15.10.2018

Tulevan talon tarkastuskuvien äärellä - ja se pohjaratkaisu

Kaupallinen yhteistyö: Designtalo


Nyt on siis jo kuoppa tontilla ja kohta lähdetään nousemaan siitä korkeussuuntaankin - seuraavaksi kuitenkin vielä joitakin metrejä maan alle kun perustuksia paalutetaan. Mutta palataanpa sitä ennen hiukan ajassa taaksepäin ja puhutaan tarkastuskuvavaiheesta. Tuumasin että tästä voisi olla mielenkiintoista kertoa etenkin jos siellä ruudun toisella puolella on valmistaloa rakennuttavia tai sellaisen ostamista harkitsevia. Ja vilautanpa samalla tosiaan millainen siitä meidän talon pohjaratkaisuta kehittyi!

Pian talokauppojen jälkeen Designtalo lähetti meille talon tarkastuskuvat. Niiden läpikäyminen vasta jännää ja hikistä hommaa olikin. Tarkastuskuviin tehtiin viimeiset taloon haluamamme muutokset ennen lopullisia lupakuvia ja rakennuslupahakemuksen jättämistä. Ne käytiin myös näyttämässä rakennusvalvonnassa ennen luvan hakemista.

Ensin rakennusvalvontaan: Meidän talon kohdalla ei tarkastuskuviin tullut siellä juurikaan muutettavaa/korjattavaa, lupakäsittelijä näytti hankkeen etenemiselle aikalailla sellaisenaan vihreää valoa. Tähän vaikutti varmasti paljon se että talotoimittajalla oli jo kokemusta samalle alueelle rakentamisesta: alueen rakennusmääräysten tulkinnoista oli valmiiksi hyvä käsitys ja ne otettiin jo ennen kaupantekoa pitkälti huomioon. Lisäksi olin itse käynyt ennen koko talopaketin ostohommaan ryhtymistä lupakäsittelijän luona "neuvontakäynnillä" selvittämässä alueen yleisiä reunaehtoja - emme alunperinkään lähteneet suunnittelemaan mitään minkä hyväksyminen olisi epävarmaa. Tarkentavaa kysyttävää meillä oli mm. palo-osastointivaatimuksista, julkisivun värin merkkaamistavasta ja talon sijoittamisesta tontille. Näihin kaikkiin yksityiskohtiin saatiin tuolla visiitillä vastaukset ja saatiin piirrätettyä ne valmiiksi kuviin RaVan toivomalla tavalla. Tuossa istunnossa olivat läsnä lupakäsittelijän lisäksi meidän pääsuunnittelija ja vastaava mestari ja minä. Rakennuttajan itsensä ei liene pakko olla tässä tapaamisessa paikalla, mutta minä halusin olla jotta olen varmasti kaikesta muutoksiin vaikuttavasta kärryllä.

Sitten niihin omiin muutoksiin: Kaupanteon jälkeen haluttiin itse vielä aika montaa kohtaa talosta viilata paremmaksi; mm. ikkunoiden kokoa ja sijoittelua muuteltiin vielä tarkastuskuvavaiheessa kun niitä oli ajan kanssa ehtinyt makustella. Kauppakirjan tekohetkellä piirretyt kuvat muuttuivat myös hiukan kun Designtalon rakennusarkkitehti piirsi ne puhtaaksi. Siihen vaikutti rakennusmääräysten huomioiminen ja piirtäjän näkemykset hyvistä ratkaisuista. Jotkut muutokset olivat tosi hyviä ja järkeviä. Joidenkin kohdalla haluttiin sitten palauttaa kuvia lähemmäs omaa alkuperäistä ideaamme, rakennusmääräysten puitteissa tietty. Parhaiten tämä miettiminen minusta sujui piirtäjälle pirauttamalla: yhdessä rakennusarkkitehdin kanssa suoraan juttelemalla oli sujuvinta sumplia omat ideat/toiveet ja käytännön toimivuus ja rakennusmääräykset kohtaamaan. Tästä esimerkkinä meidän yläkerran makuuhuoneiden ikkunat, joiden kokoa ja sijoittelua toivoessani piti huomioida määräykset hätäpoistumisteistä.Kun oli käyty rakennusvalvonnassa, pääsuunnittelija ja vastaava mestari antaneet oman kommenttinsa, oma miettimistyö oli tehty ja toivomiamme muutoksia/viilauksia mietitty yhdessä talofirman rakennusarkkitehdin kanssa, tartuimme vielä lopuksi tarkastuskuviin konkreettisesti punakynän kanssa ja teimme Designtalolle muutoslistan. Homma toimi käytännössä niin että merkkasimme ja numeroimme tarkastuskuviin muutokset ja kirjoitimme niistä vielä erikseen numeroidun listan. Tämä homma tehtiin erityisellä tarkkuudella - saattoipa välillä vähän hikikin käydä kämmenissä. Designtalo jeesasi jos tuli vielä jotakin kysyttävää esim. mitä mikäkin haluamamme muutos maksaisi.

Lopuksi istuttiin vielä kotiräätäli Villen kanssa alas, käytiin kaikki kohdat vielä kertaalleen läpi ja piirrettiin/kirjoitettiin muutoslista yhdessä puhtaaksi. Samalla tsekattiin että kaikki rakennusvalvonnan kommentit esim. palo-osastoinnista oli varmasti huomioitu oikein. Oli hyvä tehdä tuo läpikäyminen vielä kertaalleen yhdessä talofirman edustajan kanssa, tuli tuplavarma olo siitä että olimme todella muistaneet kaiken - jokaista ikkunan ja oven oikeaa aukeamissuuntaa myöten. Samalla saimme tiedon mitä tekemämme muutokset tulisivat yhteensä maksamaan. Osasta tuli lisäkustannusta kauppahinnan päälle, osa oli sellaisia jotka tekivätkin hiukan säästöä. En tiedä montako kohtaa noissa muutoslistoissa noin keskimäärin on, mutta meillä niitä kertyi kolmisenkymmentä. Pääosa muutoksista oli pohjapiirroksessa, mutta muutamia pieniä viilauksia tehtiin myös julkisivuun ja asemakuvaan.


Muun muassa tällaisia muutoksia meidän talossa tehtiin tarkastuskuvien äärellä:
-vaihdettiin parvekkeen ja kuistin kaidematsku puusta metalliin
-tarkenneltiin kalustesuunnitelmaa, mm. keittiön aamiaiskaapin ja kylppärikalusteiden leveyksiä
-lisättiin kylppäriin pyyhekuivain
-siirrettiin muutamien oviaukkojen sijoittelua, esim. ulko-ovi niin että aukeaa fiksummin, vaatehuoneen ovi niin että sen molemmin puolin mahtuu komerot kivuttomasti
-muutettiin vaatehuoneen koko sellaiseksi että stemmaa kaapistojen standardileveyksien kanssa
-määriteltiin ovien ja ikkunoiden aukeamissuunnat
-suurennettiin terassia
-funtsattiin tilaan mitoiltaan sopiva takkamalli

Ja tämmönen siitä sitten pohjaratkaisultaan kaikkineen tuli. Jokainen nurkka on mietitty nyt todella sellaiseksi että on meitin mieleen.

Pohjakuva: Designtalo

Alakerta:
-iso keittiö+olkkariyhdistelmä, jonka nurkassa ruokakomero
-keittiöstä käynti terassille, josta osa lasitettu
-kylppäri jossa suihku
-vaatehuone ulkovaatteille
-yksi makkari josta tulee työhuone
-pihavarasto johon käynti autopaikalta

Pohjakuva: Designtalo

Yläkerta:
-3 makkaria; yksi aikuisille, yksi pikkumussukalle ja yksi vieraille
-aikuisten makkarista käynti parvekkeelle
-kylppäri ja sauna
-vaatehuone
-pikkuinen kodinhoitohuone
Tämä postaus on osa 2/4 juttusarjasta jossa kerron valmistalon rakennuttamisen vaiheista. Postaussarja toteutetaan yhteistyössä Designtalon kanssa. Osa 1/4 kertoi talopaketin ostamisesta. Tulossa on vielä osat 3 ja 4 talon elementtien kuivaketjusta ja LVIS-töistä.
1 kommentti :