11.3.2014

Villi voittaa suunnitellun 
 
Talon pihassa aika moni kaunis juttu on syntynyt sattuman kaupalla ilman sen kummempaa puutarhurointia. Hartaasti suunniteltu ja taiten istutettu ei mun pihassani yllä luonnon omien kiemuroiden kauneuteen. Ainakaan vielä, voihan se olla että puutarhaviisauden karttuessa joskus vielä kilpaillaan. Luonto osaa vaivatta sekoitella erilaisia vihreitä ja erimuotoisia lehtiä. Se osaa heittää sormustinkukan kasvamaan joka vuosi uuteen yllättävään, justiinsa sopivaan paikkaan - viime kesänä valkoraitaisen viiruhelpin pariksi. Hiirenvirnan se kieputtaa hoikan heinän varteen niinkuin pitsiksi. Talon vihreää seinää vasten kainostelevien varjoliljojen juureelle se järjesti sinivuokkoja matoksi. Minun hommakseni jäi olla niittämättä, siirtämättä, kääntämättä ja nyppimättä. Kaikkea ei toki luonto kaunista, talollisen on pihalla puuhattava muutakin kuin vain fiilistelyä ja kahvittelua. Lääniä riittää niin että villille ja istutetulle on molemmille sijansa.

The most beautiful parts of my garden seem to be the untouched, wild ones.
.

6 kommenttia :

 1. Totta, niin totta!!! Täydellisen näköistä! <3


  http://pienilintu.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Ihanaa kuulla että joku muukin ajattelee juurikin näin, että luontoa ei pidä kitkeä kokonaan istutetun tieltä pois. Meilläkin täällä samanmoisen rintamamiestalon pihapiirissä saa rehottaa myös "sattumat" laitetun seassa, ihan vaan siksi, kun se vaan nyt näyttää minusta hyvältä. Monesti olen miettinyt että olenko nyt vaan laiska puutarhuri kun annan sekamelskan olla, joten kovin lohdullista kuulla että joku muukin näkee sen kauneuden, sillä kun olen koittanut "laiskuuttani" muille perustella.

  VastaaPoista
 3. Niin hyvä kuulla :) ihan liian hallittua ja hillittyä näkee kyllä..:/

  VastaaPoista
 4. Luontoäidin istutukset ovat usein niitä kauneimpia ja puhuttelevampia... <3

  VastaaPoista
 5. Kyllä, villiä ihaillen ja hellästi hilliten, siinä allekirjoittaneen resepti puutarhan hoitoon. Ja meidän vuosikausia villiintyneestä satumetsä-puutarhasta ei taida ihan vuodessa edes hallittua saadakaan. Hyvä niin!

  VastaaPoista
 6. Diggaan tosta asenteesta.

  Omassa pihassa on jotain samaa: se on niin runsas ja rönsyilevä, että vaikka kuinka siellä painisin ja koittaisin ruokata, niin villi voittaa ja salainen puutarhafiilis säilyy. Hyvä niin!

  VastaaPoista