22.11.2018

Color Now 2019 - kaapin ja tarjottimen uusi ilme

Kaupallinen yhteistyö: Tikkurila


Tikkurilan tulevan vuoden trendivärikartta Color Now 2019 on täällä. Ensi vuoden väritrendit enteilevät kirkkaampien värien paluuta sisustukseen ja rohkaisevat yhdistelemään värejä ennakkoluulottomammin ja persoonallisemmin pitkän harmaan valtakauden jälkeen. Tämä kaikki tiivistyy vuoden väriksi valitussa K319 Flamingossa. Aivan herkku ja hehkuva väri, varsinkin räväkästi suurilla pinnoilla käytettynä. Ja pienempinä tehosteina yllättävän moneen väriin yhdistyvä, muuten!

Mun suosikkini koko värikartasta ovat nämä yllä olevan kuvan neljä sävyä, herkkis vaaleanpunainen Magnolia, sinappinen Dukaatti, petroolinen Syvänne ja herkkuvihreä Amazon. Päätin käyttää näistä kahta, Syvännettä ja Amazonia, tyydyttämään kotosalla pitkään vaivannutta värihimoa. Ensin vähän arastelin tummien ja voimakkaiden sävyjen valintaa, mutta olinkin lopulta ihan huipputyytyväinen kun maalausurakka oli valmis. Kannatti ehdottomasti olla värien valinnassa vähän uskalias.

Color Now värikartan idea on tällä kertaa ns. "clash ja blend" -ajatus. Toisaalta väreistä löytyy kauniisti toisiinsa yhteensointuvia sävyjä, niinkuin nyt vaikka neljän suosikkini vihreät sävyt. Toisaalta kartta antaa inspiraatiota yhdistellä vähän ristiriitaisiakin värejä jännitteen aikaansaamiseksi. Minä sovelsin näitä ajatuksia myös sävyjen valinnan kanssa; Amazon ja Syvänne sopivat harmonisesti yhteen, mutta ovat meidän kodin muiden värien kanssa oikein mukava kontrasti.Tässä maalisudin alle päässeet esineet ennen makeoveria. Vanha kokopuinen pukukaappi oli maalattu viimeksi kermanvalkoisella valtakaudellani. Sen pinta oli päässyt klohmoiseen kuntoon lukuisissa muutoissamme yli kymmenen vuoden aikana. Toinen tuunattava oli kirppikseltä löytynyt vanha Marimekon vaneritarjotin. Sen punainen pinta ei tuntunut yhtään kotoisalta ja siksipä tarjotin majailikin useimmiten kaapin uumenissa.Tässä tarvikkeet: Molempiin maalattaviin valkkasin täyshimmeän Helmi 10 -kalustemaaliin. Kaappiin tuli sävy Syvänne N439 ja tarjottimeen Amazon M386. Lisäksi tarvittiin hiekkapaperia, maalipesua, rätti, suojapaprua ja pensseli. Sekä kaapin että tarjottimen työvaiheet kulkivat samaa rataa, eli näin:


Ensin kevyt hionta, epätasaisuudet pois ja alle jäävän maalin pinta rikki.


Seuraavaksi pesu Tikkurilan käyttövalmiilla suihkutettavalla kalustepesulla. Sitten annetaan kuivua hyvin.


Ensimmäinen kerros ihanaa Amazoninvihreää maalia.


Tarjottimen sävymuutos oli niin suuri että sivelin sen varmuuden vuoksi peräti neljään kertaan. Silloin voimakas punainen ei varmasti enää paista maalin alta. Kolme kerrosta olisi kyllä saattanut jo riittää. Kaappiin laitoin kolme kerrosta Helmeä.

Otetaanpa tähän väliin ennen ja jälkeen -kuvat kaapista.

Kauniin tumman petroolisen vihreän sävyn ansioista kaappi jotenkin ryhdistyi ja hoikistui. Siitä tuli ihana terästys olohuoneen tähän asti loivaan värimaailmaa. Valitsin tuon Syvänteen jotta se sopisi olemassaolevien tavaroiden väreihin; mm. viltin vaaleanpunaiseen ja marokkolaismaton kuviointien ruskeisiin ja poltettuihin oransseihin.

Ja sitten tarjotin:Tämä vihreän sävy valikoitui astiakaappiin kurkkaamalla. Tarvittiin väri joka toisi kauniisti esiin monenkirjavien astioideni värejä ja muotoja. Erityisen ihana yhdistelmä vastaväriä ujosti hehkuvan puuterisen vaaleanpunaisen Teema-astiaston kanssa, juuri sopiva "clash". Samalla tuo vihreä on kiva väriläiskä asuntoon muutenkin, tarjotinta ei tarvitse piilottaa kaappiin käyttökertojen välillä vaan sen voi jättää mukavasti esille. Ja sehän sopii nyt kaapin sävynkin kanssa ihanasti yhteen.

Kun kuvasin näitä kuvia, hoksasin muuten mistä inspiraatio mun värien valintaan tällä kertaa kenties juonsi juurensa. Hilma af Klintin näyttelyjulisteen yläreunastapa hyvinkin (kuvassa alla). Näin käy mulle aika usein, jossakin taidekuvassa ihastelemani värit jäävät kuplimaan alitajuntaan ja putkahtavat sitten myöhemmin pintaan kun sopiva sauma on. Kun aloin tuota Klintin teosta vielä tarkemmin tiirailemaan, tajusin että siitähän löytyy peräti kymmentä Color Now 2019 -sävyä! Hilma on ollut aikaansa edellä :)

Olispa huippua kuulla mitkä ovat teidän lemppareita noista Tikkurilan trendiväreistä! Olisitteko valkanneet niistä suosikeiksi samoja kuin minä vai jotain aivan muuta? Koko Color Now -väripaletin näet tuolla.Kaapin ja tarjottimen maalaukseen tarvitut maalit saatu Tikkurilalta.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti