8.9.2016

TiskihommissaTiskihommat maalla tehdään vanhan maailman malliin. Ensin haetaan kaivosta kaksi ämpärillistä vettä. Toinen laitetaan hellalle isoon kattilaan kuumenemaan, toisesta kaadetaan annokset kylmää odottamaan kahteen tiskivatiin. Tässä välissä yleensä makoillaan sohvalla - niin kuuluu tehdä kun tiskivesi lämpiää.

Kun vesi on kiehuvaa, lisätään sitä vateihin kylmän veden sekaan niin paljon että tiskiveteen kärsii just ja just upottaa näpit. Ei tule puhdasta jos ei ole kuumaa, sanoi mummo.

Melkein kaikki mökin astiat on valittu kirppiksiltä just tänne - ja rakkauvella. Tiskaaminenkin on siksi asteen verran mukavampaa kun näitä aarteita pääsee hypistelemään. Kuuman veden kanssa loiskiessa ajatukset kulkevat monien kirppisreissujen polkuja; Tämän Esteri Tomulan kirsikkakattilan löysin silloin sieltä maaseutukirppikseltä. Näistä Arabian lautasistahan piti tulla varalautaset, mutta ovatkin aivan ykköset. Tässä on tää ananaskuvioinen euron emalikippo sieltä romukaupasta silloin. Tiskaillessa ja tuumaillessa tuijotetaan kyökin ikkunasta talon takana pörhistelevää syreenipuskaa.

Huuhdeltuja astioita ladotaan kuivumaan muoviseen kuivaustelineeseen. Kirppikseltä sekin. Siihen ei ikinä mahdu kuin murto-osa tiskeistä, mutta sitä käytetään silti nostalgiasyistä aina. Kattilat, pannut ja isot lautaset kuivataan ruokapöydällä suosikkikeittiöpyyhkeiden päällä. Niiden kuivumisen kanssa ei hötkyillä: nostetaan kaappiin kun jaksetaan.

6 kommenttia :

 1. Niin tuttua touhua :) Minä kun en hyväksynyt mökille mitään muovista, tiskailen nyt aavistuksen liian pienessä emalivadissa ja hermoilen ettei vettä roisku ihan joka paikkaan. Mukava ja hallittu kaaos joka kerta.
  Hieno jääkaappi muuten! Saman mallinen ja värinen ollut jo jonkun aikaa etsinnässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo jääkaappi on kyllä hyvä! Sekin löytyi second handina, oli huippu löytö kun entinen hajosi :)

   Poista
 2. Tohon hommaan mäkin haluaisin! Ihanaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aina huippua jos joku haluaa tiskata :D

   Poista
 3. Just parasta mökkipuhdetta saunan lämmittämisen lisäksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On! Mutta on kyllä todettava että ei se aina tuo tiskaaminen kyllä noista mökkipuitteista huolimatta nappaa :D

   Poista