5.5.2017

Valosta ja ilmansuunnista talossa


Tapa jolla auringon valo kiertää Vihreän talon sisällä päivän mittaan tekee jotenkin tosi hyvinvoivaksi. Se virkistää silloin kun on tarvis ja rauhoittaa kun sen aika on.

Talo ja huoneet sen sisällä on sijoitettu ilmansuuntien mukaan niin että makkarin ikkunat ovat itään, olkkarin itään ja etelään ja keittiön länteen. Tämä tekee sen että aurinko sarastelee aamusella makkarin suunnalta, paistaa kirkkaimmin päivällä olohuoneeseen ja antaa viimeiset säteet illalla keittiöön. Keittiö pysyy myös koko päivän viileänä, keskipäivän kuumuus ei osu sinne. Päivä rytmittyy ja talossa oleskellaan sen mukaan missä milloinkin on valoisinta. Aamulla sängystä noustessa hiljalleen kirkastuva taivas ikkunan takana virkistää. Etelän suunnassa olohuone on päivällä pitkään supervaloisa ja pitää aktiivisena. Illalla kyökin pöydän ääressä alkaa hiipuva valo sopivasti ramaista. Idän puolen makuuhuone on kesäyötä vasten hämärä ja mukavasti viilennyt.

Illan valo keittiössä on jotenkin erityisen rauhoittava. Jos mietin mikä mökillä eniten rentouttaa niin ehkä näiden kuvien kaltaiset hetket kyökissä. Matalalle laskeutunut aurinko paistelee vielä hetken puiden takaa ja piirtelee pelloille pitkiä varjoja. On vielä valoisaa, mutta kohta ei enää. Kaivetaan jääkaapista voileipäkamppeet ja istutaan hissuksiin iltapalalle. Päivän hötkyt on hötkyilty ja kuunnellaan kun tiskit kuivuvat pöydällä.

9 kommenttia :

 1. Kotoisasti ja tarkkanäköisesti kuvaat valon merkitystä. Samat ajatukset, täälläkin siirrytään kodissa valon mukaan. Luonnonvalo on pehmeintä ja parasta. Hyvää viikonloppua Vihreään taloon!

  VastaaPoista
 2. Meidän talossa kiertää valo ihan samoin. Viisaasti on aikoinaan talot ja huoneet sijoiteltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin että aikoinaanhan onkin ollut pakko miettiä, tuossa meidänkään talossa ei kai ihan alkuun ollut sähköjä - luonnonvalo on tarvinnutki hyödyntää tarkkaan.

   Poista
 3. Meillä kiertää valo myös melko samalla kaavalla. Keittiö tosin on sijoitettu samalle sivulle olohuoneen kanssa ja työhuone ilta-aurinkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän on hyvä, ei tarvitse tehdä työtä siellä työhuoneessa hiki hatussa :D

   Poista
 4. Käsintiskaus on tosi kivaa puuhaa mökillä. Ja se hetki, kun pöydät on pyyhitty ja katselee just niiden tiskien kuivumista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on! Siinä tulee sitten samalla tiskatessa hypisteltyä kippoja ja kuppeja, ihasteltua niitä ja mietittyä yhtä ja toista.

   Poista
 5. Kesäisen illan ja laskevan auringon valo maalla on yksinkertaisesti parasta, mitä tiedän. Meillä se hehkuu sisään kuistin ikkunasta, ruokapöydän päästä. Ne samat ikkunat saa auki niin, että niiden alla kasvavat ruusupensaat tuoksuvat hennosti sisään kuistille. Kesäillassa ei tarvitse juuri muuta.

  VastaaPoista