14.11.2017

Tulianen TallinnastaMinusta ihan parhaat tuliaiset ulkomaanreissuilta löytyvät aivan tavallisista ruokamarketeista. Ensinnäkin matkoilla ruokakauppojen hyllyjä on ihana nuohota oikein ajan kanssa ja ihmetellä mitä kaikkea sieltä löytyy. Vahdata oikein tarkkaan kaikki saippuoista suklaisiin, pakasteista säilykkeisiin ja vessapapruista sipseihin. Muutamalla eurolla voi sitten ostostella kotiin jotakin joka varmasti arjessa tulee syötyä/käytettyä. Tällaisia hyviä arjen käyttötavaratuliaisia ovat olleet mm. tulitikut Ruotsinreissuilta.

Kipaisin taannoin ystävän kanssa päiväksi Tallinnaan ja toin sieltä tullessani kotiin paria sorttia puurohuitaleita. Tässä kuvassa niistä jytkymmät. Pienemmät, vähän niinkuin rikotut suurimot tulivat jo syötyä. Yksinkertainen ja halpa tuliainen. Etelänaapurissamme peruspuurovalikoimat ovat kaikkiaan vähän krouvimpia kuin meidän ohkaiset hiutaleemme ja niistä tulee ihanan rouhea huttu.

Ja kyllähän just tällaisia puuroaineksia, niinkuin tulitikkujakin kotosuomesta saa, mutta sepä ei olekaan se juttu. Puuroa keitellessä mietin mukavaa Tallinnan päiväämme ja tavailen pakkauksen tekstejä. Veski, tsihii. Veski on suomeksi mylly, nämä ovat siis Mylly-Matin puuroaineksia.  Puuroa lusikoidessa fiilis on eri kuin Elovenaa suuhun kauhoessa. Jos tuliainen on matkamuisto niin näin mun tulee sitä matkaa mukavasti muisteltua.

Onkos siellä samanlaisia tuliais-ostelijoita? Mitä te tykkäätte matkoilta tuoda kotiin?

7 kommenttia :

 1. Sama täällä, tuon aina ruokatuliaisia ja yleensä jotain sellaista, joka säilyy. Siis kuivatavaraa, teetä, hilloja ja sitä rataa. Niitä käyttäessä muistuu matkakin uudelleen mieleen.
  Kiitos muuten vinkistäsi joskus aiemmin täällä blogissa: Pikku-Pehtoori on loistava glögin lämmitykseen. Glögikausi on avattu!

  VastaaPoista
 2. Kyllä! Erilaiset ruokaherkut on kyllä parhaimpia tuliaisia! Itsekkin on tullut selkä vääränä (jos nyt voi käyttää tällaista ilmaisua, hah.) raahattua Espanjan reissusta erilaisia pastoja mitä ei Suomen kaupoista löydy, ja erilaisia karkkeja tietennii 😁

  VastaaPoista
 3. Ruoka- ja juomatuliaisia tuodaan. Tallinnasta/Virosta talkkunasuklaata ja Muhun leipää, Riikasta paikallista kalasäilykettä ja vohveli"kakkua", Prahasta maksapateeta ja tsekkiläisiä vohveleita, Portugalista sardiineja ja erilaisia muita kalasäilykkeitä ja tonnikalapateeta, Unkarista paikallisia pastalaatuja, valkosipulipyrettä tuubissa erilaisin maustein, laventelisuklaata sekä Ajvar-soosia.

  Mahdollisuuksien mukaan paikallisia makeisia, paikallisten pienpanimoiden oluita (Muhun saarella erinomainen pikkupanimo, Unkarista tuli mukaan paikallisen luostaripanimon oluita) ja paikallisia viinejä (tokaji, vinho verde, portviini jne.) ja liköörejä.

  Yleisesti ottaen ruokatuliaiset osuu nappiin, tosin tsekkiläinen punaviini ei päässyt muistojen listaan.

  VastaaPoista
 4. Ulkomailla paikallinen ruokakauppa on aina seikkailu. Viimeksi Virossa huomasin että viiriäisen munia oli ihan tavallisessa Rimin marketissa myynnissä hyllyssä.

  Kesällä Lissabonissa ihastelin äyriäisten ystävänä paikallisen Lidlin pakasteallasta, isot katkaravut (tiikerirapuja kai) irtomyynnissä ja hinta 9,90 kilo. Harmi kun ei voinut kotiin rapuja ostaa sieltä.

  VastaaPoista
 5. Rakastan ulkomailla ruokakaupassa haahuilua! Parasta on se, kun ostaa saippuan ja ottaa sen käyttöön jo reissussa. Loppusaippua säästyy kotiin, ja tuoksu tuo reissun tosi elävästi mieleen pitkänkin ajan päästä.

  Lapin-reissuilla koukkaamme aina Haaparannan kautta, ja mukaan tarttuu kaikkea tulitikuista vehnäjauhoihin. Ja tietysti läjä sisustuslehtiä... Länsinaapurissa pakkaukset on niin nättejä, halpistuotteissakin!

  VastaaPoista
 6. Tallinnan matkalta tuon aina monta pakettia tattarihiutaleita, joilla syntyy aivan toista maata oleva herkullinen puuro. Suomessa myytävillä tattarihiutaleille syntyy vain tasaista limaa. Helen-tattaripuurosta pidän aivan hulluna!
  http://www.helen.ee/#tatrahelbed

  VastaaPoista
 7. Minulla on myös tapana fiilistellä reissuilla ruokakaupoissa. Syyslomareissulla Kyprokselta lähti mukaan paikallista Maizenaa. Ihan vaan koska purkki oli niin kaunis, Muistan aina leipoessa yhdessä poikieni kanssa(jo aikuisia) tehdyn Lontoon matkan sillä leivinjauhepurkin ostin sieltä ja täytän sen aina uudelleen.Hammastahnaa (jos teksti on erikoinen) ja keksejä ostan varmaan joka reissulta. Ne eivät jää kaappiin lojumaan.

  VastaaPoista