14.12.2013

Gunvorin valkosipuli


Sain viime kesänä syntymäpäivälahjaksi "stipendin" käytettäväksi johonkin itselle mieluisaan. Sijoitin rahnan esineeseen, joka on pyörinyt muistissani teinivuosista, 80-90 -lukujen vaihteesta saakka. Muistelen että kouluaikana kuviskirjassa oli tällaisen Gunvor Olin-Grönqvistin Arabialle (Pro Arte -sarjaan?) suunnitteleman valkosipulin kuva esimerkkinä keramiikan tekemisestä. Jossakin vaiheessa kuvistunnilla tehtiinkin vihanneksia savesta ja Gunvorin innoittamana värkkäsin oman valkosipuliversioni (ei tullut yhtä sulavalinjaisen hieno). Sittemmin musta tuli ammatiltani kuvisopettaja, muistot omilta kouluajoilta ovat siksikin tärkeitä.

Sipuli tuli ihan sattumalta vastaan pikkupaikkakunnan kirpputorilla, kun stipendirahat polttelivat sopivasti taskussa. Väittäisin olevani aika ahkera vanhan tavaran vaanija ja tämmöistä ei ole kuunaan aiemmin osunut missään eteen - sen täytyi siis olla kohtaloa. Hinta ei ollut pieni mutta oli kuitenkin kohtuullinen, joten kaupat syntyivät. Ja kyllähän tuo koriste-esine on mun silmääni sittemmin sulostuttanut. Se on yllättävän kevyt ja niin kovin taidokkaasti muotoiltu. Kun sitä hypistelee, tietää heti ensi otteesta että se on taitavan ammattilaisen käsistä lähtöisin.

Olin-Grönqvistin kädenjälki on muutenkin mieleen. Talosta löytyy samalta suunnittelijalta valkosipulin lisäksi ainakin suolasalkkari, kupu ja aterinpidikkeet.

Beautiful hand made and hand painted ceramic garlic is by Gunvor Olin Grönqvist for Arabia.
.

16 kommenttia :

 1. Enpä ole tuollaiseen valkosipuliin ennen törmännyt, mutta hieno se on. Minä taas löysin ihanan kristallikruunun ja halvalla, heti sen jälkeen kun olin tehnyt itselleni aarrekartan ;). Aika metka juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenkäs sitä sanotaankaan että jos hoksaa toivoa... :)

   Poista
 2. Voi kun se on kaunis! Rakastan löytöjä tarinan kera! Ihana on tuo lamppukin, onko silläkin tarina? ;)

  - Anna/ kotiani.blogspot.fi -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna, lamppu löytyi kesällä eräältä maaseudun autotallikirppikseltä. Tuolla lisää tarinaa siitä: http://www.vihreatalo.com/2013/07/kaino-kaunotar.html

   Poista
 3. Onhan tuo upea! Kiitos sinun, että ensimmäisen kerran kuulin koko ihmisestä!

  VastaaPoista
 4. GoGin tuotanto ihastuttaa!
  Itkettävän ihana sipuli ;).
  Laitan tähän yhden linkin http://www.hs.fi/muistot/a1364352892160.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Olin-Grönqvistin työhuoneen ovi oli aina avoinna juttutuokioon, jota höysti usein ilkikurinenkin huumori." Mahtavaa.

   Poista
 5. Kaunis esine, en ole koskaan ennen nähnytkään :-)

  VastaaPoista
 6. Minä en tehnyt valkosipulia vaan samantyylisen kurpitsan opiskeluaikoinani :) Enpä ole aiemmin hoksannut että säkin olet kuvisopettaja! Nimim. vuosia blogiasi lukenut kuvisope :D

  VastaaPoista
 7. Ohhoh, enpä tiennyt tuommoisesta valkosipulista, vaikka itse yritin ensimmäisellä keramiikkakurssillani valkosipulin tehdä. :D Tulihan siitäkin semmoinen valkosipulin "pohja", n. 7cm matala kulho jonka jostain syystä rei'itin pohjasta, eli jokin tietty käyttötarkoitus sillä varmaan oli, en vaan muista mikä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keramiikka ei totisesti ole helppoa, munkin ensimmäiset astiatuotokseni olivat lähinnä semmoisia mataliksi tuhkakupeiksi luokiteltavia väkytyksiä :D

   Poista
 8. Hei, eksyinpä tänne blogiisi. Kaikki näyttää kauniilta, myös valkosipuli. Huomioni kiinnitti kuitenkin tuo hymytyttö. Muistin siitä, että minullakin on jossain sellainen. Jäänyt muuttojen yhteydessä johonkin laatikkoon. Täytyypä etsiä se ja laitaa esille. Näyttää sinun kuvissasi sen verran kivalta.
  -saara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. saara, mukavaa että eksyit, tervetuloa! Hymypatsaat on kyllä kauniita, laatikosta esille vain.

   Poista