15.10.2023

Vintage-kalusteet: JugendVintage-kalusteissa tykkään erityisesti kahdesta aikakaudesta: 60-70-luvuista ja jugendista. Ja erityisesti niiden yhdistelmästä. Antakaapa kun selitän.

Jugend-ajan huonekaluista en suinkaan kaikista pidä. Esimerkiksi tuolit ovat mun makuuni aika raskaan oloisia. Mutta vähiten koristeelliset jugend-säilytyskalusteet, jakkarat, peilit ja sirot sivupöydät, niissä on juuri hienot muodot ja mittasuhteet minun silmääni. Esimerkiksi näiden kuvien lipasto ja kaappi ovat juuri sellaisia, jotka koen omakseni. Niiden muodoissa on tosi hillittyä dekoraatiota ja samaan aikaan reilua pelkistämistä. Ja ne on valmistettu umpipuusta. Laatu on erinomaista - täytyyhän sen ollakin kun kalusteella on sata vuotta ikää.

No miten 60-70-luvut liittyvät jugendiin? Alunperin jugend-ajan kalusteet ovat aika usein olleet tummaksi petsattua ja lakattua puuta, joskus ootrattujakin.  60-luvulle tultaessa sisustamisesta tuli koko kansan harrastus ja sisustamisen trendien muuttumistahti alkoi pikkuhiljaa kiihtyä. Koteja alettiin sisustaa yhtenäisemmän ajan henkeen sopiviksi. Siinä rytäkässä monia vanhempien aikakausien kalusteita uudistettiin maalaamalla niitä kirkkaan värisiksi kiiltävällä maalilla. Esimerkiksi sen ajan Miranolin värikimaraa näkee usein vanhojen puukalusteiden pinnassa;  mehevää vihreää, punaista ja keltaista useimmiten. Täyskiiltävää Miranolia on näiden minunkin lipastoni ja kaappini saaneet joskus ylleen, mutta täydellisen kauniissa kermanvalkoisessa sävyssä. Tykkään pinnoista juuri noin, kaikkine kolhuineen ja maalivalumineen. 60-vuotiaalle maalipinnalle ei mielestäni tarvitse - eikä saa - tehdä mitään entistämistoimenpiteitä. Kahden aikakauden yhdistelmä toimii niissä aivan täydellisesti.

Lipaston olen ostanut noin 20 vuotta sitten lahtelaisesta osto- ja myyntiliikkeestä. Ja kaappi on huutokauppa Helanderilta pari vuotta sitten huudettu. Uskokaa kun sanon, ettei kumpikaan maksanut paljon. Olisikohan lipasto ollut satasen verran ja kaappi 150 euroa. Hyviä jugend-kalustelöytöjä voi tehdä myös esim. Tori.fi:stä, katsopa esim. tuota kaappikaunotarta.
 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti