5.4.2015

Pääsiäistraditio - lampaankare lisukkeineen



Pääsiäisenä skippaan yleensä surutta pajunkissat, tiput, ruohot, narsissit ja yllätysmunat. Mutta lammasta en skippaa ikinä. Ylipäänsä vahvimmaksi traditioksi on muodostunut syödä pääsiäisen aikaan tosi hyvin - tai ainakin tosi paljon.

Jo monena vuonna on pääsiäispöytään päätynyt lampaan karetta. Onhan se vaan hyvää, ja aika sutjakka valmistaakin. Tänä vuonna kareen seuraksi lautaselle päätyi ihanaa kukkakaalia Ottolenghin tapaan, munakoiso-linssimuhennosta ja yrttistä jugurttia. Nyt seuraa reseptejä; oli sen verran hyvä pääsiäispäivällinen että laitan ne tänne itselleni muistiin ja muidenkin napattavaksi jos tykkäätte. 

Yrttijugurttiin ei ole sen kummempaa ohjetta: muista herkuista ylijääneet yrtit pilkotaan ja sekoitetaan turkkilaiseen jugurttiin. Lisätään hiukan suolaa ja pippuria. Lisätään valkosipuliakin jos siitä tykätään. Annetaan maustua.





Kukkakaaliherkku Ottolenghin tapaan

1/4 kukkakaali raastettuna
3/4 kukkakaali pilkottuna 
1 sipuli
Oliiviöljyä
Tuoreita yrttejä: persiljaa, rakuunaa, minttua
Puolikkaan granaattiomenan siemenet
Kourallinen paahdettuja, kuorittuja pistaasipähkinöitä
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
1 rkl sitruunamehua

Pyörittele pilkottu kukkakaali öljyssä ja suolassa, levitä uunipellille ja paahda n. 15 min. n. 190 asteessa. Pilko sipuli ohuiksi suikaleiksi ja paista pannulla makeaksi ja rapeaksi. Anna sipulin ja paahdetun kukkakaalin jäähtyä. Sekoita raastettuun kukkakaaliin pilkotut yrtit, sitruunamehu, pistaasipähkinät, granaattiomenan siemenet, jauhettu juustokumina, hiukan öljyä ja suolaa. Lopuksi lisää jäähtyneet paistettu sipuli ja paahdettu kukkakaali. Kääntele kevyesti sekaisin ja tarjoile heti.




Yrttimarinoitu lampaankare

Marinoi lampaankaretta pari tuntia vapaamuotoisessa yrttimarinadissa, johon voisi tulla esimerkiksi öljyä, suolaa, mustapippuria, minttua, korianteria ja valkosipulia.

Paista kare ensin joka puolelta paistinpannulla kullanruskeaksi. Laita sitten uunipellille ja paahda uunissa sopivaan kypsyyteen, esim. 175 astetta n. 10-15 minuuttia. Kääri kare folioon ja anna vetäytyä 10 min. Leikkaa kyljyksiksi.





Munakoiso-linssimuhennos

1 munakoiso
1,5 dl belugalinssejä
Oliiviöljyä, valkoviinietikkaa, suolaa, pippuria
Vapaavalintaisia yrttejä, esim- korianteria, minttua, basilikaa
Pilkottua kevätsipulia
1/2 granaattiomenan siemenet

Pilko munakoiso kiekoiksi. Sivele kiekot oliiviöljyllä ja ruskista niiden pinnat paistinpannulla. Levitä kiekot uunipellille ja anna paahtua n. 175 asteisessa uunissa kypsäksi, noin 20 min. Anna hiukan jäähtyä ja pilko kiekot 4-6 osaan.

Keitä linssit pussin ohjeen mukaan kypsiksi. 

Sekoita pikainen vinaigrette: kolmisen ruokalusikallista oliiviöljyä, pari ruokalusikallista valkoviinietikkaa, hiukan suolaa ja pippuria. Kaada vinaigrette keitettyjen  ja valutettujen linssien joukkoon. Sekoita joukkoon munakoisopalat. Lisää pilkotut yrtit, granaattiomenan siemenet ja kevätsipuli. Sekoittele ja tarjoa heti lämpimänä.
 



6 kommenttia :

  1. Mukavaa pääsiäisen aikaa sinne :)

    VastaaPoista
  2. Juu ei hyvää ruokaa kannata kyllä koskaan ohittaa. Hauska tuo koirakamu " minulle kans " :)

    VastaaPoista
  3. Wow, this looks yummy. And that is a cute puppy face on the sofa there :)

    VastaaPoista
  4. Tulipa nälkä! :) - Petra

    VastaaPoista
  5. Tuon nappaan talteen, tuon kukkakaalireseptin!

    VastaaPoista