2.2.2014

Minkä valitsisit? 

Joskus hurvittelen mielessäni ja pelaan keskenäni "minkä valitsisit?" -peliä. Peliä voi pelata vaikka mökin huussilukemistosta löytyvällä 70-luvun Anttilan postimyyntiluettelolla, jonka sivuilla on kaikkea lapsuuden inkkariteltoista muikean värisiin silkkitäkkeihin. Mieluiten seilaan kuitenkin Designmuseon sivuille Arabian tehtaan käyttökeramiikkaa selaamaan ja unelmoimaan minkä sarjan valitsisin uudelleen tuotantoon jos saisin ihan vapaasti valita. Sivulla voi ihastella astioita vuosien takaa suunnittelijoittain, se on lystiä. Valkkaisinko jonkun hienon käsinmaalatun sarjan takaisin kauppojen hyllylle, niinkuin Anja Jaatinen-Winquistin suunnitteleman Pajun? Tai Anja Juurikkalan kuvioiman Zoo-lastenastiaston lautasen josta söin aina pienenä mummolassa?

Ehkä kuitenkin päätyisin Esteri Tomulan suunnittelemaan Tattiin. Valkkaisin tehtaassa uudelleen valmistettavaksi leikkuulaudan, kahvikupit, lautaset ja uunivuoat. Nyt ei taidakaan olla mitään järisyttävän hienoja uunivuokia millään firmalla kaupan, sellaisille olisi ainakin mun kaapissani tilausta. Ja jos saisi vielä toivoa posliiniesineiden kylkeen emaliastioitakin, voisi pyöräyttää myytäväksi vielä tattikulhoa ja tattikattilaakin.

(Jutun kuvituksena ihana Valencia -sarjaa, teekuppi ja mieheltä joululahjaksi saatu söpö makeisrasia. Valencian valmistus loppui Arabiassa 2002, käsittääkseni viimeisenä käsinmaalattuna sarjana.)


What would you choose to be remanufactured, if you had the freedom to pick from the archives of your favourite porcelain factory? My choice would probably be Tatti by Esteri Tomula for Arabia. I would love to see the cutting board, coffee cups, plates ja casseroles on store shelves again. I wouldn´t mind if the enamel bowl and kettel were available again as well.

(The series in the photos above is Valencia by Arabia, discontinued in 2002.)

21 kommenttia :

 1. Mä päätyisin tohon tattiin ja. Kerätäänkö adressi tehtaanjohdolle? ;)

  VastaaPoista
 2. Tuo Tatti on todella kaunis! ja heti olisin adressissa mukana ;)

  VastaaPoista
 3. Kaikki nuo ehdottamasi kävisivät mulle.
  Omalla listalla on ollut pitkään mustavalkoinen Paratiisi malja kannella (keittokulho).
  Olisi ihana, jos Arabialla olisi real Retro -sarja, jossa joka vuosi ilmestyisi keräilyastia entisiltä ajoilta.
  Voisivat itse esiraatina valita nykytuotantoon sopivia ja sitten Arabia-fanit äänestäisivät tuotantoon tulevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sa P, justiinsa mietin samaa: vaikka vuosittain voitaisi arkistosta valkata tuotantoon hetkeksi joku aarre. Sähän jo brändäsitkin koko homman, Real Retro olisi ihan loistava!

   Poista
  2. Ja meitä saa pyytää Real Retro esiraatiin maallikkojäseniksi ;).

   Poista
 4. Selaamatta Designmuseon sivuja (vielä, kohta sinne syöksyn ja toiveita tulee) tulee nopeasti mieleen Kaj Franckin 0,2 l kaadin, jossa korkkikorkki ja jota myydään Teema-sarjassa valkoisena; että miksei sitä voi olla tuotannossa muissakin väreissä! Edes mustana, ja noh, erityisesti mustana minulle :) On hyvä kahvimaitokannu ja muutenkin kaunis esine pitää esilläkin, joten ei tarvitsisi kuin uusia värimassoja sekoitella, tuotantohan on jo olemassa. Että epäkohta, josta olen myyjien kanssa keskustellut, kun käyn Iittalan Outletissa, mutta eihän siellä asialle mitään voida.

  Tatti-sarjaa ostaisin sukkana, ainakin kulhoja ja leikkulaudan, varmaan muutakin.

  Ja Raija Uosikkisen Emilia-sarjan koristeet... uijui että olisivat ihania ostaa ihan melkein missä muodossa vaan.

  Aina ei tarvitsisi keksiä pyörää uudestaan, koska monia suosittuja ja haluttuja kuviointeja on jo olemassa ja niille uskoisin olevan ostajakuntaakin.

  Paras idea olisi tuo Sar P.n ehdottama real retro -idea! Rajattu aika ja tuote, se varmaan toimisi.

  Pauliinalotta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "ostaisin sukkana", no voi ilmaisun helppoutta... siis tuosta ymmärtää toivottavasti, että en sukan muodossa ostaisi, vaan sukkana tarkoittaa nopeasti, heti, välittömästi ja muuta semmoista, joissakin tilanteissa kuvaa myös määrää eli paljon. Tässä tapauksessa molemmat kuvaukset (nopeasti ja paljon) sopivat kyllä hyvin.

   Alkoi itseä naurattaa, että jos nämä murrejutut eivät kaikille lukijoille aukea. :)

   Poista
  2. Pauliinalotta, kyllä mä heti ymmärsin mistä sukassa oli kyse :)

   Poista
 5. No kyllä, Tatti tuotantoon! Laittakaapa ehdotusta Arabialle. :)

  VastaaPoista
 6. Arabialla on ihania astioita, jotka pitäis ehdottomasti laittaa uustuotantoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On! On toki nykyvalikoimassakin paljon kaunista. Haikalenkohan mä sitten 30:n vuoden päästä näitä nykyastioita uustuotantoon :D

   Poista
 7. Kerttu Nurmisen karkkipurkki on minun ikisuosikki. Ja totta, vanhat emaliset keittoastiat on vaan niin ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Karkkipurkki on superkaunis. Mäkin sellaista vähän kiikaroin :)

   Poista
 8. Minä en kaipaa mitään uustuotantoa, tykkään juuri näistä vanhoista juuri siksi koska ovat harvinaista herkkua. En jaksa uskoa, että laatu mahdollisissa uustuotantoastioissa (etenkin emalissa, ne Hackmanin Kesä-kattilat ovat aika rumia ja huonoa emalityötä verrattuna vanhoihin Finelin kattiloihin) olisi yhtä hyvä, kuin vanhoissa ja kuviollisethan tehtäisiin todennäköisesti jossain Thaimaan hikipajoissa. Uudet suunnittelijathan kierrättää jo ihan tarpeeksi vanhoja kuvioaiheita kuvionälkäisten tarpeiksi, joten minun puolesta vanhat ihanat tomulat ja uosikkiset saavat edelleen olla niitä kirppisten aarteita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän Anna ajatuksesi. Tuo oiskin jännä nähdä että katoaisiko Tatista hohto jos sitä olisi tuosta vaan saatavilla koska vain jättimarketin Arabia-hyllyllä. Sitten ainakin katoaisi heti jos laatu olisi köppästä ja valmistusmaa kaukainen. Tällaisessa uustuotannossa pitäisi kyllä mun mielestä ehdottomasti säilyä laatu ja kotimaisuus - niinkuin alunperinkin on tuotteen kohdalla ollut.

   Joskus olen myös kaipaillut jotakin kuviota nykymitoituksen mukaisiin astioihin. Niinkuin esimerkiksi Arabian puhalluskoristeet ovat aivan älyttömän kauniita, mutta kahvikupposten minipienen koon vuoksi tulevat meillä harvoin käytetyiksi. Mutta tekeekö vanha kuvio uuteen esineeseen kuitenkaan sen oikean fiiliksen - vai sittenkin se että esine on oikeasti vanha, kiertänyt kädestä käteen ja kestänyt vuosia. Olis jännä nähdä miten kävis.

   Poista
 9. Kerään vanhaa Arabiaa, joten olen näistä kovastikin kiinnostunut, mutta minulla on liikaa suosikkeja. Joskus vain mietin, että miksiköhän en ole hankkinut Paratiisia...Tulenkohan katumaan.

  Tuo sininen Valencia on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, mulla on ollut jo kauan samanmoinen suhde Paratiisiin. Nyt olen sitä vähän pikkuhiljaa alkanut kerätä.

   Poista
 10. Tatille yksi ääni lisää! Anopin taikinakulhoa aina ihastelen..

  VastaaPoista
 11. Tatille yks ääni lisää, vaikka sen harvinaisuus Suomessa juuri tekee siitä kiehtovan. Itselle en ole vielä raaskinut hankkia, kun kerran jätin kirppikselle huonossa jamassa olevan keraamisen kulhon. Otti päähän, kun tajusin vähän ajan päästä että se on tosiaankin samaa sarjaa vaikka hinta olikin hieman korkea...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä keraamisia kulhoja ei kyllä juuri näe kirppiksillä, taitaa olla suht harvinaista herkkua. Tai siis mulla ei ole tullut vastaan kuin ehkä kerran, sekin aivan rapakuntoinen. Leikkuulautaa, lautasta tai kuppia en ole nähnyt ikinä missään kirpputoreilla ja turuilla myytävänä, oli ihan yllätys että sellaisia on edes valmistettu.

   Poista