29.9.2015

Taidetta kotiin: Birger Kaipiaisen Viola


Birger Kaipiainen on mun suuri idoli ja olen ihaillut hänen kättensä jälkiä teini-ikäisestä asti. Kaipiaista on löytynyt kotoa aiemmin ainakin Paratiisi-astioina ja Kiurujen yö -tapettina. Mestarin tuotannon keraamisesta isosta vadista olen haaveillut vuosia. Haaveilu ja kuumeilu nousi huippuunsa pari vuotta takaperin, kun Espoon modernin taiteen museo Emmassa oli iso Kaipiaisen näyttely. (Silloin panin muuten merkille että aika ison osan näyttelyn esineistä omisti Tokmanni-liikemies Kyösti Kakkonen, joka myös taiteen keräilystään tunnetaan. Aika kadehdittava Kaipiais-kokoelma Kakkosella.) Siellä oli niin hienoja uniikkeja vateja että hiljaiseksi veti. Tuolta voi vähän katsella millaisista esineistä on kyse.

Nyt meillä on kotona vaikuttavan kokoinen, Arabian valmistama Kaipiaisen Viola-sarjan keraaminen orvokki. Uniikkiin vatiin ei meikäläisen budjetti venynyt, mutta tällaisen sarjatuotetun, numeroidun taide-esineen saatoin hankkia. Kauan sitä netistä naarasin ja viimein sopivan hintainen yksilö löytyi loppukesästä tamperelaisen panttilainaamon myymälästä. Tämä orvokki oli kuulemma ollut panttilainaamon varastossa vuosikausia ja etsinyt oikeaa ostajaa. Minkälaisen tarinan saattelemana se on alunperin pantattu, sitä ei kerrottu. Violaa on valmistettu muutamassa koossa joista tämä on suurin. Korkeutta on vajaa puoli metriä, varsin komia kukkanen siis. Tuossa isojen kaari-ikkunoiden kainalossa se ei tosin miltään jättiläiseltä näytä.
11 kommenttia :

 1. Todella vaikuttavan kokoinen ja ottaa paikkansa haltuun. Hieno sijoitus ja kodin kaunistus!

  VastaaPoista
 2. Moikka! Vasta aivan äskettäin löysin blogisi ja näyttää ihanalta! Erityisesti kiinnostaisi tietää mistä tuo matto on..? Varmaan olet maininnut sen jossain aiemmassa postauksessa mutten pikaisella selailulla löytänyt :) Aurinkoista syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kivaa että löysit :) Matto on marokkolainen ja sain sen vaihtokaupalla ystävältä.

   Poista
 3. Voi miten kaunis se on juuri tuossa itsekseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä mietin justiin että itsekseen on hyvä, ei kaipaa runsautta ympärilleen.

   Poista
 4. Onpa upea! Sopii tuohon tosi hyvin. En tiennyt, että Violaa on näin isonakin. Kaipiainen on myös yksi minun suosikeistani, Emman näyttely oli upea! Isoäidilläni on pari hienoa vatia, kello ja myös pienempi Viola, ihailen niitä aina hänen luonaan vieraillessani. Omaan kotiin voi budjettisyistä vain haaveilla... :)

  VastaaPoista
 5. Upea!!! Kiurujen yö - tapetin suurena ihailijana voin sanoa että olisi täydellinen myös omaan kotiin. Upeaa taidetta!!!!!

  VastaaPoista
 6. On kyllä upea! Sopii hyvin tuohon hillittyyn ympäristöön. Nappiostos!

  VastaaPoista
 7. Vau! Toi on ihan mielttömän hieno - hyvä hankinta!!

  VastaaPoista