saattaisi saunassa ottaa siitä ajan myötä väriä itseensä.


Tuosta vielä näkee saunan mitat ja sijainnin mökkirakennuksen päädyssä. Meidän mökin mallihan on Honkarakenteen Rantama.

 

1 kommentti :

  1. Ihana sauna! Meillä on mökkisaunan lattiassa samanlainen vesikouru josta vesi poistuu. Se on todettu vuosien varrella erittäin käteväksi ja toimivaksi.

    VastaaPoista