16.5.2021

Mökkipakettia ostamassa - mitä toimitukseen kuuluu?

 

Hongan Kide-saunamökki Tuusulan näyttelyalueella

Kaupallinen yhteistyö: Honkarakenne
 
Jatketaanpa tosielämän kertomusta hirsimökin rakentamisesta. Tähän asti on ehtinyt tapahtua seuraavaa: suunnittelin yhdessä Honkarakenteen arkkitehtien kanssa uuden mökkimallin (tulee Hongan mallistoon ensi syksynä) ja me rakennamme jo tänä kesänä sellaisen tontillemme järven rantaan Etelä-Savoon. Sen lisäksi että mökki suunniteltiin Hongan kanssa, heiltä ostimme myös mökkipaketin ja sen pystytyksen.

Mitä tarkalleen ottaen ostettiin kun ostettiin mökkipaketti? No, lyhyesti sanottuna tarvittaessa melkein kaikki materiaalit meidän mökin rakentamiseen, perustuksia lukuunottamatta. Lähtökohtaisesti Hongan toimitussisältö on jo tosi laaja, ja sitä voi sitten vielä halutessaan muokkailla ja laajentaakin. Esimerkiksi meidän tulevan mökin materiaalien hinnassa mukana olivat itse hirsirungon ja siihen liittyvien kilkkeiden lisäksi mm. kattorakenteet sisäkattopaneeleineen, väliseinät nekin verhouspaneeleineen, ikkunat hyttysverkkoneen, ulko- ja väliovet heloineen, terassit tarvittavien puutavaroineen, lattialaudat, kaikki listat ja vuorilaudat ja eristeet höyrynsulkumatskuineen. 

Huviloiden ja mökkien toimitussisällöistä saa vielä tarkemman kuvan kun lukaisee Hongan sivuilta lisää. Homma kannattaa aloittaa istumalla alas Hongan myyjän kanssa ja käymällä läpi mitä tarvitaan. Myyjältä saa sitten halutusta mökkimallista halutunlaisella toimitussisällöllä tarjouksen, sekä tarkat selonteot siitä mitä kaikkea hintaan sisältyy. Meitä on koko tämän prosessin ajan jeesannut Hongalta huippu Kai Holm.

(Tämän jutun kuvituksen on muuten Hongan Tuusulan pysyvästä hirsitalonäyttelystä ottamiani kuvia, tutkailin siellä kolmea mallimökkiä, kun pohdin meidän oman mökin toimitussisällön viimeisiä viilauksia.)

 

Toimitussisällön muokkaamisesta: kokemukseni mukaan se sujuu joustavasti. Paketin sisällä voi materiaaleja vaihtaa valkkaamalla Hongan materiaalivalikoimista sopivia. Vaihtoehtoja riittää. Muokkauksilla on tietty hintavaikutuksia materiaaleista riippuen - jos budjetti on tiukka niin kuin meillä, täytyy sitten vain päättää mihin satsaa ja mistä nipistää, jos vaihdoksia haluaa tehdä. Esimerkiksi meidän mökissä piisasi eristävyyden puolesta rungoksi 112mm paksu lamellihirsi (edullisempi vaihtoehto), mutta panostettiin perusversiota leveämpään lattialautaan (hinnakkaampi vaihtoehto). Kattomatskuksi valittiin huopa (edullisempi) ja väliseinien verhoukseen hirsipaneeli (hiukan hintavampi). Ja jos käy niin ettei Hongalta löydy mieleistä materiaalia, voi sen tipauttaa paketista pois ja tilata jostakin muualta sopivaiset, simple as that.

 Nämä kuvat ovat hirsitalonäyttelyn Vista-huvilamallista.

 

Varsinkin pintamateriaalien miettimisessä auttaa ehdottomasti visiitti tuonne Hongan hirsitalonäyttelyyn Tuusulaan. Korona-aikana sinne pääsee kun vain pirrauttaa etukäteen ja varaa ajan. Siellä näkee materiaaleja mallimökkeihin asennettuina ja saa käsityksen miltä mikäkin näyttää ja tuntuu luonnossa. Toimitussisältöä valitessahan tulee tehtyä aika liuta sisustuksellisiakin päätöksiä ja jeesaa kyllä että näkee valmiista taloista vähän suuntaviivoja. Miltä näyttäisi jos sisäväliseinät olisivatkin hirsipaneloidun sijaan levytetyt ja maalatut?  Minkä levyinen paneeli alakatossa olisi sopiva?  

Ja se hirsien mieletön tuoksu, siitäkin saa näyttelyssä nauttia. Miten voikin talot tuoksua niin hyvältä! Muutenkin tuumailisin että pintamateriaalien suhteen kannattaa katsomisen lisäksi myös KOKEA. Toki voi valita ihan vain katalogista katsomalla, mutta väittäisin että paremman käsityksen matskuista saa kun hypistelee ja tuoksuttelee niitä, katselee eri valaistuksissa, kuuntelee millaisen äänimaailman ne tekevät, ja niin edelleen. Tuolla Tuusulassa voi heittäytyä vaikka mallimökin sohvalle kattomaan hetkeksi kattoon ja valita alakaton paneelimatskun niin.

 


 

Myymälän puolella on matskuseinä, jossa valikoimaa näkee paljon yhdellä silmäyksellä ja voi vielä hypistelläkin. Minähän siis myös haistelin. Samoin kaikista saatavilla olevista hirsivaihtoehdoista on myymälässä pätkät omissa hyppysissä puntaroitaviksi. Napakan budjetin mökkirakentajille tällainen ajatus: moni edullinen perusmatsku on itse asiassa todella kaunis. Kun kokonaisuuden pitää pelkistettynä ja väri- ja materiaalipaletin suppeana, ne alkavat kyllä loistaa. 

 

Honka-hirsitalonäyttelyn Tuuma-mökkimalli

 

Minä oon hiukan muokkaillut meidän toimitussisältöä vielä tässä matkan varrella kaupanteon jälkeen. Se onnistui ihan hyvin kunhan olin ajoissa liikkeellä. Vaihtelin alakattopaneelit valkolakatuista puuvalmiisiin ja viilasin ulko-ovien mallia, noin esimerkiksi. Jotakin tiputin kyydistä poiskin, kuten väliovet - en siksi etteikö Hongalta olisi löytynyt sopivia, vaan ennemminkin siksi etten vielä osannut päättää millaiset laitetaan ja halusin lykätä päätöksentekoa siihen asti kun näen mökin sisätilat melkein valmiina. Lauteiden kanssa sama homma, nekin olisi saanut pakettiin mukaan, mutta tekee mieli odotella siihen asti että voin astua löylyhuoneeseen sisään ja sitten funtsailla millaiset lauteet olisivat upeet. Mutta suurimman osan materiaaleista kyllä otamme Hongalta, tällaiset fiilistely-jahkailut yritän kyllä nyt pitää aivan minimissä. Jokainen talon rakentanut tietää millainen ralli materiaalien etsintä, valinta, tilaaminen ja toimitusten organiseeraminen on. Se että suurin osa tulee Hongan puolesta samaan toimitussisältöön on todella suuri helpotus, kun raksakokonaisuutta ajattelee.

Niin kuin jutun alussa jo kerroinkin, me ostettiin materiaalipaketin lisäksi  Hongalta siis myös rakentamispalvelu, he pystyttävät mökin meille ulkoa päin valmiiksi. Mutta siitäpä sitten lisää kun homma pääsee vauhtiin, näillä näkymin jo tuossa juhannuksen alla!Ei kommentteja :

Lähetä kommentti